PORADNA: Mám podezření, že kamarádku týrá partner. Jak zakročit, radí zkušená psycholožka

PORADNA: Mám podezření, že kamarádku týrá partner. Jak zakročit, radí zkušená psycholožka
Zdroj: Freepik

Více než 38 procent žen zažívá nebo zažilo nějakou formu domácího násilí. Toto číslo navíc vinou pandemie koronaviru, stresů s ní spojených a toho, jak jsou lidé nuceni trávit spolu více času doma za zavřenými dveřmi, stále stoupá. Jak jednat v případě, že se setkáte s týranou ženou, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 13. 01. 2022 12:00

Elena se nedávno sešla s kamarádkou. Ta se při té příležitosti podřekla, že ji fyzicky napadl její dlouholetý partner. "Vím, že se s kamarádkou často hádají a on na mě nikdy nepůsobil jako svatoušek, ale tohle mě šokovalo," přiznává Elena. Začala proto kamarádku přesvědčovat, aby to nenechala být a šla na policii.

Kamarádka to ale odmítá. "Prý jí slíbil, že už to nikdy neudělá, a stejně by to nemělo smysl - bylo by to tvrzení proti tvrzení. Mám o ni strach a je mi jasné, že když ji uhodil jednou, uhodí ji i podruhé. Jak kamarádku přesvědčit, aby začala jednat, než bude pozdě?" ptá se Elena.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Týrání žen není jen o fyzické stránce, ale i o psychické. V dnešní době naštěstí existuje několik kroků, které mohou ženy v těchto situacích dělat. Například zavolat na PČR, která může partnera na 10 dní vykázat z domu. Tohle by měla vaše kamarádka určitě vědět. Pro případ, že by se to opakovalo.

Týrané ženy zpravidla nejsou týrané „jen“ fyzicky, ale velmi často právě psychicky. Bohužel se pak snaží partnera omlouvat. Jednak se za to, že jsou týrané, stydí, a také pořád doufají, že se to změní. Mnohdy si dokonce nesou nějaký blok z psychického týrání, kdy je ten dotyčný přesvědčí o tom, že si „zaslouží, aby dostaly“.

S kamarádkou o tom mluvte. Snažte se na ni netlačit, ale spíš jí klást otázky, aby se mohla zamyslet. Například: Když se s tebou hádá teď a bije tě teď, co bude za rok, až budete mít děti? Co potřebuješ k tomu, aby sis řekla „toto už ne“? Co bys řekla ty mně, kdybys věděla, že to takto mám doma? Neměla bys o mě strach? Mám tě ráda, jsem tu pro tebe a pomůžu ti, podpořím tě a projdu to s tebou.

Nevím, zda se třeba znáte s rodinnými příslušníky, například kamarádčinými rodiči. Určitě bych to probrala i s nimi. Já vím, že na jedné straně je to sporné, zda jít za rodiči, ale v případech, kdy jde o zdraví, platí, že čím více lidí, kteří mají kamarádku rádi, to ví, tím více jich může pomoci. Vaše kamarádka tak bude mít oporu ve více lidech. Držím pěsti. Kdybyste se chtěla vy nebo přímo kamarádka ozvat a probrat to, jsem tu pro vás.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články