PORADNA: Manžel je posedlý úklidem, já ale nechci trávit život s hadrem v ruce. Jak na něj, radí koučka Mobagi

PORADNA: Manžel je posedlý úklidem, já ale nechci trávit život s hadrem v ruce. Jak na něj, radí koučka Mobagi
Zdroj: Freepik

Čistota je půl zdraví, říká se. Co když to ale jeden z partnerů s touhou po vycíděné domácnosti přehání a tomu druhému se nechce trávit veškerý volný čas úklidem? Jak situaci řešit, prozradila zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 19. 05. 2022 11:30

Podobný problém trápí i paní Světlanu. "Můj manžel je doslova posedlý úklidem. Nesnese na zemi jediné smítko, na lince jediný odložený hrneček," popisuje situaci v domácnosti máma dvou dětí. "Pořád kontroluje, jestli je uklizeno, a když ne, klidně mě vyžene i večer z postele, bych se na to vrhla," stěžuje si.

Když zaprotestuje, manžel to uklidí sám, ale tváří se ukřivděně, čemuž se Světlana snaží předcházet. Za to dusno jí to zkrátka nestojí. "Co s tím?" táže se proto.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

A vy také máte nějakou posedlost? Přemýšlím a říkám si, když je muž posedlý uklizenou domácností a vyžaduje to po mně, tak já bych mohla být posedlá tím, že mi denně bude nosit čerstvé květiny třeba? Ty by určitě v té naklizené domácnosti hezky vynikly, co myslíte?

Každý si vztah budujeme a je jen na nás, jak si ho nastavíme. Mám pro vás příběh jedné mojí klientky, už je to dáma kolem šedesátky, a byla smutná, když jí manžel povídá: „Lásko, dal bych si kafe.“ A dál sedí. Nebo: „Nedáme si už oběd?“ A sedí… Přičemž ho nikdy nenapadne, že by kávu udělal on či nachystal jídlo nebo pomohl s úklidem. Tak nějak očekává, že to je "ženská práce".

Jenže moje klientka si to tak nastavila, přistoupila na to a teď po 40 letech manželství ji to nebavilo. Změna musela přijít od ní, to ona musela svému muži vysvětlit, co jí vadí a co by ráda změnila. Jasně, že nejásal. Ono když něco dlouho dělat nemusíte, tak to ze dne na den nezačnete s radostí dělat. Lidé jsou od přírody líní. Tedy i ve vašem případě ta změna musí vyjít od vás. Úklid je fajn, jen nezapomínejme na heslo: „Uklízím, aby se mi doma hezky žilo. Nežiju proto, aby se mi doma líp uklízelo.“

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články