PORADNA: Manžel zapomíná na všechna naše výročí. Jak to nenápadně napravit, radí zkušená koučka

PORADNA: Manžel zapomíná na všechna naše výročí. Jak to nenápadně napravit, radí zkušená koučka

Milujeme je, nevyměnily bychom je za nic na světě, ale v jenom nás neskutečně štvou. Ano, jde o naše muže, kteří každý rok pravidelně zapomínají na důležitá výročí a narozeniny. Co si v takovém případě počít, abychom pravidelně tiše nezuřily či nebrečely do polštáře, radí zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 21. 06. 2022 11:30

Podobný problém řeší i paní Monika, jejíž manžel o víkendu znovu zapomněl na výročí svatby"Jsme spolu deset let. Je to dobrej chlap, ale neustále zapomíná na všechny důležité milníky v našich životech, včetně mých narozenin nebo našeho výročí svatby jako posledně," zlobí se Monika.

"Jak ho přimět, aby na toto dbal? Máte nějaké tipy, triky? Mrzí mě prostě, že nedostanu ani pusu nebo kytku. Žádné velké dary nechci, jen ten pocit, že na mě myslí a jsem pro něj důležitá. Ale zase bych mu nerada něco otevřeně vyčítala," dodává.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Nikdo nejsme dokonalý. Jestli je toto po 10 letech manželství jediná věc, kterou byste muži vytkla, tak to gratuluju. Ale teď vážně. Chápu samozřejmě, že jsou to zásadní milníky v životě každého z nás a pak nás mrzí, když na ně ten nám nejbližší člověk zapomene.

Mohu vás ale ubezpečit, že váš muž není jediný, kdo to tak má. Mužů, kteří jednají podobně, je více (ano více zapomínají muži než ženy). Je to dáno tím, že ženy jsou více organizačně a administrativně založené. Máte doma kalendář, nebo máte sdílený kalendář se svým mužem třeba v počítači? To nejjednodušší, co můžete udělat, je to napsat někam tak, aby to prostě viděl.

Výročí svatby tam napište se spoustou srdíček a ideálně bych tam napsala i počet let, které slavíte. A narozeniny bych si napsala také do kalendáře. Každý máme něco, do neděláme úplně tak, jak bychom si sami přáli, každý jsme jiný a někdo si prostě nepamatuje data.

Někdy je fajn si říct o to, co chceme. Vyhneme se tak tomu, že budeme zklamaní a že i ten druhý pak bude mít výčitky. Věřím tomu, že to váš muž nedělá schválně, prostě někdy se to tak sejde. Myslete na to, co píšete, je to dobrej chlap, tak proč mu takovou věc neprominout a nepomoci mu s tím? Uvidíte, že i muž ocení, že mu to takto „nenápadně nápadně“ připomenete. Vy i on budete šťastnější.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články