Luděk (65): Manželka neumí šetřit. Bojím se, jak to s námi dopadne, když všechno zdražuje

Luděk (65): Manželka neumí šetřit. Bojím se, jak to s námi dopadne, když všechno zdražuje
Zdroj: Unsplash

Je důležité, aby se manželé shodli na rodinných financích. Zejména když ceny rostou již řadu měsíců. Luděk to nemá jednoduché. Nejenže mají velkou rodinu, což znamená velké nákupy, ale jeho manželka Marie neumí moc hospodařit.

Natálie Volfová
Natálie Volfová 23. 05. 2022 13:00

S manželkou Marií (67) už jsme pár let v důchodu. Nikdy jsme neměli větší problémy s penězi, ale poslední dobou se obávám, že šťastné období, kdy jsme finance nemuseli řešit, už skončilo. Nejhorší je, že Marie to vůbec nechápe.

Máme velkou rodinu

S Marií máme dvě děti. Když k nám přijedou i s rodinami, je nás najednou doma hodně. A uvařit pro takovou smečku už něco stojí. Jezdí k nám někdy i na víkendy a nákup před delší návštěvou bývá vždycky velký. V obchodech utratíme několik tisíc.

Nikdy jsem s tím neměl problém. Až doteď. Všechno zdražuje a cena nákupu strmě roste. Přijde mi ale, že Marie to vůbec nevidí. Stále nakupuje potraviny jako dřív a nám postupně docházejí finance.

Musel jsem manželce něco říct

Marie nejenže nakupuje potraviny, které nejsme schopni ani sníst, ale navíc svým vnoučatům nedokáže říct ne. Takže vždy máme košík plný sladkostí. Při posledním nákupu jsem to už nevydržel a musel jsem jí něco říct. „Proč kupuješ tolik banánů, vždyť je skoro nikdo nejí. A pak je stejně vyhazujeme, protože shnijí. Měla by sis víc rozmýšlet, co nakupuješ," řekl jsem jí.

Ale to jsem neměl dělat. Neskutečně se na mě naštvala. „Prosím tě, ty mlč. Co mě pořád za všechno peskuješ. Nakupování a vaření jsi vždy nechával na mně, tak mi do toho nemluv," ohradila se.

Manželka by měla by víc šetřit

Raději už jsem nic neříkal, i když jsem chtěl, protože jsem měl samozřejmě pravdu. Banány shnily a vyhazovaly se. A tak je to se vším. Nakoupí několik šunek, které nikdo nesní. A dojde jim trvanlivost. Stejně tak je to i u jogurtů, sýrů a dalších potravin.

Nechápu, že Marie nevidí, že by měla šetřit. Jsme přece jenom důchodci a peněz moc nemáme. Opravdu bych chtěl, aby při nákupu víc přemýšlela nad tím, co doopravdy potřebuje a bez čeho se v klidu obejdeme. Ale myslím si, že kdybych jí to řekl, jen by se na mě zase naštvala. Jestli to Marie povede takhle dál, tak netuším, jak to s námi dopadne. Brzy nám asi dojdou peníze. Ale Marii to vůbec neznepokojuje a o financích se mnou nechce mluvit.

Další příběhy ze života ➔

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články