Honza (34): Babička mě nesnáší. Na rovinu mi řekla, že chce vídat jen moje děti

Honza (34): Babička mě nesnáší. Na rovinu mi řekla, že chce vídat jen moje děti
Zdroj: Freepik

Honza není u své babičky příliš oblíbený. Jako kdyby ji štvalo, že je tak úspěšný. Nedávno mu pověděla něco, s čím se musí naučit žít. Do očí mu řekla, že ho nemá ráda a nepřeje si, aby se s ní stýkal. Jeho děti jsou prý v pořádku, ty má ráda. A jaký k tomu má důvod? To mu babička nikdy neřekla.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 09. 2022 13:00

Nevím, proč je moje máma černou ovcí rodiny. Vždycky žila ve stínu své starší sestry Věrky (58). A tak, jak je v rodině neoblíbená moje máma, stejně jsem na tom i já. Babička mi nedávno řekla, že už mě nechce vídat. S mými dětmi ale problém nemá. Jsem z toho jemně na rozpacích. Vždyť jsme jedna rodina.

Pro babičku jsem nikdy nebyl dost dobrý

Když se mamky zeptám, co babičce udělala, že ji zavrhla, sama neví. „To víš, zkrátka nejsem jako Věrka," povzdechne si. I já jsem v průběhu dospívání cítil, že nepatřím mezi babiččina oblíbená vnoučata. Těmi byly děti úspěšné Věrky. Jirka a Marek, ti jsou odjakživa hvězdy rodiny. Bylo jedno, že Marek měl oplétačky s drogami, nebo že Jirka má jenom učňák.

Já jsem vystudoval obchodní akademii na výbornou a dnes se živím jako grafik. Ve svém volném čase chodím hrát volejbal a fotbal. I tam jsem vcelku úspěšný, ale to mou babičku nezajímá. Ani to, že mám roky stabilní vztah. I když je Tereza (33) skvělá a úspěšná ženská, babičce to nestačí.

Dlouhé roky jí, jako jediné ženě přivdané do rodiny, vykala. Až když jsme oznamovali, že čekáme dítě, nabídla Terce tykání. „Už jsi rodina," řekla tehdy. Tereza ode mě věděla, že babička má na rodinu dvojí metr a věci brala sportovně. I přes to všechno, že na mě babička celoživotně hledá mouchy, mám ji rád. Stejně jako dědu. Snažíme se za nimi pravidelně jezdit.

Babička mi do očí řekla, že mě nemá ráda

Během toho, co moje dcera Jana (7) a syn Petřík (5) rostli, babička ke mně byla chladnější. A vlastně vždycky, když jsem dosáhl nějaké životní mety. Známí se jí na mě ptají a někdy dávají najevo, že mě obdivují. A to je to, co babičku žere. Já jako syn nepovedené dcery, a tak úspěšný?! Poslední roky se už ani nesnažila zakrývat pohrdání, které ke mně přechovává.

Při poslední návštěvě už to babička nevydržela a řekla mi něco, co mě mrzí, ale nedokážu s tím nic dělat. Před Terezou a dědou mi řekla, že už mě nechce vídat. „Jsi pro mě zklamáním," pronesla bez dalšího vysvětlování. „Mám ráda tvoje děti, tebe nePokud by to šlo, chtěla bych vídat jen vnoučata," dodala a mě se draly slzy do očí.

Děda se mě chtěl zastat, ale sám roky bojuje o svoje místo, takže raději mlčel. Vzhledem k tomu, že mezi babičkou a dětmi je vztah dobrý, rozhodl jsem se její žádosti vyhovět. Takže to u nás funguje tak, že tam děti přivezu, ale nesmím ani dovnitř. A druhý den je vyzvednu.

Nebudu se omlouvat za svoje úspěchy

Máma se do toho vložila a babičce vynadala. Jenže nic nezmohla. Babička nemá ráda vlastní dítě. Tak proč by měla milovat mě? Jsem dospělý chlap, který se s tím nějak popere. Jen by mohla být natolik upřímná, že by mi řekla pravý důvod. Takhle jsem si to musel domyslet sám. Štve ji, že jsem úspěšnější než Jirka a Marek.

Mám pocit, že to mělo být obráceně. Jsem trestaný za to, že jsem se celý život snažil a hnal se za svým snem. Nevadí, já už babičku nemám. Nehodlám se omlouvat za svoje úspěchy. Třeba to babičce jednou dojde. To já jsem vnuk, na kterého by měla být pyšná.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články