PORADNA: Je správné zůstávat v nefunkčním vztahu kvůli dětem? Koučka nabízí odpověď

PORADNA: Je správné zůstávat v nefunkčním vztahu kvůli dětem? Koučka nabízí odpověď
Zdroj: se souhlasem Sylvie Mobagi

Rozpad vztahu rodičů je pro děti vždy nepříjemným zážitkem. Ztrácejí při něm totiž jistoty, které doposud měly, a následky si mohou nést celý život. Co když ale vztah rodičů nefunguje a zůstávají spolu jen kvůli dětem? Jde o správné řešení? Odpověď nabízí v pokračování své poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 05. 05. 2022 11:30

S partnerem si už déle nerozumíte, žijete prakticky vedle sebe a každou chvílí se vám honí hlavou slovo rozchod. Jenže jsou tu děti, které rozpadem rodiny nechcete trápit. Proto ve vztahu nadále setrváváte a naoko hrajete spokojený pár. Má to smysl?

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Děti jsou velmi často podceňovány. Samozřejmě vnímají, že „něco“ není v pořádku. A pak si asi každý musí položit otázku: "Chci dětem ukázat, že budu nešťastná/ný, protože musím kvůli dětem, nebo jim chci ukázat, že i když se rozejdeme, můžeme zůstat přáteli, pomáhat si, podporovat se a být stále skvělými rodiči?" Pamatujme na to, že pro děti jsme „zrcadlem“. To, co děláme, je i učíme, takové programy jim do hlaviček zaséváme.

Avšak ta otázka, kterou si pokládám, není zda setrvat, či ne, ale zda opravdu to manželství už je „mrtvé“. Zda nejde o dočasnou nefunkčnost, kterou způsobuje v mnoha případech stereotyp, nedostatek času, finanční zátěž, mnoho stresu a starostí. Opravdu je manželství už „passé“? Opravdu by s tím nešlo něco dělat?

V poradně jsme měli už tolik párů, které říkaly, že už to nepůjde. Dokonce některé z nich měly podanou žádost o rozvod. Přesto se podařilo jejich manželství znovu postavit „na nohy“, protože v sobě opět našli lásku jeden k druhému, dokázali si odpustit a začali stavět nové základy svého vztahu.

Rozhodnutí, zda vztah skončit, či nikoliv, není snadné. A abyste měli „jistotu“, že s tím nešlo nic jiného dělat, doporučuji zajít do manželské poradny a uvidíte. Když to nepůjde, předejdete případným pochybám, které by mohly v budoucnu přijít. A další benefit je, že díky třetí nezúčastněné osobě se můžete velmi dobře a v klidu dohodnout jak na rozdělení majetku, tak budoucím fungování vás jako rodičů, aby to děti co nejlépe zvládly a aby vás oba měly stále při sobě.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články