PORADNA: Zamilovala jsem se do výrazně staršího muže, má takový vztah smysl? Nechte rozhodnout srdce, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Zamilovala jsem se do výrazně staršího muže, má takový vztah smysl? Nechte rozhodnout srdce, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Shutterstock

Mezi celebritami, ale ani v běžném životě není výjimkou, když si žena najde o generaci staršího muže. Má takový vztah šanci na spokojenou budoucnost, jaká přináší pozitiva a negativa a jak se rozhodnout, zda do něj vůbec jít, prozradila zkušená psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 28. 10. 2021 11:00

Na naši redakci se obrátila žena, která se zamilovala do muže staršího o 30 let. Srdce jí jednoznačně velí, aby do vztahu s ním šla. Rozum je ale na vážkách. "Bojím se toho velkého věkového rozdílu. Bojím se, že nám to kvůli němu nebude za pár let klapat. Má vůbec takový vztah naději na šťastnou budoucnost?" táže se Pavla.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Samsonová?

Moje babička byla moudrá žena a mimo jiné říkala: Lásce neporučíš. Doporučuji si ujasnit, co chcete vy dál v životě. Zda partner odpovídá tomu, co vy chcete. Například pokud chcete pět dětí, bude schopen a ochoten si je s vámi pořídit? Bylo by fajn, abyste si napsala, co přesně od partnera očekáváte, a to ve všech oblastech (finanční, rodinná, charakterová, cíle do budoucna), a pak si ujasnila, zda to splňuje, či nikoliv. Velmi podrobně tento proces popisuji ve své knize Najdu Tě, kde tomuto tématu věnuji celé dvě kapitoly. Doporučuji na ně mrknout.

Starší partner většinou přináší několik výhod. Má nadhled, ví a zažil už spoustu věcí, a tak ho hned tak něco nerozhází. Bývá klidnější, rozvážnější, většinou již finančně zajištěný, takže vás asi nečeká počítání, zda vám zbude na hypotéku či splátku na auto. Tito muži mají větší rozhled díky tomu, co už v životě zažili, a tak vás dokážou znova a znova ohromovat svými znalostmi a vědomostmi.

Na druhé straně jsou tu i negativa. S největší pravděpodobností zemře o dost dříve než vy. Určitě je potřeba vzít v potaz věk v návaznosti na nemoci, jako je vysoký tlak, atd., kdy časem zřejmě svoje aktivity budete muset ladit i vzhledem k tomu, co zdraví staršího partnera dovolí.

Muži bývají plodní delší čas než ženy, proto je velká šance, že děti mít můžete, ale je otázkou, kolik trpělivosti jim starší partner bude ochoten věnovat. Přece jen se muži v tomto většinou moc neangažují a starost nechávají převážně na ženách. Takto výrazně starší partner bude mít zažité určité vzorce. Přece jen je o generaci starší, bude tedy dost možná časem více vyžadovat, abyste byla doma hospodyňkou, starala se o domácnost a o něj.

Napište si na papír všechna pro a proti, která vás napadají. Vy ho znáte a tedy víte. Pak se zeptejte svého srdce, zda i přes všechna ta proti ho stále chce, a když ano, tak není na co čekat.

Kdo je Sylvie Samsonová: Déle než dvanáct let se věnuje práci s dětmi, zejména těmi, které mají některou ze specifických poruch učení. Posledních osm let je navíc ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál. Více na webu www.sylviesamsonova.cz a eshop.sylviesamsonova.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články