PORADNA: Jak poznat toxický vztah a jak ho ukončit. Koučka prozradila podrobný návod

PORADNA: Jak poznat toxický vztah a jak ho ukončit. Koučka prozradila podrobný návod
Zdroj: Freepik

Nejste se svým partnerem šťastní, raději trávíte čas sami a bojíte se, co zase bude? Pak jste možná uvízli v toxickém vztahu. Jak ho poznat a hlavně jak ho ukončit, radí v dalším pokračování své poradny zkušená koučka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 12. 05. 2022 11:30

Toxický vztah zažila spousta z nás. Vyznačuje se tím, že je v něm jeden z partnerů vinou toho druhého nešťastný a postupně ztrácí sebevědomí. Příčin může být vícero. Z těch výrazných jde například o alkoholismus, žárlivost, manipulátorství či násilnické sklony. Ve spoustě případů ale toxicitu vztahu na první pohled nepoznáte, neboť vás partner zraňuje nenápadně, jen ze všeho zkrátka nemáte dobrý pocit.

Co radí koučka Sylvie Mobagi?

Existuje několik pravidel a různých signálů, ale všichni moji klienti vědí, že miluju jednoduché věci. Proto i nyní je moje rada jednoduchá. Nehledejme zbytečně složitosti tam, kde nejsou. Jak poznat, že je vztah toxický? Pokud nám ve vztahu není dobře, cítíme se utlačovaní, cítíme, že v něm nemáme stejné „slovo“ jako ten druhý, spíše než radost nám přináší starost, a tak nějak se těšíme na to, až budeme sami, chodíme domů později z práce, atd., tak je pro nás toxický. Těch podob „toxicity“ je samozřejmě nepřeberné množství. Vnímám to jednoduše. V toxickém stavu jste, když nejste šťastní a když nejste sami sebou.

Jak z toho ven? Opět jednoduše. První krok je si to přiznat, přiznat si, že ten vztah, byť jsme s tím druhým plánovali být do konce svých dní, možná není napořád. Možná už jste si dali to, co jste si dát měli, a je čas jít dál. Doporučuji napsat si na papír „PRO a PROTI“. Proč zůstat v daném vztahu, proč se snažit ho zachránit, proč má smysl v něm pokračovat a pracovat na něm, dávat do něj energii.

Jsou to jednoduché počty. Pokud vám vyjde, že těch „proti“ je převaha, tak je čas odejít. Neprodlužovat to. Prodlužování nefungujícího vztahu nepomáhá, jen natahuje trápení obou partnerů. První bod je tedy si to přiznat, rozhodnout se.

Druhý krok je se svěřit někomu blízkému, u koho naleznete podporu. Třetí krok je zvážit, jak lze rozdělit bydlení a další věci. Čtvrtý krok je vztah ukončit. Je jasné, že ta změna bude stát hodně energie a sil, ale čím dříve se do toho pustíte, tím dříve budete „volní“. Pak doporučuji pátý krok. Najděte si nějakého průvodce, psychologa, terapeuta, kouče, se kterým si v klidu ujasníte, co, jak a proč se stalo, čeho se vyvarovat a na co se naopak zaměřit, abyste do podobného vztahu nespadli znova.

Posilte svoje sebevědomí, víru v sebe samé a pamatujte, je mnoho těch, kteří v sobě nenajdou odvahu toxický vztah ukončit, jste tedy velmi silní, když jste to zvládli. A nezapomínejte, člověk má na světě jedinou povinnost - být šťastný. Tak buďte.

Sylvie Mobagi vystudovala aplikovanou psychologii a párovou terapii na University of Maryland. Nyní na téže škole dokončuje doktorský program psychologie. Už dvanáct let se specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články