Petra (36): Babička přestěhovala dědův hrob. Ani na Dušičky nám nechce říct, kde teď je

Petra (36): Babička přestěhovala dědův hrob. Ani na Dušičky nám nechce říct, kde teď je
Zdroj: Freepik

Petra by na Dušičky ráda zapálila svíčku na hrobě svého milovaného dědečka. Vypadá to ale tak, že kvůli rodinným sporům se jí to nepodaří. Babička totiž nesnáší celou rodinu a dědečkův hrob před časem přestěhovala. A nikomu neřekla kam.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 31. 10. 2022 17:00

Vztahy s babičkou Bohunkou nikdy nebyly nic moc. Nepřekousla, že si moje máma, děvče z chudé rodiny a dcera ženy, která vyrostla v dětském domově, vzala jejich syna. Měli pro něj připravenou zářnou budoucnost. Aby vystudoval vysokou školu, seděl někde na úřadě a byl zajištěný. Život, pro který se rozhodl můj táta, byl na hony vzdálený babiččině představě. Toužil být kytaristou v kapele, a tak mu nějaká úředničina rozhodně nic neříkala.

Můj děda byl skvělý člověk

Děda byl jiná kapacita. Byl pro každou špatnost a miloval, když si lidé plnili sny. Zbožňovala jsem ho. Bohužel zemřel, když mi bylo necelých 10 let. Pamatuji si dodnes, jak jsem jeho smrt těžce nešla.

Babička se po smrti dědy změnila ještě víc. Byla výbušná a lítostivá. „Můj život nemá smysl. Stejně byste byli nejradši, kdybych umřela," říkala mi tehdy. Neuvědomovala si, že tak malé dítě pravděpodobně ani netuší, co mu říká. Později prodala dům na vesnici, pořídila si garsonku ve městě, kde měla vše blízko. Od nás si držela odstup. Když se mi narodily děti, ani jsme ji nenavštěvovali.

Pořád pátráme po hrobě našeho dědy

Babiččino mlčení nebyla jediná věc, kterou si pro nás přichystala. Loni jsme se třeba dozvěděli, že přemístila dědův hrob. Na Dušičky jsme přišli zapálit svíčku a děda tam nebyl. Volali jsme babičce, ale ta nám telefon nezvedala. Trvalo tři dny, než poslala zprávu, že dědovi koupila nové místo a přesunula ho jinam.

Bylo nám jasné, že není na stejném hřbitově, protože jsme ho intenzivně hledali. Ale marně. Prošli jsme všechny hřbitovy v okolí a stále jsme nebyli úspěšní. Teď máme před sebou další Dušičky a pořád nevíme, kde děda je. Asi mu zapálíme svíčku alespoň doma.

Babička nás pořád nemá ráda

Před několika dny jsem zkusila babičce napsat zprávu, protože telefon mi nezvedá. „Chtěli bychom jít dědovi na hrob, budou Dušičky. Řekneš nám, prosím, kde odpočívá?" zeptala jsem se jí slušně. Odpověď mi přišla obratem. „Já vás taky nikdy nezajímala. Tak nechte dědu v klidu spát," napsala babička.

Ale s tím se nemůžu uspokojit. Pátrání po dědečkově hrobě prostě nevzdám. Jen teď ani nevím, že až tady jednou babička nebude, jestli jí budeme chodit na hrob...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články