PORADNA: Přistihla jsem tátu při nevěře, mám to říct mámě? Napište tátovi dopis, který to rozhodne za vás, radí koučka

PORADNA: Přistihla jsem tátu při nevěře, mám to říct mámě? Napište tátovi dopis, který to rozhodne za vás, radí koučka
Zdroj: Freepik

Podle průzkumů je v manželství nevěrných přibližně 40 procent žen a stejný počet mužů. Některé bokovky mají potenciál vztah rozbít, jiné jsou opravdu jen úletem na pár dní či týdnů, který nikomu neublíží, pokud nevyjde najevo. Co si počít v případě, že dítě přistihne jednoho z rodičů při nevěře, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 08. 12. 2022 11:30

Něco podobného se stalo i šestnáctileté Nele, která jednoho dne uviděla na ulici svého tatínka ruku v ruce s cizí ženou. "Úplně mě to šokovalo, protože naši nejsou rozvedení a normálně spolu žijí. Jsme běžně fungující rodina, nebo mně to aspoň doteď tak přišlo," popisuje rodinnou situaci Nela.

"Naši se sice občas pohádají, ale jinak jezdíme na dovolené, chalupu a tak. Je mi mámy líto, že ji táta podvádí. Ráda bych jí to řekla, ale trošku mě děsí, co by se pak dělo. Na druhé straně mi přijde fér, aby to věděla. Co s tím?" táže se.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Milá moje, velmi mě mrzí, že váš táta jednak dělá, co dělá, ale hlavně že když už to dělá, tak nedává pozor, aby tím neublížil ostatním, zejména vám, svojí dceři. Jsou věci, které by děti neměly řešit, a tohle je jedna z nich. Mrzí mě, že zrovna tímto procházíte.

Zeptám se, mluvila jste o tom s tátou? Určitě bych mu to řekla, i když chápu, že to je těžké. Nebo mu to klidně napište. Napište vše, co cítíte, vypište to ze sebe. Napište mu, že jste ho viděla a kdy. Napište mu, jak moc vás zklamal. Napište mu, jak jste se cítila a cítíte, jak v noci spíte, zda a jak často na to myslíte. Popište mu všechny pocity, které vám svým jednáním způsobil. Popište mu svoje pochyby, popište mu, že jste myslela, že jste fungující rodina... Popište mu, že nechápete a žádáte jej o vysvětlení, co to znamená, s čím máte do budoucna počítat, ať víte.

Ať už to totiž váš tatínek myslí jakkoliv, zda to byl úlet a on se vzpamatuje a bude rád, že má rodinu, nebo se zamiloval a bude se chtít v budoucnu s maminkou rozvést, tak je lepší vědět. Ať už je ta zpráva jakákoliv, ať víte, jak s tím naložit. Napište mu, že jestli se chce s mámou rozejít, tak ať jí to řekne. Ať je chlap, za kterého ho máte. Ať se k tomu postaví čelem.

Neměla byste to být vy, kdo to mámě řekne. Uvidíte, jaká bude reakce vašeho táty. Buď to bude znamenat konec manželství a on to mámě bude muset říct a postavit se k tomu čelem – a to fakt nedělejte vy. Je to jeho průser, ne váš. Anebo se chytne za nos a uvědomí si svou chybu a i když je to jakkoliv v tomto věku nepochopitelné, věřte, že i dospělí dělají chyby. Neměli by, ale dělají. A pokud to byla chyba a táta poměr ukončí a z chyby se poučí, tak byste mámě velmi ublížila, kdybyste jí to řekla.

Sama se zamyslete, co by jí to přineslo pozitivního? Jaký prospěch by z toho měla? Já spíš myslím, že by začala pochybovat sama o sobě, že by byla smutná, zklamaná, hledala by chybu v sobě, v tátovi... A věřte, že by se výrazně snížila šance, že spolu rodiče zůstanou. Chápu, že to není čestné a že je náročné to v sobě udržet, přesto neznám jediný pár, kde by pomohlo, že se nevěra provalila. A věřte mi, že těch párů znám fakt hodně. Je to zkouška pro tátu, kterou má zvládnout, má se něco naučit. Mrzí mě, že jste do toho vtažena, ale záleží na vás, jak se s tím popasujete. Jestli vám mohu dát jednu radu, co jsem se v životě naučila, tak pokud slovem nemohu někoho pochválit či mu pomoci, mlčím. Opatrujte se.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články