PORADNA: Mám pocit, že můj život nestojí za nic. Jak se učinit šťastnou a čím vůbec začít, radí zkušená koučka

PORADNA: Mám pocit, že můj život nestojí za nic. Jak se učinit šťastnou a čím vůbec začít, radí zkušená koučka
Zdroj: Shutterstock

Také máte pocit, že se vám nic nedaří a všem okolo vás se vede o dost lépe, nebo že jsou hezčí, nadanější, spokojenější? Pak věřte, že se to dá snadno změnit. Návod na to, jak najít svůj vlastní kousek štěstí, poskytla ve své poradně zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 28. 04. 2022 11:30

V podobně nepříjemné situaci se ocitla také čtyřiadvacetiletá Klára. Celý život má pocit, že není dostatečně krásná ani chytrá a nestojí vlastně vůbec za nic. "Nejsem na rozdíl od starší sestry pohledná a nejsem ani inteligentní a cílevědomá jako mladší brácha," posteskla si Klára. Její špatný pocit ze sebe sama zhoršuje ještě fakt, že ani nemá přítele. "Moje kamarádky už vesměs s někým chodí, takže když se sejdeme u kafe, maximálně probereme radosti a strasti, a pak si každá jdeme svou cestou. Ony totiž mají své vlastní životy," krčí rameny Klára.

Nadšením ji nenaplňuje ani práce, kterou dělá. "Nejhorší je, že netuším, co s tím. Všichni mi radí, ať práci změním, že se tak posunu dál a třeba zase budu šťastná, ale já se k tomu nedokážu donutit. Přijde mi, že to nemá cenu a stojí to zbytečnou námahu. Když si představím, že bych jednou měla rodinu, je to pro mě úplná sci-fi. Dá se z tohoto marastu nějak uniknout?" ptá se Klára.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Já myslím, když tak ty vaše řádky čtu, že hlavně musíte začít u sebe. Pokud nic nezměníte, jak můžete čekat, že se něco změní okolo vás? Jeden moudrý člověk kdysi řekl, že vše, co vysíláme do Vesmíru, se nám vrací. A já na to věřím. Zkuste se na sebe podívat jinak. Ono napsat "nejsem ani tak krásná ani tak chytrá", je vlastně super informace.

Jste krásná a chytrá přesně tak, jak být máte. Ne hezčí či ošklivější než někdo jiný. Každý z nás má na tomto světě svůj jedinečný úkol a nejtěžší je přijít na to jaký. Pokud vnímáte, že byste se mohla sama sobě více líbit, tak si napište, co pro to můžete udělat. A ideálně hned. Mám na mysli, umyju si vlasy a vyfoukám si je, namaluju se a podívám se do skříně na to, co bych mohla udělat jinak a lépe (jaké oblečení a jak zkombinovat).

Já se třeba při takovém jednom pohledu na sebe rozhodla, že si koupím kontaktní čočky. Prostě mrkněte na sebe tak, jak se chcete vidět. Není to o tom, abychom byli všichni stejní, všichni měli stejné míry.

Netuším, co děláte za práci a zda je to opravdu tak, že vás nebaví, nebo je to spíš tak, že už jste si to vsugerovala a špatně je vlastně všechno. Jít a pustit se do nové práce může být super, ale spoléhat na to, že tato změna sama o sobě vám zlepší život, na to bych nesázela.

Ta zásadní změna musí přijít od vás, zevnitř. Je nezbytné, abyste se začala mít ráda. Je to dřina. Věřte, že vím, o čem píšu, ale také jsem důkazem, že to jde. Všechno jde, jen se musíte rozhodnout, že chcete a jdete do toho. Doporučuji vám proto začít u sebe. To, že se pak zlepší současná práce nebo dostanete chuť práci změnit, protože si zasloužíte něco lepšího, to že se vám do života vloudí „pan Božský“, to vše přijde, protože začnete jinak „vysílat“ do Vesmíru, "vysílat" šťastně. Kdybyste chtěla, můžete se na konzultaci objednat ke mně nebo k někomu z mých kolegů, určitě vám rádi pomůžeme najít vaše šťastné já. Pro začátek doporučuju, usmějte se na sebe pokaždé, když na sebe kouknete do zrcadla. Pokaždé.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články