Tatiana Kovaříková o StarDance 2021: Kolik navrhla kostýmů a kdo měl poslední slovo?

Tatiana Kovaříková o StarDance 2021: Kolik navrhla kostýmů a kdo měl poslední slovo?
Zdroj: Archiv Tatiany Kovaříkové/koláž Lifee.cz
Návrh šatů Terezy Pruckové pro slowfox ve 2. díle StarDance.
Výsledné šaty Terezy Pruckové ve 2. díle StarDance.Návrh šatů Adriany Maškové pro sambu v 6. díle StarDance.
A takhle vypadaly šaty Adriany Maškové v reálu.+ 20 fotek+ 21 fotek

Oblíbená taneční soutěž StarDance se blíží do finále. V sobotu večer se na parketu představí poslední tři páry, které se poperou o celkové vítězství v letošním 11. ročníku. Diváci mohli obdivovat nejen výkony soutěžících, ale také dechberoucí kostýmy z dílny módní návrhářky Tatiany Kovaříkové. „Vše muselo být dobře zorganizované. První a druhý díl se dal připravit dopředu, ale další večery už bohužel ne," prozradila designérka v rozhovoru pro Lifee.cz.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 17. 12. 2021 11:30

Tatianu Kovaříkovou netřeba představovat, patří mezi nejvýraznější české módní návrhářky. Její tvorba je založená na nadčasovosti, prvky se dají dobře kombinovat a podtrhují ženské křivky.

Druhým rokem je nejen autorkou šatů všech soutěžících ve StarDance, ale obléká také moderátorku pořadu Terezu Kostkovou. Webu Lifee.cz prozradila, jak se dá obrovské množství kostýmů zvládnout, i to, kdo má v pořadu poslední slovo.

Nahlédněte v galerii pod ruku návrhářky – už samotné skici kostýmů jsou uměleckým dílem, které by se dalo zarámovat. Prostřednictvím fotek navíc můžete porovnat kresby s hotovými šaty.

Měla jste při tvorbě kostýmů volné ruce, nebo vám do toho mluvili tanečníci a dramaturg pořadu?

Od dramaturgie jsem znala hudbu a tance jednotlivých párů. Se soutěžícími jsem pak na zkouškách domlouvala podobu kostýmů a vybírali jsme materiály. Následně jsem nakreslila návrhy, poslala je na schválení, a poté zadala k realizaci. Každé pondělí jsme s tanečníky kostýmy vyzkoušeli a zároveň jsem od nich zjistila i přibližnou představu, která se odvíjí od choreografie a typu tance.

Měl někdo z tanečníků nestandardní požadavky, kvůli kterým se musel kostým upravovat? Kdo má v takovém případě poslední slovo?

S tanečníky jsem byla většinou ve shodě. Někdy do kostýmů mluvil například choreograf a já měla mnohdy jiný názor. V takovém případě to bylo na dramaturgii, aby rozhodla, jakým směrem se vydat.

Mohla jsi sáhnout i po drahých látkách a kamenech?

Látky na šaty byly většinou standardní. Někdy jsem použila hedvábí, které je dražší, a také peří. Šaty byly náročnější především na zpracování a zdobení kameny nebo krajkou. Zdobili jsme je ručně a to je opravdu náročné, jak na čas, tak na um krejčových, které na šatech pracovaly.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Boutique TATIANA (@tatianakovarikova)

Kolik kostýmů jste pro letošní ročník StarDance navrhla?

Bylo jich hodně, když si představíte, že v prvním a druhém kole soutěžilo deset tanečních párů, které postupně vypadávaly, a od osmého kola měly páry na programu dva tance. Dále byly součástí pořadu openingy a také šaty pro Terezu Kostkovou. Na standard měli muži většinou fraky, na latinu jsme šili i pánské košile. Celkem jsem tak navrhla pro letošní řadu StarDance 150 kostýmů.

Jak se takové množství dalo zvládnout vyrobit? S jak velkým předstihem se kostýmy šily?

Vše muselo být dobře zorganizované. První a druhý díl se dal připravit dopředu, další večery už bohužel ne. Doba realizace se tak smrskla na jediný týden. Vytvořila jsem návrhy všem tanečníkům týden dopředu, v sobotu po vypadnutí jeden návrh vyřadila a v pondělí postupujícím zkoušela kostýmy tak, aby v nich v sobotu tančili. A tak to šlo až do konce.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Boutique TATIANA (@tatianakovarikova)

Nebyla jste na to ale sama…

Samozřejmě, byla to týmová práce. Podařilo se nám dát dohromady skvělé spolupracovníky, odborným poradcem mi byla Kamila Tománková, a ráda bych dodala, že bez kostymérek z České televize by se tento pořad dělal velmi těžko.

Účinkující během soutěže často výrazně zhubnou, nekomplikovalo vám to práci?

Ano, všichni během natáčení zhubnou, ale to není vůbec na škodu. Postupně jsme jim střihy šatů zužovali a přizpůsobovali. Kostýmy jsou z elastických materiálů, tak to nebylo tak dramatické.

Jak se vám spolupracovalo s jednotlivými tanečníky? Kdo vám přirostl k srdci?

Všichni byli úžasní. Jsem moc ráda za pár lidí, které jsem měla možnost potkat, oblíbila jsem si je a věřím, že zůstaneme přáteli.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články