Robert (40): Zesnulý kamarád se mnou komunikuje pomocí fotek. Musím se dozvědět, co mi chce říct

Robert (40): Zesnulý kamarád se mnou komunikuje pomocí fotek. Musím se dozvědět, co mi chce říct
Zdroj: Freepik

Robert fotografoval svatbu svého blízkého přítele Jirky. Ten slíbil, že až se vrátí ze svatební cesty, musí mu něco říct. Na to už ovšem nedošlo. Jirka s novomanželkou měli tragickou nehodu, kterou nepřežili. Robert po čase zjistil, že s ním Jirka komunikuje pomocí fotek ze svatby a snaží se mu říct to, co už nestihl.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 02. 12. 2022 19:00

Když mi můj dlouholetý kamarád Jirka (36) volal s prosbou, zda bych mu nenafotil svatbu, bral jsem to jako velkou poctu. Kdybych jen tušil, jak to celé skončí... Novomanželé na svatební cestě tragicky zahynuli. Bylo to tak těžce uvěřitelné, až jsem si říkal, že to snad ani není pravda. Svatební fotografie jsem se slzami v očích zálohoval v počítači a SD kartu promazal. Nechápu ovšem, proč se mi snímky v aparátu stále zobrazují.

Kamarádovi jsem fotil svatební den

Jirka byl můj kamarád do deště. Jako kluci jsme se spolu nablbli víc než dost. Na škole jsme proháněli holky a věřili, že dobudeme svět. Jirka měl jedno velké přání - koupit si sportovní vůz a prohánět se ulicemi. Já byl o něco přízemnější. Vždycky mě bavilo fotografování. Cítil jsem, že pomocí snímků dokážu zachytit víc než vlastníma očima.

V dospělosti jsme se plácali po rameni, že jsme to dokázali. Byl jsem na nás hrdý. Jirka si koupil sporťáka, kterého z garáže vytahoval na zvláštní příležitosti, a ze mě se stal profesionální fotograf.

Když mě před rokem Jirka oslovil, zda bych nenafotil jeho svatbu, byla to pro mě pocta. ,,Udělám to pro tebe moc rád,“ děkoval jsem mu za tu příležitost. Jestli to chlap o chlapovi může říct, tak říkám, že Jirka byl úchvatný ženich. Jeho novopečená manželka Sára hotová královna. Podařilo se mi zachytit několik překrásných okamžiků. Jedna fotografie se mi zvlášť líbila. Byl na ní Jirka a ukazoval na mě prstem. Cítil jsem z toho sdělení.

Po jeho smrti jsem fotky uložil do počítače

Pár dní po svatbě měli Jirka se Sárou vyrážet na svatební cestu. Kamarád vytáhl svůj sporťák a namířili si to do Benátek. ,,Těším se na fotky. Až se vrátíme, musím ti něco říct. Zatím se mi tu drž, chlape,“ zněla jeho poslední slova. Za dva dny přišla tragická zpráva o jejich úmrtí. Na dálnici měli nehodu, kterou nepřežili.

Vlily se mi slzy do očí. Vyhasly dva lidské životy, a to naprosto zbytečně. Ze smutku jsem usedl ke svatební fotografiím. Stáhl jsem je z SD karty, promazal ji a snímky uložil do počítače. O několik týdnů později jsem šel fotit jinou akci. Sotva jsem zapnul foťák, vyběhl na mě obrázek, kde na mě Jirka ukazuje prstem.

Bylo to divné, protože fotky měly být smazané. Po akci jsem jel domů a ověřoval, kde se stala chyba. Fotka na kartě být neměla, přesto jsem ji viděl. Na jiné akci se ukázala jiná fotka ze dne, kdy jsem fotil Jirkovu svatbu. Říkal jsem si, že už je foťák starý a dělá si, co chce. Jenže pak jsem si všiml jedné zvláštnosti.

Komunikuje se mnou pomocí fotografií

Na fotce, která na mě vyskakovala ve foťáku, má Jirka za sebou nápis Musíš to dokončit. Když jsem ji porovnával s fotkou ve složce, na té žádný nebyl. Ani ze svatby si žádný nevybavuji. Vlastně většina fotek se lišila nějakým vzkazem. Začal jsem skládat všechna ta slova dohromady, a vypadá to, že se mi Jirka snaží něco sdělit.

Než odjel, říkal přeci, že mi musí po návratu něco říct. Už na to nedošlo. A já si myslím, že se teď pomocí těch fotek snaží se mnou komunikovat. Zatím jsem nepřišel na to, co mi chce sdělit, ale nenechám toho, dokud na to nepřijdu.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články