Vanda (32): Musím si vybrat mezi manželem a dětmi. Ani jedna varianta není správná

Vanda (32): Musím si vybrat mezi manželem a dětmi. Ani jedna varianta není správná
Zdroj: Pixabay

Vanda nikdy netoužila po dětech. Roman, její životní partner, to měl stejně, a tak se v tomto perfektně shodli. Když si však Vandiny kamarádky začaly zakládat rodiny, něco se v ní hnulo. Teď řeší otázku, zda si vybrat děti, nebo manžela.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 23. 01. 2022 08:00

Když jsem si Romana brala, byla jsem zamilovaná až po uši. Svět byl pro mě jednou velkou show. Byla jsem chvíli po vysoké škole a můj milovaný přítel ze střední mě požádal o ruku. Splněný sen každé puberťačky, která ochotně kouká na romantické filmy. S odpovědí jsem neváhala a hned začala plánovat svatbu. Byla honosná, na zámku, stovky pozvaných. Šetřila jsem si na ni už od prvních brigád. A tak začal náš příběh.

Měli jsme jasno, ani jeden nechceme děti

"Víš, mně se líbí, že nejsi jako ostatní," řekl Roman. "Jak to myslíš?" zarazila jsem se. "Každý plánuje děti, rodinu, dům. Ty ne. Jsi spokojená s tím, co máme. Za to jsem rád,"  dodal. A měl pravdu. Nelákalo mě někoho vychovávat, měla jsem ráda náš život. Cestovali jsme, chodili na dobré večeře a doma jsme měli úhledně uklizeno. Představa, že uvidím na té béžové sedačce čokoládu nebo cokoliv jiného, mě děsila.

Když jsme vstupovali do manželství, v tomhle jsme měli jasno. Nikdy mě nenapadlo, že to budu někdy cítit jinak. Ale ta chvíle přišla. Mé kamarádky si pořizovaly děti a já se tak nedobrovolně stala členkou "komunity", kde se probíraly strasti i radosti mateřství. A začalo mě to zajímat, fascinovat. Najednou to nebylo tak nepředstavitelné.

Něco se zlomilo a já to teď cítím jinak

Čím déle o tom přemýšlím, dochází mi, že nechci žít bez dětí. Dříve to pro mě byla ta správná cesta, teď se ledacos změnilo. Toužím po dětech. Aby mi byl někdo podobný. Ale Romanovi to říct nemůžu. Bojím se, že pokud přiznám barvu, bude se chtít rozvést. A kdyby ne, zvládnu já život bez dětí? Nebo on s tím, že by byl tátou z donucení? Nebylo by to jeho rozhodnutí. Vlastně bych volila mezi vlastními potomky a manželstvím.

Myslím, že Roman je skvělý chlap, ale tomuhle otevřen nebude. Myslím, že by bylo dobré se začít snažit co nejdříve, dvacet už mi dávno není, ač vím, že stará na děti nejsem. Už čtyřikrát jsem se o tu konverzaci snažila, ale nikdy jsem nenašla odvahu ani naznačit, co mi leží na srdci. Bojím se a nevím, co si zvolit...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články