Sandra (27): Dvacet let jsem neviděla svého tátu. Když jsem mu chtěla odpustit, řekl mi pravdu

Sandra (27): Dvacet let jsem neviděla svého tátu. Když jsem mu chtěla odpustit, řekl mi pravdu

Sandra si svého otce pamatuje z dětství jen mlhavě. Její maminka nechtěla, aby se s ním vídala, protože ji prý týral a pil. A tak Sandra dlouhá léta žila jen s ní a ignorovala ho. Když mu po letech chtěla odpustit, řekl jí celou pravdu.

Tereza Procházková
Tereza Procházková 06. 06. 2020 10:00

Pamatuji si, že když jsem šla do první třídy, brečela jsem, že s námi nejde táta. Máma mi vysvětlovala, že měl něco důležitějšího a když jsem se vrátila domů, už tam neměl žádné věci. Bylo mi to strašně líto a máma přiznala, že už nejsou manželé a nebude s námi bydlet. Jednou zvonil telefon, běžela jsem ho zvednout a ve sluchátku se ozval táta. Měla jsem radost a vykřikla: „Tati!“, ale jak to máma uslyšela, přiběhla a telefon položila. Vysvětlila mi, že bude lepší, když se s ním nebudu vídat, protože jí ubližoval a často se opíjel. Prý si to nemohu pamatovat, protože jsem byla malá.

Měla jsem vztek a za to, co jí provedl, jsem ho už nikdy nechtěla vidět. A ona říkala, že dělám dobře, stejně si ani na narozeniny nevzpomněl a na Vánoce už vůbec ne. Jenom jednou za celou dobu jsem od něj ve schránce měla dopis, který jsem ani neotevřela a hodila ho do šuplíku.

Musela jsem mu odpustit, abych šla dál

Máma si našla nového přítele a za nějakou dobu se k nám nastěhoval. Já si po maturitě našla práci a snažila se trochu pochopit, kdo jsem, a tak jsem četla ezoterické knížky. Když jsem narazila na knihu o odpuštění, vzpomněla jsem si na tátu. Celá léta jsem k němu chovala zášť. Rozhodla jsem se, že to takhle nejde. Našla jsem ten starý dopis, kde táta psal, že musel odejít a dole připsal svou adresu, abych ho chodila navštěvovat.

Mámě jsem to neříkala a jela za ním. Nevěděla jsem, jestli ta adresa pořád platí, v autě jsem si připravovala, co mu řeknu, ale hlavně jsem se bála, že ho nepoznám, nebo on mě. Na zvonku bylo opravdu jeho jméno a já zazvonila. Skoro jsem chtěla utéct, když se otevřely dveře a táta zůstal v šoku. Tak moc, že se mu klepaly ruce a měl slzy v očích. Hlesla jsem jen: „Ahoj tati, to jsem já, Sandra,“ a on mě objal a řekl, že by mě poznal vždycky.

Všechno bylo jinak

Veškerá nervozita ze mě opadla. Byl tak hodný a pořád nemohl uvěřit, že jsem přišla. Já mu ale řekla, jak jsem byla smutná, že nás opustil. Že se neozýval a nezajímal se o mě. Táta jen kroutil hlavou, vstal a otevřel skříň. Tam byla hromada zabalených dárků a sbírka dětských časopisů, které jsem jako malá četla. „To je všechno tvoje,“ řekl a já byla jak opařená.

Vyprávěl, jak to tenkrát bylo. Nikdy se neopíjel a rozhodně mámu nemlátil. To ona s ním nechtěla být, protože si našla někoho jiného. Zakázala mu mě vídat a když jí řekl, že to bude řešit soudně, vyhrožovala mu a říkala, že mi zkazí život, protože ho nenávidím. A tak mi aspoň vozil dárky, ale máma ho vždycky vyhodila. Neměla jsem o tom vůbec tušení a brečela jsem jak malá. Mámě jsem všechno řekla a teď jsem pro změnu naštvaná na ni. Lhala mi celý život. Já mám teď s tátou krásný vztah a doháníme všechno, co jsme spolu zameškali.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články