Natálie (39): Dcera nesla rozvod velmi těžce. Museli jsme se uchýlit k netradičnímu modelu střídavé péče

Natálie (39): Dcera nesla rozvod velmi těžce. Museli jsme se uchýlit k netradičnímu modelu střídavé péče
Zdroj: Pexels

Rozvod není nikdy jednoduchý. A už vůbec ne, když ve vztahu figuruje malé dítě. Natálie s Mirkem se rozvedli a doufali, že to jejich dcera zvládne. Střídavá péče se ale neosvědčila, malá Emma byla pořád smutná. Nakonec našli způsob, jak jí zase vykouzlit úsměv na tváři.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 04. 12. 2022 07:00

Když se dva rozvádí a stojí mezi nimi dítě, je to vždycky těžké. A Emma (5) nám to martýrium značně zkomplikovala. Dlouho jsme s Miroslavem (40) hledali způsob, jak jí toto složité období ulehčit. Nakonec jsme přišli na něco, co možná není tak obvyklé, ale funguje to a dcera je spokojená.

Rozvod byl nevyhnutelný

S Mirkem jsme byli spolu deset let. Z naší lásky se zrodila dcera Emma. První dva roky po jejím narození byly ještě v pohodě. Pak se mezi námi něco stalo a vztah se začal bortit. Od nenápadných hádek jsme se dostali do fáze, kdy jsme vedle sebe už nedokázali fungovat.

Mirek pořád kritizoval, jak vedu domácnost. Mně se zase nelíbilo, že má vždycky na prvním místě koníčky. Když byly dceři čtyři roky, už to bylo zcela nesnesitelné. Myslím si ale, že jsme se oba snažili. Já hledala pochopení pro jeho aktivity a Míra svoji kritiku taktéž držel na uzdě. Jenže ani tak už náš vztah neměl šanci. Oba jsme chtěli, aby měla Emma úplnou rodinu, ale už to zkrátka nešlo.

Už ani nevím, kdo přišel s rozvodem jako první. Když jsme to začali řešit, vlastně jsem se těšila na to, až se rozdělíme. V určité fázi jsme si dovolili najít nové partnery a před dcerou hrát divadélko. Tento model fungoval asi tři měsíce. Pořád jsme se přeli, kdo bude doma s dcerou. Bylo jasné, že ani tudy cesta nepovede. Došlo tedy na rozvod.

Střídává péče nedělala dceři dobře

Měla jsem z toho obrovské výčitky svědomí. Dopředu jsem věděla, jak těžce to Emma ponese. Sotva jsme jí řekli, co plánujeme, pořád jen plakala. My už to chtěli mít za sebou a rozvod dotáhli dokonce. Já zůstala bydlet v našem bytě a exmanžel se odstěhoval. Tím začalo pomyslné peklo. Dcera byla v jednom kuse smutná, ve školce si nechtěla hrát a měla i problémy s jídlem.

To samé se dělo, když ji měl týden Mirek. Volal mi a prosil o radu, co s Emmou. Neměla jsem mu co poradit, protože jsem s ní taktéž bojovala. Pendlovala mezi námi rok a pořád se nic nezměnilo. A pak přišla moje máma s něčím, co se teď v rámci střídavé péče dělá. „Tak se u vás doma s Mirkem střídejte. Emma bude mít pocit, že jsou věci v pořádku," radila mi a já nad tím začala přemýšlet.

Díky bohu za to, že byla s Mirkem řeč. Můj nápad mu zprvu přišel ujetý, ale nakonec uznal, že nemáme co ztratit. Já si našla jeden malý byt, kam jsem odcházela, když byl Mirek s dcerou. Už po měsíci to neslo ovoce.

Zkusili jsme netypický model střídavé péče

Emma se začala zase smát a spolupracovat. Občas se zeptala, kdy přijde tatínek, ale už nebyla tak smutná. Myslím, že se jí dost ulevilo, když už nemusela cestovat a neustále balit a vybalovat věci. Takhle je ve svém království a cítí se bezpečně. Pro nás s exmanželem je to sice pořád nezvyk, ale kvůli dceři to ještě nějaký čas zvládneme.

Vím, že to není typický model. A nemít dost peněz na pronajmutí dalšího bytu, tak nevím, jak bychom tu situaci řešili. Dáváme tomu ještě rok dva, pak zkusíme původní verzi střídavé péče. Letošní Vánoce strávíme všichni spolu. Není nad to, když je dítě šťastné.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články