Vojta (40): Těšil jsem se, až manželka přinese výplatu. Domů ale dorazila s něčím úplně jiným

Vojta (40): Těšil jsem se, až manželka přinese výplatu. Domů ale dorazila s něčím úplně jiným
Zdroj: Freepik

Vojta po dobu, kdy byla manželka na mateřské, platil většinu věcí sám. Těšil se, až se Hanka vrátí do práce a pomůže mu s výdaji. Nepočítal však s tím, že jeho choť bude chtít dohnat ty roky, po které se musela uskromnit.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 16. 11. 2021 16:00

Manželka Hanka (35) byla na mateřské bezmála šest let. Nebyly to zrovna lehké časy, co se týkalo peněz. Často jsem sahal hluboko do kapsy, abychom vyžili. Jako chlap, hlava rodiny, jsem nechtěl dát najevo, že to chvílemi nezvládám.

Museli jsme omezit koníčky, jídlo i sprchování

Když brala Hanka mateřskou, docela se to dalo. Od jejího platu se lišila zhruba o dva tisíce. Jenže ji pobírala jen půl roku, než přišel na scénu rodičovský příspěvek. A to je teprve almužna. Přijde mi to jako výsměch všem maminkám. Museli jsme proto doma zavést určitá opatření, abychom vyžili.

Já se musel vzdát pravidelných návštěv divadla a pokeru. Hanka si odpustila drahou kadeřnici a návštěvu manikúry. Nestačilo to, takže jsem několikrát v týdnů měnil auto za autobus, abychom ušetřili na pohonných hmotách. Když bylo úplně nejhůř, jezdil jsem do práce na kole, to nestálo ani korunu. Možná jen moje zmrzlé tělo.

Hanka nebyla zrovna nadšená, když jsem zavedl další pravidlo. ,,Budeme lépe plánovat jídelníček. Takže si vždy vezmeš leták, zjistíš, co je v akci, a podle toho se bude vařit,“ vysvětlil jsem jí a doufal, že to pomůže. Manželka je totiž v krámě jako šílená. Kupuje i věci, které aktuálně nepotřebujeme.

Těšil jsem se na manželčinu výplatu jak na smilování

Voda také něco stojí, takže jsem zavedl rychlé sprchy. Uznávám, že jsem s tím byl někdy otravný, ale strach z toho, že nemáme na jídlo, mi nedal spát. Často jsme se kvůli tomu hádali, protože Hanka mě občas neposlechla a jen tak utratila dva tisíce, které nám na konci měsíce chyběly. Kdo máte děti a živíte i hypotéku, dáte mi za pravdu, že je to vážně o nervy.

Světlo na konci tunelu představoval Hančin návrat do práce. Místo měla jisté, takže jsem odpočítával měsíce, kdy se mi uleví. I já se těšil, že zase začneme trochu žít a třeba si sem tam i někam vyrazíme. Děti šly do školky a já bouchl šampus. Na Hančinu první výplatu jsem čekal jako na smilování. Chtěl jsem jí dát zaplatit nějaké mikropoložky.

Jenže mě čekal šok. Hanka první výplatu prošustrovala za sebe. Hned si to namířila ke kadeřníkovi. ,,V práci se mě skoro lekli. Jsem jak opelichané kuře,“ hájila se. Měla i nové nehty, kabát a nějaké další oblečení. ,,Dobře, vracíš se do práce, tak ses oblékla. Příští měsíc už bych byl ale rád, kdybys mi pomohla s placením účtů,“ ozřejmil jsem jí a další měsíc to táhnul sám.

Nemáme na zaplacení běžných poplatků

Hanka ale prošustrovala i dalších několik výplat. Tu nové boty, tu kabelka. ,,Jak to, že já si šest let nekoupil pomalu ani ponožky a ty utrácíš, jako bys měla na účtě milióny?“ rozkřičel jsem se, když jsem viděl v obýváku ty tašky s oblečením. ,,Já byla doma šest let jako v kleci. Chci si zase připadat jako člověk,“ štěkala na mě.

Její nerozvážnost se ale rychle projevila. Je konec roku, chodí jedno vyúčtování za druhým. Máme nedoplatek na elektřině pět tisíc. Za vodu tři tisíce. Do toho Vánoce. Vážně nevím, kde na to vezmeme, když si Hanička utrácí jako smyslu zbavená. Nemám na ni páku. Jenže kdybych se choval jako ona, žijeme dnes pod mostem. Jak tohle skončí?

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články