Simona (45): Dcera využívá toho, že jsme se rozvedli. Začíná mě tím pěkně štvát

Simona (45): Dcera využívá toho, že jsme se rozvedli. Začíná mě tím pěkně štvát
Zdroj: Freepik

Když se Simona rozvedla s Milošem, oba chtěli, aby to jejich dcera Jitka pocítila co nejméně. Ta už však měla plán, jak z této situace vytěžit. Hrála na oba divadlo a prosila o drahé dary. Než to Simoně došlo, vytáhla z nich drahou elektroniku. Teď už ale ví, o co Jitce jde a rázně jí to zatrhla.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 06. 08. 2022 10:00

Už tomu bude téměř rok, co jsme se s Milošem (47) rozvedli. Zůstala nám ve střídavé péči čtrnáctiletá Jitka. A ta nám začala pěkně topit pod kotlem. Zjistila, že z toho může těžit. Když se svým požadavkem nepochodí u jednoho, leze za tím druhým. Nikdy se to neobejde bez citového vydírání.

Dcera byla z našeho rozvodu smutná

Nedělala jsem z rozvodu tragédii. Exmanžel se zamiloval do jiné ženy. Když šel s pravdou ven, snažila jsem se stát pevně nohama na zemi. Miloš je moje druhá veliká láska. Stála jsem o to, abychom se rozešli v dobrém. Nejhůř na tom byla Jitka, která nás na kolenou prosila, abychom to ještě zkusili.

Jejímu přání jsme vyhovět nemohli. Naše manželství bylo u konce. Kolem rozvodu dělala rozruch. I tak jsme s Milošem spojili síly a snažili se jí situaci maximálně ulehčit. Dohodli jsme se na střídavé péči, ale i tak jsme věděli, že se budeme řídit potřebami naší dcery. První týdny po rozvodu byly zvláštní. Milošova nepřítomnost byla prostě divná.

Jitka byla ze začátku nemluvná a já doufala, že se věci časem srovnají. Když za mnou poprvé přišla, že by něco potřebovala, byla jsem ráda, že jí mohu pomoci. Přála si nový chytrý telefon. Nadšená jsem nebyla, ale pohled do jejích smutných očí se vydržet nedal. Tak dostala nový telefon. Pak zase nějaký čas zářila jako sluníčko.

Dcera se snažila těžit z našeho rozvodu

Další její žádostí byly chytré hodinky. Vzhledem k tomu, že taková sranda stojí hodně, nevyhověla jsem jí. „Koupím ti je, když si půlku přidáš," zkusila jsem použít výchovnou metodu. Jitka chodí na brigádu, takže jsem ji chtěla motivovat. Jenže ona se na mě urazila. Vzápětí řekla, že pojede k tátovi o dva dny dřív.

Když se po 14 dnech vrátila a měla na ruce nové hodinky, šokovalo mě to. „Kde jsi vzala ty hodinky?" zjišťovala jsem. „Táta mi je koupil. Řekl, že když jsi ty koupila telefon, tak on hodinky,“ pronesla vítězoslavně. Hned jsem Milošovi volala a pokárala ho za to, že je koupil. „Ona si měla půlku přidat, takhle je dostala jen tak," zuřila jsem.

Miloš mi ale povyprávěl srdceryvnou historku o tom, jak si u něj Jitka hodinky vyplakala. Tím to ale neskončilo. Postupně z nás dostala nový tablet, elektrickou koloběžku a zvýšení kapesného. Jen to fungovalo tak, že když jí něco nedal jeden rodič, utíkala uraženě za tím druhým. Vždy k tomu přidala nějakou pohádku, spustila slzy a bylo.

Dceřino vydírání jsme museli zastavit

Když jsem za Milošem přišla s tím, že vím, co dcera dělá, nechtěl tomu věřit. „Ta holka se snaží vytěžit z našeho rozvodu co nejvíc. Citově nás vydírá a my to nesmíme dopustit," vyložila jsem karty na stůl. Bylo vidět, jak o tom Miloš přemýšlí a postupně mu to celé dochází. Dohodli jsme se, že už Jitce nic nekoupíme. Musím říct, že to nebylo lehké.

Kolikrát dokázala sehrát takové divadlo, že jsem měla co dělat, abych to ustála. Ale díky tomu, že jsme s Milošem drželi basu, naši zeď odporu neprolomila. Občas to na nás ještě zkusí, ale málokdy pochodí. Musím říct, že to byl pro mě trochu šok. Vidět, jak se vlastní dítě snaží něco vytěžit z neštěstí svých rodičů... Na její obhajobu mohu říct snad jenom to, že je v těžké pubertě, což bereme jako polehčující okolnost.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články