Módní návrhářka Zuzana Kubíčková radí ženám: Jeden kousek ušitý na míru by měla mít doma každá žena

Kolekce Capsule 2024, kterou módní návrhářka Zuzana Kubíčková představila na konci dubna, vzdává hold Power dressingu. Maskulinní střihy zjemňují ryze ženské prvky i pastelová barevnost.Power dressing podle Zuzany Kubíčkové dává dnešní ženě absolutní svobodu kombinovat mužské i ženské elementy podle své aktuální nálady či potřeby.„U každého modelu jsem hledala ideální proporci a vzhled, aby slušel každé siluetě a velikosti,“ vysvětluje Zuzana Kubíčková.Kolekce je postavena na patnácti modelech, ze kterých lze vzájemným kombinováním vytvořit nespočet looků.+ 18 fotek+ 19 fotek

Snové kolekce na červený koberec i kapsulový šatník pro každou ženu. Magazín Lifee.cz se vydal do ateliéru české návrhářky Zuzany Kubíčkové, jejíž vizí je, že za každých okolností touží udělat z nositelek svých modelů krásné ženy a úspěšně se jí to daří. Umí už Češky nosit módu na míru? A co by z jejich šatníku vyškrtla?

Jana Elfmarková
Jana Elfmarková 04. 05. 2024 09:00

Na poli českých návrhářských hvězd rozhodně patří k těm nejzářivějším. Její modely s nadšením nosí známé tváře, módní návrhářka Zuzana Kubíčková ale spoustu své tvůrčí energie věnuje i "obyčejné ženě." Cílem jejího snažení je to, aby se v jejích modelech každá z nás cítila jedinečnou. A daří se jí to!

Dvanáct let po dokončení studií na pražské UMPRUM a uvedení první samostatné kolekce má nádherný ateliér v Pařížské ulici, kde na konci dubna odprezentovala velmi speciálním způsobem svou nejnovější kolekci, která je určená všem milovnicím nadčasové, snadno kombinovatelné, ale ryze osobité módy.

Jaké vzory v módním světě uznává aniž by ji ovlivňovaly a jaký univerzální prvek považuje v módě za nejdůležitější? To vše prozradila v rozhovoru pro magazín Lifee.cz.

Módní vize Zuzany Kubíčkové

Hned vaše první debutová kolekce po dokončení studií měla velký úspěch. Kam se vaše tvorba za těch více než deset let, které už uběhly, posunula?
No, to je... Vždycky, když se mě někdo na tohle zeptá, tak musím přemýšlet a vlastně rekapitulovat celých těch, teď už je to dvanáct roků. Myslím si, že taková nejviditelnější změna je určitě v počtu lidí, se kterými pracuju, protože jsem začínala úplně sama. Vlastně vše jsem stříhala, připravovala, šila. Za ta léta jsme se rozrostli a dnes je nás takových třeba osm až deset lidí, takže to je takový první ukazatel.

A určitě věřím, že se posunula i kvalita pochopitelně, také nějaký estetický aspekt. Zevnitř se to ale špatně hodnotí. Myslím si, že by to lépe posoudili lidé zvenčí, kteří mou práci mohou sledovat s nějakým větším nadhledem.

A ti to určitě posuzují tím, že vaše modely moc rádi nosí, jsou třeba velmi oblíbené i u celebrit. Mne by zajímalo, na začátku své tvorby jste chtěla svou módou přenášet nějakou vizi. Je tam pořád, nebo je dnes jiná?
Myslím, že tuhle linku si držím. Vnitřně se u mne nic moc nezměnilo. Samozřejmě, každý z nás, kdo něco tvoří, nebo na něčem pracuje, tak postupem času nějakým způsobem zraje, nebo si ty myšlenky třídí, něco upevňuje. Takže bych, řekla že základní vizí pro mě vždycky bylo pomáhat ženám cítit se krásnější a pomoci jim najít svůj vlastní styl. To je ta tenká červená nit, kterou držím neustále. A samozřejmě, protože ráda objevuju nové věci, ráda se něco učím, tak se to i trošku rozvětvilo. Ale myslím si, že ten směr je neustále totožný.

Zuzana Kubíčková o klasické ženské siluetě a správném střihu

Existuje podle vás nějaký univerzální prvek, který každou ženu zkrášlí?
Univerzální... No, jak to říci? Řekla bych, že neexistuje něco, co funguje na každou ženu. Protože já to zkrátka vnímám tak, že každá žena je jiná. Ať už postavou, nebo osobností a já se vždycky zaměřují na konkrétní osobu. Ale řekla bych, když bych měla říct nějaký všeobecný motiv, že to je určitě vždy o dobrém střihu. Ten vždycky funguje u každé ženy stejně dobře.

A platí stále, že zásadní linie je klasická ženská silueta s výrazným pasem i boky, kterou jste ve své tvorbě podporovala od začátku?
Já to podporuju, ale samozřejmě jsem si vědoma toho, že ne každému tento přístup sedí. Takže pro mě osobně ano, ale určitě jsou i jiné možnosti, jak podpořit krásu.

Jaké módní období z minulosti vás nejvíc oslovuje?
Mě všeobecně baví historie módy, celkově. A v každém období nacházím velmi zajímavé prvky, které se v řemesle používaly. Je to opravdu bohatá studnice nápadů a různých přístupů. Ale kdybych měla vybrat jedno období, tak pro mě třeba přelomové období, nejen v módě, ale ve všech smyslech, a to začátek 20. století. Konkrétně třeba 20. léta, kdy se ta silueta opravdu velmi výrazně změnila a byla to taková revoluce v celém světě, nejenom v tom módním. Ženy se tehdy osvobodily od korzetů a nastoupila, řekla bych, linka, kterou chápeme i dnes, která je blízká i dnešnímu šatníku.

Máte nějaký návrhářský vzor z té doby?
Z té doby určitě! Tam byla spousta zajímavých tvůrců, ať už to byla třeba Madame Grès nebo Madeleine Vionnet, ono se to tedy přelévá i do třicátých let, pak Paul Poiret a samozřejmě Coco Chanel, tu zná snad každý!

Opravdovou inspirací je pro mě John Galliano

Pojďme do současnosti, kterého ze svých kolegů byste vyzdvihla dnes, jako svůj vzor nebo jako výraznou osobnost módního světa?
V dnešní době se to těžko hodnotí, protože fluktuace v módním světě je velmi rychlá a člověk rychle ztrácí povědomí, pokud se tomu nevěnuje pravidelně. Ale jsou tvůrci nebo módní domy, na které se vždy ráda podívám, ráda sleduji jejich přehlídky a řekla bych, že takový nejtrvalejší za posledních x let nejvýznamnější je pro mne určitě John Galliano. Ten teď předvedl svou novou kolekci v Paříži, z mého pohledu velice krásnou, takže to je tvůrce, který pro mne je opravdovou inspirací. Už léta a aniž by to třeba bylo nějak znát v mé tvorbě.

A co nějaké české jméno, mladý návrhář, který má podle vás potenciál?
U nás jich je teď strašně moc, asi bych si netroufla říci jedno jméno, ale určitě musím říci, že je u nás velmi mnoho nadějných tvůrců a říkám si, že je někdy lepší počkat, jak se to vyvine, kdo vydrží, protože ta jména se v mých očích taky často mění. Když mám ale mluvit o českém prostředí, mně se trošku nedaří vypíchnout jednu osobnost, čistě módní.

Vždycky, už od dětství, jsem ale obdivovala tvorbu Theodora Pištěka. Ten je rozkročen do mnoha oborů, jako je malířství, sochařství, scénografie i oděv. To je pro mne opravdu renesanční člověk, kterého si velmi vážím a už léta jej sleduji.

Doporučené video: Rozhovor s návrhářkou Janou Horejšovou.

Styl žen celé Evropy je hodně unifikovaný

Jak vnímáte obecně český módní styl, módu Češek? Vyvíjí se někam, co byste jí vytkla, kde by se dala zlepšit?
Nutno říci, že já žiju v určité bublině, ale samozřejmě chodím po světě a vidím, co lidé rádi nosí. Řekla bych, že lze říct, že styl nejen Češek, ale vlastně třeba celé Evropy je hodně unifikovaný. Mám pocit, že mi styl oblékání napříč státy už začíná trochu splývat. Samozřejmě, že jsou lidé, kteří se o módu více zajímají, to je něco jiného. Ale obecně bych pobízela k větší osobitosti a k odvaze, nemyslím k extravaganci, ale k tomu opravdu se zaměřit na sebe a najít si svůj vyjadřovací styl, který nám sluší. A nikdy to není to samé a není to rozhodně jenom o tom, co se nachází aktuálně v obchodech. Určitě je spousta jiných možností, jak se obléknout a jak tu svoji osobnost doplnit, jak se opravdu stát sám nebo sama sebou. Za to bych se přimlouvala.

Ona existuje i cesta využít právě možností nechat si šaty ušít přímo na míru, kterou se vy zabýváte především. Takže vedle vaší pravidelné haute couture kolekce máte i oblečení pro "běžnou ženu"?
Přesně tak. Kolekce, kterou prezentujeme většinou na podzim, je zaměřena spíše na večerní módu anebo oděvy, které mají představovat nějakou ideu, nějakou vizi, zkrátka um našeho ateliéru. Není to úplně běžný každodenní šatník, s lehkými úpravami se tyhle prvky ale dají přednést i do něj. Tak to většinou taky děláme, protože všechno nakonec šijeme klientkám na míru.

Druhá kolekce, kterou představujeme většinou na jaře, tak ta se zabývá právě tou praktickou stránkou dámského šatníku a je určená opravdu pro každou ženu, která chce najít to své, co jí sedí. Určitě si myslím, že i když všichni víme, že nechat si šít na míru je zážitek, který je poněkud časově i finančně nákladnější, tak bych každému, koho to jen trochu zajímá doporučovala, aby to někdy zkusil, protože ten výsledek je opravdu jiný než to, co známe z butiků, z obchodů, kdy vlastně bereme už hotovou věc s jistým kompromisem.

Rozhodně ale není nutné mít v šatníku jen věci na míru, naopak umět si to poskládat tak, abychom měli třeba jen jeden kousek, na kterém nám záleží, který je klíčový a zbytek si doplňovat podle nálady nebo podle sezóny.

Zuzana Kubíčková radí ženám, co vyřadit z šatníku

Existuje podle vás nějaký kousek, který byste z módy nebo z šatníků úplně vyřadila?
Takhle kategorická být neumím, protože vím, jak jsou tyto perspektivy proměnlivé, takže asi bych vyhodila nepadnoucí, nekvalitní oblečení. To si, myslím, každý může oželet. Pro mne osobně je důležité mít ve skříni modely z přírodních materiálů, které vždy budou fungovat skvěle a není pravda, že jsou těžko udržovatelné.

Vy za sebe raději necháte mluvit svou práci, na veřejnosti se moc neobjevujete. Většinou za vás tedy mluví modely, které vynáší do společnosti známé tváře. Prozradíte nám, kdo se zase brzy objeví ve vašich šatech?
Teď ještě nevím, co přijde, ale naposledy jste mohli vidět mou práci třeba na Českých Lvech, kde jsem oblékala herečky Elišku Křenkovou, Janu Plodkovou nebo castingovou režisérku Maju Hamplovou, Dlouhodobě pak spolupracujeme také s Jitkou Schneiderovou, občas oblékáme i Terezu Maxovou a spoustu dalších.

Originální a celebrity vyhledávanou tvorbu módní návrhářky Zuzany Kubíčkové si prohlédněte v bohaté fotogalerii.

Související články

Další články