PORADNA: Partner se ode mě nechá živit, už to nezvládám. Psycholožka radí, jak situaci řešit

PORADNA: Partner se ode mě nechá živit, už to nezvládám. Psycholožka radí, jak situaci řešit
Zdroj: Freepik

Většina z nás má představu, že živitelem rodiny by měl být muž. Co se ale stane, když muž o práci přijde nebo se jí dobrovolně vzdá a nehledá si novou? Jak by se v takovém případě měla zachovat jeho partnerka, kterou nastalá situace znepokojuje, radí zkušená psychoterapeutka Sylvie Mobagi.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 20. 01. 2022 12:00

S přítelem má podobný problém i sedmadvacetiletá Katka. Před dvěma lety se dohodli, že Pavel dá výpověď v práci a bude se místo toho plně věnovat rekonstrukci jejich domu. A až ji dokončí, najde si zaměstnání. Jenže dům už je hotový a přítel se k návratu do práce staví liknavě.

"Když mu řeknu, že mi vadí, že všechno finančně táhnu sama, většinou mi odvětí, že pracovat samozřejmě chce, ale nejraději by dělal na sebe, tedy založil si nějakou živnost. Aktivně však nic neřeší," vypráví Katka, která začíná mít obavu, jak to dopadne. "Po nocích brečím a přemýšlím, zda má vztah s ním budoucnost a jak přítele eventuálně přimět, aby šel aspoň na brigádu," ptá se mladá žena.

Co radí psychoterapeutka Sylvie Mobagi?

Váš přítel si zjevně zvykl na „volnost“ a nechce se nechat svazovat. Avšak z praxe partnerské poradny mohu potvrdit, že vztahy, kdy je finančně vše na ženě, zpravidla nevydrží. Je to proto, že na to nejsme historicky naprogramovaní. Už od dob „jeskynních“ platilo, že žena se měla starat o děti a domov, muž byl ten, co lovil „mamuta“.

Žena samozřejmě dokáže „lov mamuta“ na nějakou dobu zastat. Dokáže to i dlouhodobě, a to v případech, kdy například muž má nějaký úraz a jeho zdraví mu neumožňuje se postarat o rodinu tak jako dříve. Ale toto váš případ není. Co váš partner celé dny dělá?  Obávám se, že vás čeká velmi vážná promluva.

Čím déle bude současný stav trvat, tím více vás to bude znervózňovat, což se dříve či později odrazí na vašem zdraví. Protože pakliže nejsme dlouhodobě šťastní a prožíváme stres, tak dříve či později naše tělo začne „volat o pomoc“. Volání o pomoc poznáte nějakou nemocí a čím déle volání „neslyšíme“, tím více volat bude.

S partnerem si sedněte, pokuste se mu bez křiku, urážek a emocí vysvětlit, že nejenže už dále nezvládáte situaci finančně táhnout, ale že si ho i přestáváte vážit. Každá žena potřebuje muže, ke kterému může vzhlížet, aby ho mohla následovat. Zeptejte se přítele, co celé dny dělá, zda jemu samotnému nepřijde zvláštní, že vy jste v práci a živíte ho a on na vás doma čeká.

Buď to zabere, přítel začne něco dělat, nebo také ne. Sama sebe se zeptejte, když „ne“, zda je to ten pravý na to, abyste s ním strávila zbytek života, pořídila si s ním rodinu. Pokud ne, tak to neprodlužujte, zejména kvůli sobě.

Sylvie Mobagi se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články