Andrea (45): Dcera už teď naříká, že nechce zpátky do školy. Bojím se, že ji tam čeká šikana

Andrea (45): Dcera už teď naříká, že nechce zpátky do školy. Bojím se, že ji tam čeká šikana
Zdroj: Freepik

Návrat do školy je náročný jak pro děti, tak pro rodiče. Někdo to řeší těsně před začátkem školního roku, jiný musí už teď. Paní Andrea patří do té druhé skupiny lidí. Její dcera Pavlínka je totiž najednou jako vyměněná. Zatímco předtím se do školy vždy těšila, teď je tomu naopak. A odmítá prozradit, co se děje.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 24. 08. 2022 10:00

Moje dcera Pavlínka (13) jde po prázdninách do osmé třídy. Školu měla vždycky ráda. Přišlo mi, že tam má svou partu kamarádek a i studium jí docela šlo. Teď je ale všechno jinak a na návrat do školy se vůbec netěší.

Dcera se netěší do školy

Pavlínka byla vždy pilná studentka. Nejenže měla dobré známky, ale navíc byla i oblíbená v kolektivu. Myslela jsem si, že návrat do školy po prázdninách pro ni bude snadný. Zatím to tak vždycky bylo. Tentokrát je to ale jinak. Pavlínka se návratu do třídy neskutečně bojí a už teď kvůli tomu vyvádí.

Vůbec netuším, co se mohlo stát. Roky předtím se na školu vždy těšila. Má tam velmi dobré kamarádky, se kterými si rozumí. Dokonce o prázdninách pravidelně trávily společně pár týdnů. Letos jely také na dvoutýdenní tábor.

Změna přišla po táboře

Pavlínka se na něj moc těšila, protože kamarádky jinak přes léto moc neviděla. Byli jsme totiž na několika rodinných dovolených a výletech. Ale když se před pár dny vrátila z tábora, byla jako vyměněná. Přestala mluvit a zdá se mi, že je od té doby velmi smutná. Opravdu hodně málo jí. A já jsem o ni začala mít strach.

I manžel zpozoroval její změnu. Dohodli jsme se, že se jí zeptám, co se děje. Chtěla jsem začít nějak opatrně, abych ji nevylekala. Proto jsem se s ní domluvila, že půjdeme na zmrzlinu. „Tak co, Pavlínko, jak se těšíš na kamarádky do školy?“ zeptala jsem se jí opatrně. „Do školy se vůbec netěším, bude to hrozný, ani kamarádky to nezachrání,“ odpověděla mi.

Dcera se jen trápí

Její odpověď mi přišla zvláštní. Když se netěší ani na kamarádky, muselo se na táboře stát něco, co ji přimělo, aby změnila názor. Opravdu moc by mě zajímalo, co si na táboře holky provedly a proč má najednou Pavlínka ze školy takovou hrůzu.

Vím, že kolektiv kamarádek může být občas náročný. Ráda bych udělala cokoliv, aby se Pavlínka do školy znovu těšila. A já mohla vidět úsměv na její tváři. Protože teď mi přijde, že se jenom trápí. Bojím se, že se to se začátkem školního roku nezmění. Jenže ona mi pořád odmítá prozradit, co se děje. Bojím se, jestli ji tam nečeká šikana. Doufám, že až nastoupí do školy, nebude už pozdě něco řešit.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články