Skuteční zabijáci dlouhodobých vztahů: Jak to vidí párový terapeut?

Proč se lidé rozcházejí nebo rozvádějí? Úřady nejčastěji evidují jako důvod neslučitelné rozdíly povah a názorů.
Zdroj: Unsplush.com

Krize ve vztahu je nepříjemným a bolavým obdobím pro obě strany. Je provázena hněvem, ale i pocity bezmoci. Některé páry těžkou krizi nepřekonají a rozpadnou se, další to nechtějí vzdát. Vydají se pak na strastiplnou cestu hluboko do svého nitra, nezřídka s pomocí párového terapeuta. Objevují své skryté problémy, ale i možnosti jejich řešení.

Radka Křivánková
Radka Křivánková 19. 05. 2020 12:00

Proč se lidé rozcházejí nebo rozvádějí? Úřady nejčastěji evidují jako důvod neslučitelné rozdíly povah a názorů. Vztah zásadně ohrožuje vedle rozdílnosti partnerů také nedostatek komunikace a vzájemné pozornosti, stres nebo hádky (kvůli penězům, dětem, domácím povinnostem, rozdělení volného času nebo frekvenci sexu). Podstata problému se však skrývá hlouběji.

Role partnera nebo dokonce manžela vyžaduje určité schopnosti. Pokud chybí, lidé se vzájemně ve vztahu trápí. Jde například o schopnost zacházet s odlišnostmi svého protějšku anebo schopnost komunikovat v dualitě.

Komunikace v dualitě

Párový terapeut Pavel Rataj ve svém článku pro Společnost rodinných a systematických terapeutů dualitu vysvětluje jako schopnost přijmout fakt, že neexistuje objektivní pravda. Komunikace v dualitě pracuje se subjektivními pocity obou partnerů. Obnáší schopnost vyjádřit své pocity a postoje, a také ujištění, že jsou druhou stranou přijaty. V praxi místo komunikace v dualitě přichází odmítání postojů druhého nebo obviňování partnera, že právě on je původcem všech potíží ve vztahu.

Bez odvahy to nepůjde...

Komunikace v dualitě nemůže probíhat bez odvahy, odvahy postavit se vlastním strachům a také odvahy k odhalení svého vnitřního světa. To je značně psychicky náročné, protože se vynořuje to, co někdy i roky pečlivě skrýváme. Bude proto potřeba i psychická odolnost. Naopak, nedostatek psychické odolnosti nebo neschopnost zacházet s vlastními emocemi, je zdrojem trápení nejenom v osobní, ale i vztahové rovině. Skuteční zabijáci vztahu se rodí v mentálním prostoru každého z nás.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články