PORADNA: Chceme svatbu bez rodičů, ale bojíme se jejich reakce. Nemějte výčitky a řekněte jim to až zpětně, radí koučka

PORADNA: Chceme svatbu bez rodičů, ale bojíme se jejich reakce. Nemějte výčitky a řekněte jim to až zpětně, radí koučka
Zdroj: Se souhlasem Sylvie Mobagi

Svatby vždycky byly a zřejmě vždy budou velkou rodinnou událostí, na kterou se zejména rodiče snoubenců dlouhá léta těší. Co si ale počít v případě, že chceme jen malý obřad se svědky? Jak to oznámit rodičům, aby nám takové rozhodnutí nevyčítali? Na to ve své poradně odpovídá zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 27. 12. 2022 11:30

Skromnou veselku si s přítelem Radkem naplánovala také Leona. Vzít by se přitom měli už na Silvestra. "Rozhodli jsme se pro velmi malý obřad, na němž budeme jen my a svědci. Řešíme teď, kdy svatbu oznámit rodičům, a také to, jak jim vlastně šetrně sdělit, že je na svatbě 'nechceme'," píše Leona.

"Zvlášť moje maminka je totiž velmi tradiční člověk, o němž vím, že by ji mohlo mrzet, když se vezmeme za jejími zády. Na druhé straně jsme s přítelem vždycky snili o tom, že budeme mít intimní neformální svatbu, třeba někde na pláži, a vidina celého špalíru příbuzných nám do toho nezapadá," poukazuje nastávající nevěsta.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Svatba je o ženichovi a nevěstě. Ano, rodiče možná budou smutní, ale to je jejich život. To, jak ho oni vnímají a jak co chtějí, je na nich. Je to jejich cesta a je správná tak, jak ji jdou. Tohle je však cesta vaše. A pokud jste se vy dva takto rozhodli, tak je to správně. Nebo vy vaší mamince říkáte, co má dělat a jak má žít? Asi ne, počítám.

Doporučuji neříkat to předem, zbytečně by vám v den D mohly chodit nevyžádané zprávy a mohlo by vám to zkazit váš den. Svůj den si užijte tak, jak jste si to vy dva naplánovali.

Rodičům to doporučuji dát vědět brzy a tak nějak s předstihem, než se uvidíte osobně, aby to měli čas v sobě vyřešit. Asi bych jim to nepsala hned na Silvestra, ale druhý den bych jim poslala společnou fotku, kde jim napíšete, že je milujete a je vám velkou ctí jim oznámit tu super novinu, že jste se včera vzali. A tedy že se oba jmenujete tak a tak. Že to byla svatba malá, jen se svědky, protože tak jste to chtěli. A že budete rádi, když přijmou pozvání k vám domů na sváteční oběd, kde se společně z této novinky budete radovat.

Je fajn to předeslat takto předem, než se uvidíte. Pokud je vaše maminka tradiční, jak píšete, bude potřebovat čas na to, aby si to mohla v sobě poskládat a uklidit. Dopřejte jí ho. Na tom, že neděláme něco podle ostatních, ale podle svého, není nic špatně. Nikomu tím neubližujete, plníte si sen na vaší společné cestě. Za sebe vám přeji mnoho zdraví, štěstí a kopu lásky na společné cestě. Už to, že si stojíte za svým a držíte v tom jeden druhého, je dobré znamení.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články