PORADNA: Zahnula jsem manželovi, mám mu to říct? Není pár, jemuž by přiznaná nevěra prospěla, tvrdí psycholožka

PORADNA: Zahnula jsem manželovi, mám mu to říct? Není pár, jemuž by přiznaná nevěra prospěla, tvrdí psycholožka
Zdroj: Freepik

Zatloukat, zatloukat, zatloukat, kladl na srdce svým klientům už věhlasný český psychiatr a manželský poradce Miroslav Plzák. Je to ale opravdu tak? Je dobré před partnerem tajit nevěru za každou cenu? Na tuto otázku odpovídá v naší poradně zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 03. 02. 2022 11:30

Do ožehavé situace se dostala i Jarka. Na jednom firemním večírku se asi před měsícem vyspala pod vlivem alkoholu se svým kolegou. Něco takového se jí stalo poprvé v životě a je z toho značně rozhozená.

"Hrozně toho lituji. S tím kolegou to byl opravdu jen úlet, byli jsme oba opilí a ani jeden z nás nechce v poměru pokračovat, neboť máme doma své partnery," přiznává Jarka. Na poměr by ráda zapomněla, jenže ji hryže svědomí. "Mám pocit, že bych to manželovi měla říct. Že by bylo fér, aby to věděl. Mám to udělat?" táže se v naší poradně.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Podobný dotaz jsme tu už určitě řešili a moje odpověď bude tedy podobná. Optám se vás, v čem konkrétně myslíte, že manželovi pomůže to, když bude vědět, že jste mu nasadila parohy? Myslíte, že se mu pak bude lépe spát? Že tím nenabouráte vaši vzájemnou důvěru? Pomůže to nějak vašemu vztahu? Pomůžete tím svojí rodině? Pokud máte děti, tak dětem tím, že to řeknete, pomůžete?

Udělala jste, co jste udělala. Prostě se stalo, litujete toho, musíte se s tím vypořádat sama. Pokud budeme předpokládat, že by vám to byl manžel ochotný odpustit, nejenže by ztratil důvěru ve vás, ale ztratil by ji i ve váš vztah, v to, že to může fungovat. Začal by navíc pochybovat sám o sobě, zda je dobrý chlap, zda je dost hezký, zda se vám líbí, zda je dobrý v posteli…

Umíte si představit, jak by mu bylo, kdybyste pak někam šla s kámoškou? On by žárlil, vám by to žárlení časem začalo vadit a už by tu byly hádky, zbytečné hádky… Nastat také ale může situace, že vám řekne, že vás už nechce poté, co jste mu zahnula. Pokud máte výčitky, tak se s nimi budete muset vypořádat.

Poučte se z toho, pro příště si dejte pozor, abyste pila tak, abyste věděla, co děláte a uměla se hlídat. Zejména myslete na to, že jste dáma a dáma by opilá být neměla nikdy. Mnoho dam na to dnes zapomíná a to je myslím velká škoda. Neznám žádný pár, kterému přiznaná nevěra pomohla.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články