PORADNA: Každý rok si dávám předsevzetí, že zhubnu, a pořád nic. Psycholožka vysvětluje, jak konečně uspět

PORADNA: Každý rok si dávám předsevzetí, že zhubnu, a pořád nic. Psycholožka vysvětluje, jak konečně uspět
Zdroj: Freepik

Patříte k těm, kteří si na Nový rok dávají předsevzetí, že zhubnou a začnou se více hýbat, přičemž nejpozději v únoru ve svém úsilí poleví a vrátí se do starých kolejí? Zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi vysvětluje, proč hubnutí na povel nefunguje, a co je třeba udělat pro to, abyste nejen dodrželi předsevzetí, ale třeba i dosáhli své vysněné váhy.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 06. 01. 2022 12:00

I paní Libuše si každý rok dává předsevzetí, že zhubne deset kilogramů. V lednu proto zamíří do posilovny, kde na sobě tvrdě dře, a podle svých představ upraví jídelníček. Jenže už po třech týdnech její vůle se hýbat a shazovat kilogramy postupně opadává, až se Libuše přistihne, že se nenápadně vrátila do starých kolejí. "Jak se správně namotivovat, abych předsevzetí dodržela?" ptá se proto.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Nedávat si předsevzetí. Víte, já předsevzetí tak, jak jsou pojímána, nemám ráda. Je to jakýsi „tlak“ na sebe a ten prostě vydrží opravdu málokdo. Hubnutí je navíc velmi specifická záležitost. Není to o tom „zhubnout“, ale zamyslet se, co pro svoje zdraví a to, abych se cítila lépe, mohu udělat jinak.

Například mému tělu prospěje, když budu více chodit pěšky. A toho lze dosáhnout prostřednictvím malých cílů. Třeba místo výtahu půjdete po schodech, do obchodu, kam byste obvykle jela autem, vyrazíte pěšky, půjdete vyvenčit psa, nebo se projít s kámoškou. Zkrátka do svého života začleníte pohyb, který je vám příjemný, bude pravidelný a takový, aby vás bavil.

Nejhorší, co lidé dělají, je fakt, že v lednu naběhnou do posiloven, kde se málem sedřou, do toho přestanou téměř jíst a výsledek, tedy to, že už tělo řekne dost, na sebe nenechá dlouho čekat. Hledejte pohyb, který je pro vás vyhovující. Někomu sedí dlouhé procházky, jiný rád chodí s holemi a poslouchá muziku, další si jde na 20 minut zaběhat, někdo jiný si zamiluje plavání.

Jsou dámy, kterým vyhovuje kolektiv, a tak vyhledají kurz zumby. Někdo má sen se naučit tancovat, a tak si najde taneční kurzy, a někdo se zase chce naučit tenis. Každý jsme originál, každého láká jiný pohyb. Mám třeba klientku, která miluje tanec, a tak si tancuje doma, koupila si nějaké DVD, učí se podle toho a dělá ji to šťastnou.

A o tom to je. Najít to, co vás bude dělat šťastnou. To, že k tomu lehce upravíte jídelníček, dodáte mu pravidelnost, což zajistí „nepřejídání se“, a trochu omezíte sacharidy, začne pomalu přinášet výsledky. Hubnutí nevydrží, pokud se rozhodnete, teď to vydržím X dní, týdnů… ale je to styl života. Začněte se o sebe a svoje zdraví více starat. Na cíl „hubnutí“ zapomeňte. Zaměřte se na to, co vám dělá radost a při čem se můžete starat o sebe, svoje zdraví a o to, co vám dělá dobře na duši.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články