PORADNA: Žárlím na přítele, bojím se, že mě opustí. Psycholožka radí, na čem zapracovat

PORADNA: Žárlím na přítele, bojím se, že mě opustí. Psycholožka radí, na čem zapracovat
Zdroj: Freepik

Když se člověk zamiluje, vznáší se na růžovém obláčku a svět mu najednou přijde nádherný. Co když se ale přihlásí o slovo i ošklivá sestra lásky zvaná žárlivost? Jak s tímto sžíravým pocitem naložit, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 02. 12. 2021 12:00

Problém se žárlivostí řeší i pětadvacetiletá Aneta. Před rokem se seznámila s báječným mužem, do kterého se hned zamilovala. Skoro nemohla uvěřit, když jí náklonnost oplatil a začali spolu chodit.

Všechno by mohlo být zalité sluncem, kdyby se Aneta jednoho dne přistihla, že na svého partnera žárlí. Trochu doufala, že ten pocit časem přejde, ale marně.

"Je to snad pořád horší. Hrozně mi vadí, když se baví s cizími ženami. Neflirtuje s nimi, to ne, ale prostě si s nimi povídá, směje se a já mám strach, aby se nezamiloval do jiné nebo mě s některou nepodvedl," přiznala Aneta, kterou vlastní žárlivost zaskočila. V předchozím vztahu totiž nic takového necítila.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Mnoho vzdělaných a moudrých lidí již řeklo, že největší potíží každého z nás je strach. Čeho přesně se nejvíce bojíte? Toho, že můžete o přítele přijít, podle toho co popisujete (aby se nezamiloval, nepodvedl vás), a co konkrétně by to pro vás znamenalo? Co by se stalo nejhoršího, kdyby tato situace nastala?

Každý člověk na světě by si jistě přál potkat svoji spřízněnou duši a zůstat s ní zamilovaný do konce svých dnů. Někdy se to podaří. Jindy zjistíme, že jsme měli něco zažít, naučit se a tu osudovou lásku teprve potkat.

Co můžete vy sama udělat teď? Máte dvě možnosti, buď můžete stále přemýšlet nad tím, co by kdyby, pozorovat svého přítele a žárlit. Jaké to může mít vyústění, si umíte domyslet sama.

Nebo můžete začít pracovat na tom, abyste si více vážila sama sebe a měla se ráda. Zaměřte se na sebe, jaké jsou vaše cíle v následujících pěti letech? Kam se chcete jet podívat? Co se chcete naučit? Zaměřte se na sebelásku, na to, abyste byla sama se sebou spokojená. Tím, že budete spokojená sama se sebou, tak z vás bude vyzařovat spokojenost. A co jiného by si muž přál, než mít vedle sebe spokojenou usměvavou ženu?

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články