Milada (47): Celý život jsem měla velké problémy otěhotnět. Přirozenou cestou se mi to povedlo až na prahu padesátky

zamyšlení
krize
nejistota
zralá žena
Zdroj: Freepik

Milada s manželem se pokoušeli o dítě dlouhých deset let. Dnes mají dva vymodlené potomky. Když už si Milada myslela, že ji osud nemůže ničím překvapit, stalo se něco nečekaného.

Adéla Šťastná
Adéla Šťastná 24. 05. 2024 15:00

Zase jsem seděla na záchodě a brečela. Opět se dívala na negativní těhotenský test. Další zklamání, kolikáté už?

Museli jsme s manželem na umělé oplodnění

S manželem Jirkou jsme se už tři roky snažili o miminko. Každý měsíc jsem si hlídala ovulaci, pozorovala své tělo a za těhotenské testy jsem utratila tisíce. Jak se mi menstruace o den zpozdila, už jsem letěla do lékárny a dělala si test. "Zase negativní," brečela jsem Jirkovi v náručí.

Gynekolog mi doporučil návštěvu reprodukčního centra. Musím uznat, že Jirka se ke všemu postavil čelem. Nechal si zkontrolovat sperma a absolvoval se mnou i další vyšetření. Dohodli jsme se, že podstoupíme umělé oplodnění.

Dnes máme už dvě pubertální děti

Oba nás překvapilo, jak náročný proces umělého oplodnění je. Musela jsem si píchat injekce do břicha na stimulaci většího počtu vajíček. Tu provázely silné bolesti podbřišku. Jirka mi byl velkou oporou. Ani odebrání vajíček nebylo příjemným zákrokem. Po jejich oplodnění nám z centra zavolali, že se bohužel ani jedno správně nevyvíjelo, a tak celý proces budeme muset opakovat.

Až z třetího pokusu se nám narodil zdravý syn. Za dva roky jsme celý koloběh absolvovali znovu a narodila se nám dcera. Dnes už jsou obě děti v pubertě. Občas s Jirkou u kávy vzpomínáme, jaká úskalí jsme spolu překonali.

Na stará kolena jsem zjistila, že jsem těhotná

Nedávno jsem si dávala obvyklou ranní kávu. Najednou jsem si uvědomila, že jsem dlouho nedostala menstruaci. Na chvíli jsem se zarazila, ale pak jsem si řekla, že jsem asi v přechodu a šla uklízet. Asi za hodinu se mi udělalo nevolno.

Abych měla jistotu, koupila jsem si těhotenský test. Na výsledek jsem koukala s otevřenou pusou. Když manžel přišel domů, řekla jsem, aby se posadil: "Jirko, sama tomu nevěřím, ale jsem těhotná. V 47 letech." A rozbrečela jsem se. "Chápeš to? Když jsme děti chtěli, nešlo to a prošli jsme si peklem," vzlykala jsem. "Teď jsme starý, já těhotná a vůbec nevím, zda to zvládneme. Je to riziko, nezodpovědnost a já nevím co ještě," plakala jsem. "Zvládneme to," objal mě Jirka. Osud to vyřešil za nás, potratila jsem ve třetím měsíci. Život někdy dokáže být krutý.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Moderátorka Soňa Porupková prodělala rakovinu kůže: Na podezřelé znaménko mě upozornila až maskérka

Moderátorka Soňa Porupková prodělala rakovinu kůže: Na podezřelé znaménko mě upozornila až maskérka

Související články

Další články