Matouš (52): Za manželku jsem si vzal svou učitelku ze základky. Dnes vím, že náš věkový rozdíl je příliš velký

zralý muž
Zdroj: Freepik

Matouš cestou na brigádu potkával svou učitelku ze základní školy. Nezalekl se ani dvacetiletého věkového rozdílu a se Stáňou se dal dohromady. Jenže nyní, když je Matoušovi přes padesát a Stáně víc než sedmdesát, vnímá neslučitelnost jejich životních etap.

Adéla Šťastná
Adéla Šťastná 22. 04. 2024 11:30

Svou ženu Stáňu jsem poznal jako malý kluk. Byla mou učitelkou na druhém stupni základní školy. Už tenkrát se mi líbila a díky ní jsem měl pozitivní vztah k matematice.

Dvacetiletý rozdíl nám nezabránil v lásce

Stáňu jsem pak potkával cestou na brigádu. Bylo mi dvacet let. Hned jsem svou oblíbenou paní učitelku poznal a zastavil ji před školou: "Jé, paní učitelko, rád vás vidím! Díky vám studuji vysokou školu, dnes podnikám a živí mě matematika," smál jsem se od ucha k uchu. Pozval jsem ji na kávu, kde jsme si příjemně popovídali.

A nezůstalo u jedné kávy. "Matouši, to nemůžeme. Jsem o dvacet let starší. To je příliš," nechtěla Stáňa pustit dál náš vztah. Nedal jsem se odradit. Nakonec jsme spolu ustáli tázavé pohledy lidí, drby šířící se mezi známými a náš vztah vyústil v manželství. Netoužili jsme po dětech, a tak jsme se realizovali v zaměstnání, relaxovali na chalupě a hodně cestovali. Vášnivé noci u nás probíhaly několikrát do týdne.

Manželce je šedesát a je pořád unavená

Dvacet let uteklo jako voda. Bylo mi čtyřicet, když jsem u Stáni začal pozorovat změnu chování. Už nebyla tak vitální. Začínala mít ráda pohodlí domova a přestala vyhledávat sex. Uvědomil jsem si, že Stáňa přešla do jiné životní etapy. V minulosti bylo jedno, zda mi je dvacet a jí čtyřicet, nebo mně třicet a jí padesát. Pořád jsme byli mladí a plní elánu. Jenže já byl ve čtyřiceti na vrcholu sil a Stáňa v šedesáti věčně unavená a rozbolavělá.

Vnímal jsem náš věkový rozdíl, ale uměl jsem se přizpůsobit. Poznávací dovolené jsme vyměnili za odpočinkové u moře. Dokázali jsme si vyjasnit pocity a nalezli kompromis, ve kterém nám oběma bylo hezky. Jenže čas nezastavíte a každým rokem se rozdíl mezi námi prohluboval. Dnes mi je přes padesát. Už několik měsíců žijeme se Stáňou vedle sebe jako kamarádi.

V mém srdci zůstane navždy tou nej

"Matouši, chci ti něco říct. Zažila jsem s tebou super život, ale je mi jasné, že se trápíš. Jsem stará bába a ty chlap v nejlepších letech. Dávám ti volnost. Rozvedeme se a užij si ještě něco pěkného," sdělila mi před týdnem Stáňa. Navrhla, že zůstaneme kamarádi. To byla celá Stáňa. Velkorysá, elegantní a empatická žena. Rezolutně jsem její návrh odmítl.

V plamenné řeči jsem Stáňu ujistil, že jsem její manžel a navždy zůstanu. Respektuji všechna stádia našeho manželství a nevidím v nich problém. Ohledně své potřeby sexu jsem mlčel a inteligentní Stáňa se neptala. Časem si najdu nějakou milenku na občasné povyražení. Ale v mém srdci navždy bude moje paní učitelka ze základní školy. Stáňa je výjimečná žena a jsem hrdý, že jsem jejím manželem. Teď tedy spíše kamarádem. Nicméně zcela objektivně musím uznat, že s dnešními životními zkušenostmi bych si rozmyslel vztah s velkým věkovým rozdílem.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články