Jiří (40): Požádal jsem manželku, aby přestala vyhazovat tisíce za kosmetiku a další blbosti. Vyhrožuje mi rozvodem

Jiří (40): Požádal jsem manželku, aby přestala vyhazovat tisíce za kosmetiku a další blbosti. Vyhrožuje mi rozvodem
Zdroj: Unsplash

Jiří vyzval celou rodinu, aby se doma začalo šetřit. Zatímco tři synové plní vše, co jim nakázal, problém je s manželkou Vilmou. Ta za sebe každý měsíc utratí 6000 korun. Všechno to jde na nehty, masáže, solária a další zbytečnosti. Na Jiřího výzvu, aby přestala utrácet, reagovala poněkud nečekaně.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 08. 09. 2022 07:00

Moje manželka Vilma (38) vůbec nechápe, že některé věci už si nemůžeme dovolit. Hlavně její pravidelné návštěvy solária či nehtových salónů. Slušně jsem ji požádal, aby za to přestala utrácet peníze. Ona mi však řekla, že se raději rozvede, než aby o to přišla. Je toto normální reakce dospělé ženy?

Rozhodl jsem, že se doma musí víc šetřit

Určitě nejsem jediný, kdo se rozhodl, že je na čase víc šetřit. Všechno je dnes tak drahé, že se skoro bojím jít nakoupit. Když si vezmu, že obyčejný rohlík někde stojí i čtyři koruny, jdou na mě mrákoty. Jsme pětičlenná rodina, která něco sní. Poslední měsíce jsem měl za to, že nám snad peníze lítají ven oknem.

Naši kluci Vojta (12), Adam (10) a Matěj (8) se chovají, jako kdyby bylo všechno zadarmo. Všude svítí nebo nechají protéct hektolitry vody jen tak a diví se, že zuřím. Začal jsem podstatně víc hlídat, za co utrácíme a proč. U kluků jsem zjistil, že kapesné utrácí za hry, které si stahují do mobilu. Zakázal jsem jim to. Navedl jsem je k tomu, aby lépe přemýšleli, jak s penězi naloží.

Naordinoval jsem, aby se doma víc šetřilo. Třeba když nevypijí mléko od snídaně celé, aby ho nevylévali, ale dali do lednice. Nebo když jdou z pokoje, aby v něm zhasli. Pochopil jsem, že jim to není po chuti. Jenže kdo má pak ty účty platit? Původně jsem měl strach právě z kluků, že to nepochopí. K mému překvapení plní vše, oč jsem je požádal. Horší je to s Vilmou.

Požádal jsem manželku, aby se vzdala svých požitků

I na ni jsem si posvítil. Když jsem z ní dostal, že dá každé tři týdny 600 korun za nové nehty, nelíbilo se mi to. Důvod je prostý. Přičetl jsem k tomu pravidelnou masáž, která stojí 1200 korun. Tím to ale nekončí. Vilma další tisíce vyhazuje za solárium, permanentku do bazénu a kadeřníka. K němu chodí každé čtyři týdny.

Když jsem ty její rozmary sečetl, šel na mě infarkt. Ona za sebe vyhodí téměř šest tisíc korun. Jen tak. A každý měsíc. Jako chlap, který se snaží mít pochopení pro ženskou touhu být krásná, jsem na ni šel opatrně. „Musíme začít víc šetřit," začal jsem. „Je nutné, abys minimálně dva ze svých zbytečných výdajů zrušila," vyhrkl jsem své přání.

„Prosím? To snad nemyslíš vážně. Nikdy!" stoupla si na zadní. Polopaticky jsem jí vysvětlil, že nám ty peníze chybí. Já totiž platím téměř všechno sám. Splátku hypotéky, leasing na auto a k tomu výdaje spojené se zálohami na vodu a elektřinu. Sotva mi přijde výplata, její značná část hned odchází pryč. Je tedy na místě, aby s placením pomohla. Zejména teď, když šly ceny tak nahoru.

Raději se rozvede, než aby se připravila o nové nehty

Asi jsem čekal moc, když jsem u své ženy hledal pochopení. Vilma mi jasně řekla, že než aby se svých požitků vzdala, raději se rozvede. „Ještě bych na tom vydělala," křikla po mě. Naivně jsem doufal, že je to jen vtip a ona mi dá za pravdu. Odmítám se totiž dostat do situace, kdy nemáme na chleba, ale Vilma má nové nehty.

Bohužel. Ona je tak sobecká a zahleděná do sebe, že jsem s ní nehnul. I nadále s jazykem na vestě platím všechno sám. A ona? Ona si dál chodí po svých nehtíčkách a solárkách. Mám takový vztek, že snad o ten rozvod požádám sám. Jen škoda, že i ten právník něco stojí.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články