Magazín Lifee na skok v Ostravě: Boris Král nás ohromil kolekcí na novém multižánrovém fest1valu

Magazín Lifee na skok v Ostravě: Boris Král nás ohromil kolekcí na novém multižánrovém fest1valu
Zdroj: Lifee/Jana Elfmarková/Tomáš Martínek/koláž Lifee
Návrhářka Tereza Vu na přehlídce.Přehlídka prádla Terezy Vu v rámci multižánrového fest1valu proběhala v industriálních prostorách Futurea v oblasti Dolních Vítkovic.Rudé nasvícení, těžká atmosféra, křehké a něžné luxusní prádlo.Tereza Vu představila svou novou kolekci.Ukázka z přehlídky Terezy Vu.+ 20 fotek+ 21 fotek

Ostrava na přelomu dubna a května poprvé hostila projekt propojující módu, architekturu, design i svět filmu a magazín Lifee.cz u toho nemohl chybět. Středoevropský fest1val nabídl svým návštěvníkům týden plný kulturních zážitků s mezinárodním přesahem v podmanivé atmosféře Dolních Vítkovic.

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 05. 05. 2024 10:15

Industriální kulisy opuštěných železáren, které jsou jednoznačnou kulturní i společenskou dominantou současné Ostravy, představily ve fashion sekci fest1valu nazvané UNOS řadu nových módních kolekcí a jmen, dle pořadatelů to nejlepší ze současného spektra především československé módy. A návštěva jednotlivých přehlídek a módních instalací odvážná slova pořadatelů potvrdila.

Deset skvostných kousků od Terezy Vu

Páteční večer patřil návrhářce prádla Tereze Vu. Prostor Futurea stroze osvícený rudými reflektory zelektrizovala deseti novými modely luxusního negližé na pomezí haute couture, na které se designérka specializuje. Hmatatelný kontrast s průmyslovým prostorem obdivovala i sama návrhářka. “Z Dolních Vítkovic jsem nadšená. Přijde mi, že prostředí tvoří nádherný kontrast totálně industriálního prostoru, který je v kombinaci s mými krajkami velmi zajímavý. Ze začátku jsem z toho byla překvapená, ale pak jsem si řekla, že k sobě všechno pasuje, je to zajímavé a pro mě zároveň výzva, protože jsem přehlídku v takovém prostředí ještě nikdy neměla,“ uvedla pro regionální deník Tereza Vu bezprostředně po jedné z dvojice přehlídek, které v Ostravě představila.

Na sobotní večer pak byla v rámci ambiciozního ostravského fest1valu připravena opravdová módní událost. Než jsme se ale přesunuli do zahrad Vítkovického zámku, byl prostor pro důkladné prozkoumání dalších módních instalací rozmístěných v útrobách starých průmyslových budov.

Doporučené video: Rozhovor s návrhářem Janem Černým

Musthave z Ostravy? Tričko od Jana Černého

Výdušnou jámu, několikapatrovou věž s úzkými, strmými schodišti a prosklenými průhledy pořadatelé využili jako místo k seznámení se speciálním dropem renomovaného českého návrháře Jana Černého. Jeho kolekce Jan Societé zde byla i k zakoupení a na módyznalých návštěvnících pohybujících se festivalovým časoprostorem byly tak jeho kousky brzy hodně vidět. Ostatně i jako samotného autora, který do Ostravy také dorazil.

Záměrné propojení designu, módy, světla i hudby

Vyšší patra štíhlé cihlové budovy pak obsadila další návrhářská jména s velmi zajímavým módním a designovým příběhem. Své nezaměnitelné motivy zde představil například veleúspěšný slovenský textilní designér Juraj Straka. Autor dezénů jedné z nejnovějších kolekcí Zuzany Kubíčkové je velmi úspěšný také u mnoha zahraničních módních domů. Jeho kreativní vzory využívají značky jako Yves Saint-Laurent, Schiaparelli nebo Lanvin.

Většina z vystavených prezentací propojovala módu s designem, fotografií i hudbou. Nás oslovila zajímavá instalace kapsulové kolekce slovenské návrhářky Petry Kubíkové nebo minimalistická prezentace nejnovějších kousků značky Naniche návrhářky Natalie Dufkové. Její kolekci doplnila sada speciálních skleněných objektů.

Boris Král do Ostravy přivezl novinky

Po inspirativním odpoledni stráveném v Dolních Vítkovicích přišel čas hodit se do gala. Večerní program jen pro zvané totiž sliboval velkou módní událost. Přesun luxusním festivalovým shufflem mířil na honosnou adresu - Rotschildův zámeček. A když jde o podobné kulisy, nemůže jít o nikoho jiného než současnou hvězdu československé módní tvorby, návrháře Borise Krále. Ten se rozhodl v rámci fest1valu představit svou premiérovou kolekci.

V luxusně připraveném zahradním prostoru i jednom ze salónků tak při západu slunce vkráčely mezi pečlivě usazené publikum modelky prezentující nejnovější vizi úspěšného návrháře. Modely plné protikladů, ženskosti a ikonických návrhářových módních podpisů sklidily velký ohlas. Ve všech se zrcadlila Králova typická rafinovaná estetika, nadčasovost i dotek “starých časů.”

Módní zážitek v ohromujících kulisách

Nový ostravský multižánrový fest1val sice podává seznámení se současnou designérskou tvorbou poměrně minimalistickým způsobem, odpovídá tím ale současným trendům střídmé, přesto kvalitní a nadčasové módní vize. Zážitek už napoprvé svým hostům zprostředkoval velmi příjemný. Postaralo se o to jistě i krásné počasí, které pořadatelům velmi přálo. Lokace, výběr protagonistů i vize, kterou hodlal fest1val svým hostům předat, ale spolu velmi dobře zafungovaly. A neohrozily je ani davy návštěvníků proudících skrz bývalé železárny na ostravský Majáles, který v sobotu zakotvil na dohled.

Na ukázky z přehlídek i atmosféru z prvního ročníku fest1valu se můžete podívat do galerie.

Související články

Další články