Kartářka Dagmar Kludská: Smrt novorozené dcery jsem tušila, ale zabránit tomu nešlo

Dagmar Kludská přijala pozvání do talkshow Na kafeečko. Je první oficiálně registrovanou kartářkou v České republice.Dagmar Kludská přinesla Milušce Bittnerové na ukázku časopis Hvězdný horoskop srdcové dámy, který sama vydává.Dagmar Kludská v talkshow Na Kafeečko mimo jiné řekla, že pandemie covidu by podle karet měla koncem března začít ustupovat.Spisovatelka a kartářka Dagmar Kludská vyprávěla také o svém dětství u cirkusu, dospívání, ale i o smrti své novorozené dcery.+ 7 fotek+ 8 fotek

Dagmar Kludská je kartářka a spisovatelka. Začínala ale u cirkusu, zpívala a vystupovala také s Vlastou Burianem. Přijala pozvání Miluše Bittnerové do talkshow Na kafeečko, ve které promluvila o svém dětství na cestách, tragické ztrátě novorozené dcery a také o tom, jak funguje výklad karet.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 02. 02. 2022 09:00

Dagmar Kludská (77) se po sametové revoluci stala první oficiálně registrovanou kartářkou v Čechách. Její rodiče byli spolumajitelé cirkusu, se kterým jako dítě procestovala svět. Když dospívala, vystupovala s cvičenými holoubky, které obdivoval Vlasta Burian. Její ptáčci si také zahráli s Libuškou Šafránkovou v Popelce. Dagmar Kludská je matkou pěti dětí, z nichž jedno zemřelo pouhý týden po porodu. Kartářka byla také u tragédie, která postihla Michala Davida. Tvrdí, že špatné věci v kartách může vidět, ale změnit je nedokáže, pouze na ně upozornit.

Dagmar Kludská přijala pozvání herečky Milušky Bittnerové do pořadu Na kafeečko a s sebou přinesla také časopis Hvězdný horoskop srdcové dámy, který sama vydává. „Všechny teď zajímá covid a já už tam mám napsané, že koncem března nás čeká velký pokles. Nejsem žádný imunolog, ale podle karet se to tak dá říct. Tento rok začal teprve prvního února. Máme rok vodního tygra," říká Dagmar úvodem.

Bittnerová: To je čínský horoskop?

Kludská: Ano. Já dělám všechno dohromady, západní i východní, astrologii, karty... Tím se trochu liším od ostatních. Čínský horoskop by měl být daleko příznivější. Máme za sebou těžké dva roky. V minulém roce Buvola bylo málo světla a málo srdce. Těžký buvol, jen si ho představte, jak kráčí. Planeta Saturn je moudrý učitel, rozumový, ale chybí mu srdíčko. Když teď máme vodního tygra, voda spojuje city. Není to ani ohnivý ani kovový tygr, to už by zase byla šelma, která by nám šla po krku. Tento rok by měl být víc družný. Budeme cestovat a budeme se mít zase rádi. Až na to zdražení, ale to musíme nějak přežít.

Jak jste se dostala k horoskopům?

Narodila jsem se u Cirkusu Kludský. Začínala jsem jako artistka, byla jsem umělkyně. A už jako malé děvčátko jsem mívala strašně zajímavé sny. Moje dvě tety vykládaly karty, a tak mě to učily. 

Myslíte výklad snů?

Ano. Měly jsme zajímavé sny a po představení jsme to všechno rozebíraly. Stávalo se, že jsem něco řekla a ono se to splnilo, i když třeba za pár měsíců. Později jsem zpívala a tančila, povýšila jsem to umění na varietní a cestovala jsem po světě. V šestnácti letech jsem se v Římě setkala s řeckou tanečnicí Penelope, která vykládala karty a ta mě zasvětila do všech tajů. Teď už to bude šedesát let. Dlouho jsem veřejně karty nevykládala, to se nesmělo. Teprve po revoluci mi sestra řekla, ať si dám inzerát.

Vaše sestra je maminka Michala Davida, že?

Je to tak, my jsme odvážná rodina s obchodním duchem. Ale z toho jediného inzerátu žiju dodnes. Přišla za mnou jedna paní, potom druhá a najednou se to rozkřiklo. Proslavila jsem se také svými věštbami, které opravdu vycházely. Předpověděla jsem svatbu paní Veškrnové, teď Havlové, a ona mi tenkrát nevěřila. Je to pro mne velká čest.

Když jste měla v dětství ty sny, připadala jste si divná, nebo to bylo normální?

Já jsem si vždycky připadala divná. Byla jsem blondýnka, skoro bych řekla albínek, a měla jsem astma. Dusila jsem se a trošku mě to přivádělo do takové zvláštní euforie nebo až extáze. Mívala jsem co dělat, abych se z toho vůbec probrala, vozili mě po nemocnicích. Asi v šesti letech jsem vylezla po provazovém žebříku 21 metrů do výšky, že budu dělat na hrazdě. Byl to můj sen. No ale potom jsem se nemohla dostat dolů! Náhodou byl poblíž klaun, který mě sundal dolů. Maminka mi vynadala a říkala: ,Holka, ty nemůžeš, ty jsi nemocná.' Nakonec jsem si vycvičila 30 holoubků a s těmi jsem vystupovala. Jsou to holoubci, s kterými si zahrála Libuška Šafránková v Popelce.

Nemohla jste být na hrazdě, tak jste si vycvičila holoubky?

Potom jsem si vymyslela, že budu zpívat. Máma zase: ,S tím tvým hlasem, vždyť se dusíš!'

Ale zpěv je prý na astma léčivý, prý to pomáhá.

Řekli mi, že mám zajímavý hlas. Neměla jsem žádné kontakty, proto jsem chodila do Alfy a do Vltavy. Tehdy tam začínal i pan Karel Gott. To jsem ani netušila, kdo z něj bude.

Vy jste se tím živila, byla jste úspěšná zpěvačka?

Zpívala jsem dva roky a zpívala bych možná dodnes, kdyby zase nepřišla maminka s holoubkama a neřekla, že se jede do ciziny. Stepovaly jsme, hrála jsem na saxofon, tančily jsme bosa novu a cha-chu. Procestovali jsme společně kus světa a byl to hezký a veselý život.

Jak může člověk vycvičit holoubky?

Maminka je vycvičila. Celý den jim nedala najíst a cvičila je. Chodili na žebříčku a točila jsem je na kolotoči. Měla jsem jich třicet a všichni mi nalétli na ruce. Vzpomínám si na Brno a Varieté Rozmarýn. Tam jsem na jednom jevišti celý měsíc účinkovala s Vlastou Burianem, půl roku před jeho smrtí. Oslavoval tam své 70. narozeniny. Měl tenkrát zakázáno někde hrát.

Jak se k vám choval pan Burian?

Už byl poloslepý a skoro nechodil. Byl na tom velmi špatně. Paní Nina seděla za jevištěm a měla připravenou vonnou lázeň, protože on měl nohy úplně bolavé. Ale když šel na jeviště, tak jakoby nic. Byl úžasně vtipný. Pamatuju si, že říkal: ,Kludská jo? Cirkus Kludský taková bomba!' Byl to jeden z největších cirkusů na světě. A říkal: ,Takový dvě bomby, já a Kludská za sebou. Tak to ne, vy budete jednu půlku končit. A já ten konec. Jo?' Byla to pocta. A lidi ho zbožňovali. Vozili mu tam jitrnice, zabíjačky, demižóny s vínem. A on nám to všechno dával. Říkal, že už nesmí a nemůže.

To jste měla štěstí potkat takového velikána.

Tenkrát jsem si to ještě neuvědomovala, bylo mi asi čtrnáct let.

Michal David je váš synovec. Chodil se na vás dívat, jak zpíváte?

Nechodil, vždyť vždyť mu byly tři roky, když jsem zpívala. Bylo mi 18 a zpívala jsem jen dva roky. Byla jsem zaměstnaná u hudební agentury Pragokoncert. Ale maminka mi to zakázala. Byly jsme tři sestry a jezdily jsme do ciziny společně. Chyběla bych jim.

Když jste zpívala, tak jste poznala svého prvního manžela, že? A s ním jste měla čtyři děti? Nebo pět?

Pět dětí, jedno mi zemřelo. První umístenku jsem dostala do Chebu. V kavárně Apollo jsem zpívala anglické věci a blues. Potom jsem dostala druhou umístenku do Karlových Varů. Zpívala jsem třeba dva dny v Puppu a dva dny v Olympii. Šla jsem po kolonádě a proti mně takový fešák. Dívali jsme se po sobě a já jsem ho první pozdravila. Od té doby jsme spolu začali chodit a za rok jsme se vzali. A potom přišlo plno dětí. Potom už sestry jezdily po světě samy.

Páté miminko se jmenovalo Dagmar, že?

Ta mi zemřela týden po porodu.

V té době už jste uměla vykládat karty? Věděla jste, co se stane?

Pořád jsem měla zvláštní sny. A tak nějak jsem to tušila. Když se narodila, měla kilo deset, měla jsem předčasný porod. V nemocnici ale říkali, že bude v pořádku. Ptali se: ,Jaké ji dáte jméno?' A já jsem říkala: ,Tak ji mám pojmenovat, jo? Tak ať se jmenuje jako já, Dagmarka, trpitelka.' Tvrdili mi, že už můžu jít domů, že holčička bude v pořádku. Šla jsem tedy domů a asi za dvě hodiny přišel telegram, že je mrtvá. Ani mi nezavolali, abych se s ní mohla rozloučit. Oni to hážou do nějakého společného hrobu. Dodnes mám její křestní i úmrtní list. Žila týden. Byla malá, nedonošená, ale měla dobrou váhu a skoro osm měsíců. Dlouho jsem se potom doptávala: ,Kdyby se někdo narodil 21. února 1971, tak může to být moje Dagmarka. Oni mi ji vyměnili!' Byla jsem úplně pomatená. Protože v nemocnici mi řekli, že je v pořádku a najednou telegram, že není.

Pro sebe si karty nemůžete vyložit, že?

Můžu, karty vám řeknou všechno. Vy potřebujete vědět jasná fakta. Karty vám ukazují ano, ne, je to možné. Každý si myslí, že se podíváte do karet a najednou víte všechno, ale tak to není. 

To je ten vtip: Proč se mám objednávat ke kartářce, když ona ví, že přijdu...

Hodně záleží na člověku. On se musí karet dotknout, musí s nimi spolupracovat. Proto si je zvu k sobě domů. Výklad po telefonu neuznávám. Věřím, že když už ty karty člověk míchá, že tam dá kus své energie. Potom ještě potřebuji datum narození, tam si sestavím všechny planety, ascendent, descendent. Potom už vám to dá ucelenější pohled. Já říkám: ,80 % vám můžu zaručit.' I když ženské někdy píšou: ,105 %, paní Kludská!'

Muselo to být těžké období. Navíc manžel začal zlobit, že?

Ten zlobil pořád. My jsme toho zažili hodně, byli jsme zvyklí cestovat, spali jsme po hotelech. Proto jsem dnes tak šťastná doma, když nemusím vytáhnout paty z baráku. Co jsem balila kufry, pořád to bylo takové neutěšené.

Dělala jste si výklad na svého bývalého manžela?

Samozřejmě. Ono to vychází, ale ne hned. Když se zamilujete, tak i ty karty jsou samá srdíčka. Potom se tam najednou objeví žaludská karta, která je negativní. No a za tím je nízká malá, potom jich je víc. Pořád tomu odmítáte věřit. Potom už to žaludilo, jak se říká, strašně moc. Pořád jsem si myslela, že to nebude to tak hrozné. Nakonec jsme šli od sebe. Děti měl rád, ale dalo mi to tenkrát velkou ránu. Pro mě to nebyl muž ale Bůh, já jsem do něj byla strašně zamilovaná. Ale už je to pryč, dnes už nežije.

Čtyři děti a zůstala jste na ně sama. Jak jste to zvládla?

Mně to nevadilo. Dělala jsem všechno možné, od uklízeček přes listonošky až po pokojské. Posledních deset let před revolucí jsem dokonce mazala výtahy. Byla jsem dělnice, chodila jsem v montérkách s taškou.  

To vám mohlo slušet.

Deset let jsem mazala výtahy. Mně to nevadilo, připadla jsem si jako v cirkuse, protože jsem musela vylézt na kabinu. Kabina se mnou sjela a lidi koukali, jak vyskakuju z té kabiny od stropu a málem mi tleskali. 

Potom přišla revoluce a vy jste byla první státem uznaná a daně platící kartářka.

Ano, na živnostenský list. 

Promiňte, jak zní vaše živnost?

Normálně - kartářka. Lidé mě tenkrát zastavovali na ulici, to bylo unikum. Každý si chtěl nechat vyložit. Když jsem bydlela na Jižním Městě, tak se to rozneslo a přišli za mnou dva z finančního úřadu. Řekli, že přišli kvůli kartám. Usadila jsem je a začala jsem hádat: ,Vy jste nepřišli kvůli kartám. Kvůli něčemu úřednímu?' Nakonec napsali, že to mám hezky a slušně zařízené.

Chodí k vám i váš synovec Michal David?

No jasně. Když měl první muzikál, Kleopatru, tak jsme společně vymysleli datum. Myslím, že to byly samé dvojky. Také měl to neštěstí v rodině. To bylo hrozné, o tom radši nemluvím. 

Vy jste viděla nějakou tragédii, a nemohla jste nic říct?

Nemůžete nic. Když vidím nějaký problém, tak říkám: ,Dávejte si třeba pozor na silnici'. Všechno ostatní už je na lidech. To nemůžete ovlivnit. To by se nedělo nic. To by bylo krásné, kdybych mohla každého zastavit. Ona to není pohádka, to je prostě život. 

Můžu to, co vidíte v kartách, vůbec nějak ovlivnit?

Samozřejmě, svým rozumem. Jednou u mě byl šofér tiráku a já jsem ho varovala před nějakým tunelem. Později za mnou přišel s kytkou a říkal, že mu tam selhaly brzdy, vzpomněl si na mě a nějak to zvládnul. Takže když si na tu věc dáváte opravdu velký pozor, tak asi ano. Myslím, že pak mohou být menší následky. Když ale vidím, že lidé mají špatné manželství a že si nerozumí, tak já je nemůžu rozvádět. Nemůžu rodinu poškodit. Můžu je na to upozornit a dát jim na výběr z možností. Když se mě potom ptají, co mají udělat, tak jim říkám: ,To už musíte vy.'

Teď vám vyšla knížka o kartách, jak se je naučit vykládat. Opravdu se to může naučit každý?

Co která karta znamená, to asi není problém se naučit. Je to dvaatřicet mariášových karet. Horší potom je ty souvislosti dávat dohromady. Já dělám ještě křížový výklad, říkám tomu obraz života. To je učím od začátku. Nejprve, aby to uměli vykládat ze třech nebo ze sedmi karet. Třeba jaké bude zítra počasí. Potom se mohou dostat k těžším věcem.

Změnili se za ty roky lidé, kteří k vám chodí?

Samozřejmě a do toho ta nemoc. Dřív se málokdo zeptal na zdraví. Teď se ptá téměř každý.

A ohledně vztahů? Je teď víc nevěr?

Ano. Určitě.

A víc ženské nebo chlapi?

Když za mnou přijdou ženské, tak si třeba popláčou. A ony to řeknou na rovinu. Dvě třetiny žen jsou navíc schopné se hned rozvádět. Ony ho znají měsíc a už jsou zamilované a chtějí se rozvádět. 

Takže potvrzuje, že ženské pálí mosty. Zachraňujete také manželství?

To ano. A kolik dětí se narodilo, které jsem zachránila! Muži jsou v tomhle úplně jiní, nejvíc je zajímá práce. Někteří jsou dokonce srabíci. Když zabrousím na téma ženy, tak to raději nechtějí vědět.

Celou zpověď Dagmar Kludské najdete v úvodním videu. Co všechno prozradila?

  • Jaký bude nadcházející rok vodního tygra?
  • Jaké byly její začátky u cirkusu a setkání s Vlastou Burianem?
  • Jaký příbuzenský vztah ji pojí s Michalem Davidem?
  • Jak se vyrovnala se ztrátou týden staré dcery?
  • Co má napsané v živnostenském listu?
  • Jak se chováme při výkladu karet a je možné věštbu zvrátit?

Zdroj náhledové fotografie k článku: Lifee.cz/talkshow Na kafeečko

Související články

Další články