Tonda (34): Míval jsem tchyni docela rád. Po tchánově smrti se to ale dost radikálně změnilo

Tonda (34): Míval jsem tchyni docela rád. Po tchánově smrti se to ale dost radikálně změnilo
Zdroj: Freepik

Tonda měl tchána s tchyní vždy velmi rád. Když však tchán nečekaně zemřel, tchyně se od základu změnila. Všechny víkendy teď tráví způsobem, jaký by Tondu nikdy předtím nenapadl.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 30. 11. 2021 08:00

Moje manželka Andrea má s matkou velmi dobré vztahy. Nikdy mi to nevadilo a vždy jsem za jejími rodiči rád jezdil na návštěvu. I tchán byl příjemný, takže jsem v tom neviděl žádný problém.

Tchán nečekaně zemřel a situace se změnila

Tchyně má nicméně velmi blízký vztah k alkoholu, což se mi krapet příčí. Já jsem abstinent a alkohol u nás doma nenajdete. Kdykoliv však tchyně přijela, Andrea letěla koupit víno. Tchyně pak vypila celou láhev a rozdávala rady. "Měli byste si pořídit závěsy, takhle vám sem každý kouká." "Už konečně něco udělejte s tím nepořádkem v komoře."

Bral jsem to s humorem a vše si dělal po svém. Když tchán nečekaně zemřel, tchyně začala jezdit častěji. Obvykle u nás i přespávala. Připisoval jsem to její osamělosti a nevadilo mi to. Ačkoliv musím říct, že své soukromí mám rád a časté návštěvy nejsou moje gusto.

Začala u nás přespávat každý víkend

"Přijede mamka, Tondo. Zřejmě tu dnes přespí," oznamovala mi často Andy. "Zase?" ujelo mi. "Tak jinak si nemůže dát víno, přeci," odpověděla hbitě. "Aha, to je důvod, dobře," myslel jsem si svoje. Vždy přijela a ačkoliv ji nikdo na přespání nezval, brala to automaticky.

To se začalo opakovat čím dál častěji. Když se nám narodila dcera Alžbětka, jezdila k nám skoro každý víkend a vždy přespala. Já, který chodím každý den do práce, jsem to začal těžko snášet. Chyběly mi volné chvíle jen s nejbližší rodinou. Místo toho u nás každý víkend pobývala tchyně. Vařila nám, myla okna, uklízela. "Přece tu nebudu jen tak sedět," říkávala. Abych byl upřímný, přál jsem si, aby přijela někdy jen na kávu, a pak zase odjela.

Chce ji vzít příští rok s námi na dovolenou

Dospěli jsme do fáze, kdy tchyně v pátek přijede a odjíždí až v neděli. "Máma nechce být sama, má tu vnučku," odpovídala Andrea na moje námitky. "A to já nemůžu mít jednou víkend pro sebe? S vámi?" opáčil jsem. "Vždyť já jsem ráda, že mi tu máma pomůže. Ty nic neuděláš a já mám všechno zvládat sama,přešla do výčitek.

A tak je to vždy, už několik měsíců. Tchyně v pátek přijede a přespí u nás do neděle, aby mohla být s vnučkou. Aby si mohla dát víno. Aby nebyla sama. Pro mě je to strašně ubíjející a nevím, jak se k tomu postavit. Andrea ji dokonce chce vzít příští rok na společnou dovolenou. Už nemůžu. Chybí mi soukromí a rodinné víkendy. Když má člověk doma návštěvu, zkrátka to není ono.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články