Jaroslav (36): Manželka mi vyčítala, že doma nic nedělám. Když jsem začal, zase je to špatně

Jaroslav (36): Manželka mi vyčítala, že doma nic nedělám. Když jsem začal, zase je to špatně
Zdroj: Freepik

Jarda dostal od ženy vynadáno, že doma nic nedělá. Proto se směle zapojil do pravidelného úklidu. Netušil však, že ho bude Ludmila za všechno kritizovat.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 22. 12. 2021 10:00

Vůbec své ženě Ludmile (34) nerozumím. Poslední dobou nadává, že jí doma s ničím nepomáhám. Ale když jdu něco udělat, aby na to nebyla sama, zase je to špatně. Podle ní totiž všechno, na co sáhnu, dělám špatně. Zajímalo by mě, co mám tedy dělat.

Začal jsem ženě pomáhat, ale je to špatně

,,Pořád jen sedíš na gauči a necháš mě tady lítat. Není ti to blbý?“ vyjela na mě zničehonic. ,,Tak mi řekni, co mám udělat, a já to udělám,“ nabídl jsem se. ,,V pračce je prádlo, jdi ho pověsit,“ zavelela. ,,Nic na tom není, to dám,“ povzbuzoval jsem se cestou do podkroví. Prádlo jsem pověsil tak, jak jsem uznal za vhodné.

Za hodinu slyším, jak Lída nadává: ,,Ježíši! Co to je?" Šel jsem za ní, abych zjistil, co se děje. ,,Proč to po mně předěláváš?“ nechápal jsem. ,,Prádlo se věší takhle,“ instruovala mě a začala přeorganizovávat ponožky a spodní prádlo. ,,A není to jedno? Stejně se to bude za dva dny skládat,“ reagoval jsem. ,,Ne, to teda není. Má to jistý systém,“ uzavřela diskusi. Moc jsem to nepochopil, ale raději jsem se nehádal.

O víkendu mě požádala, abych oškrábal brambory a dal je upéct. Že se i na tomto dá něco zkazit, jsem zjistil, až když přišla Ludmila. ,,Panebože! Takhle velký kusy? Proč? My s dětmi to máme radši na malé kousíčky,“ hubovala a začala brambory ještě půlit, ,,jdi, prosím tě, udělám si to raději sama.

Neumím prý ani vytřít podlahu

Po čase jsem ji přistihl, jak vytírá. ,,Proč vytíráš, když máme robotický vysavač, co to udělá za tebe?“ divil jsem se. ,,Je tu zaschlá šťáva a já mu nevěřím,“ pravila a pokračovala ve své činnosti. ,,Půjč mi to, já to dodělám,“ řekl jsem a vzal si koště s hadrem.

V klídku jsem si vytíral, když za chvíli slyším: ,,Takhle ne, to na podlaze zůstanou fleky. To musíš takhle.“ Načež mi Ludmila ukázala, jak mám vytírat. ,,To už ale přeháníš!“ vystartoval jsem. ,,Vytřít snad ještě zvládnu, ne? Udělám si to podle sebe,“ prskal jsem a umanutě vytíral dál. Nevěřícně nad tím kroutila hlavou. Já už jen při jejím odchodu zaslechl, jak si mumlá, že si to pak stejně udělá podle sebe.

Přijdu si doma úplně zbytečný. Žena pořád nadává, že jí s ničím nepomůžu, ale sotva se do něčeho pustím, už mě žene pryč. Podle Ludmily i špatně nakupuji. Beru špatné balení a nekvalitní potraviny. Když jsem se sám od sebe pustil do mytí toalety, čekal bych, že bude ráda. Ale to ona ne! Myji záchod tak, že na něj nacákám příslušný přípravek, nechám působit a až jdu kolem, tak toaletu vydrhnu.

Budu si uklízet podle sebe nebo vůbec

Zase špatně! ,,To musíš umýt hned. Pak ti to tam zaschne a je to k ničemu. Uhni, udělám to sama,“ odstrčila mě. ,,Víš co? Tak si pak nestěžuj, že ti s ničím nepomáhám. Podle tebe jsem hlupák, co nepověsí ani ponožku. Tak si to dělej sama, ale pak si laskavě nestěžuj,“ vyčinil jsem jí a naštvaně odešel.

Pár dní bylo ticho a Ludmila nasupeně běhala po bytě a uklízela. Dělal jsem, že to nevidím. Když už padala na pusu, řekla si o pomoc. ,,Pojď mi prosím pomoct. Zkus to aspoň trochu dělat jako já,“ požádala mě. Pořád to není ono, ale zdá se, že snad pochopila, že nemusí být všechno dokonalé. Hlavně, že je to čisté nebo uklizené.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články