Ořechové rohlíčky bez mouky a másla potěší lidi s intoleranci laktózy a lepku: Chutnat ale budou stejně báječně

ořechové rohlíčky
Zdroj: Pixabay

Ačkoli to v kuchyni právě teď voní vanilkou a ořechy, leckdo si zoufá. Co když různé druhy tradičních rohlíčků nejsou pro vás, protože trpíte intolerancí laktózy nebo lepku? Zkuste ty ořechové, ve kterých chybí mouka i máslo. Vyhnete se tak bolesti břicha i nadýmání.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 03. 12. 2023 14:00

První prosincový týden se pečou vanilkové rohlíčky, medvědí pracny nebo kokosky. Pro ty, kdo mají nějaký speciální stravovací režim, je to poměrně náročné období. Intolerance lepku nebo laktózy je v dnešní době poměrně běžná záležitost. Přesto se celiaci ani lidé, kterým nedělají dobře mléčné výrobky, nemusí cukroví vzdát.

Stačí mouku a máslo jednoduše vynechat a zkusit upéct bez nich ořechové rohlíčky. Těm ostatním se později bude hodit seznam nejběžnějších náplní a oblíbených krémů do vánočního cukroví. Plnit se jimi mohou nejen samotné rohlíčky, ale třeba i išelské dortíky či pistáciové košíčky.

Ořechové rohlíčky bez mouky a másla

Velké bolesti břicha, nadýmání, průjem, někdy i zácpa, nevolnost, únava, nechutenství a zvracení. Pak také ztráta vitální energie. Stačí pár kousků tradičního vánočního cukroví a u celiaků či lidí s intolerancí laktózy je problém na světě. Naštěstí se to dá obejít.

Na jednu várku ořechových rohlíčků pro celiaky budete potřebovat:

  • 220 g mletých lískových ořechů
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • kůru z většího citronu
  • 4 žloutky (kdo může, přidá i čokoládovou polevu)

Jak na to? Ořechy smíchejte s cukry a kůrou, poté vmíchejte žloutky, vytvořte hladké těsto bez hrudek a ihned vytvarujte rohlíčky. Ty přendejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 7-10 minut na 160 °C. Kdo je schopen trávit laktózu, rohlíčky namočí do čokolády.

Kdy je čas k plnění

Pečete spíš klasiku, nebo se chystáte na vypouklé ořechové rohlíčky? Pak už jistě u zadělávání těst přemýšlíte, na jaké druhy náplní si máte koupit suroviny, případně které krémy můžete vyzkoušet „nanečisto“. Marmeládou se cukroví spojuje v polovině prosince, krémem o týden později, tedy obvykle na 3. adventní neděli.

Kávový krém

Kávový krém je vhodný nejen do vánočního cukroví, ale také jako náplň do dortů a různých druhů drobného pečiva. Vyšlehejte máslo s cukrem a přilijte do něj kávu pokojové teploty. Opět prošlehejte a krém nechte vystydnout.

Ořechový krém s rumem

I ořechový krém s rumem je velmi populární. Báječně si rozumí s drobným vánočním cukrovím, zákusky i dorty. K jeho přípravě potřebujete pouze máslo, cukr, mleté ořechy a rum. Množství si určíte dle požadované chuti. Vše vyšlehejte do krému.

Máslový krém s kokosem

Máslový krém s kokosem? Ani ten nemůže chybět. Jeho jemnost a chuť pečivu a cukroví dodává na specifičnosti. Pokud je kokos u vás doma oblíbený, povolejte k němu ještě mouku, mléko, máslo a cukr. Nejprve vyšlehejte cukr s máslem, poté nalijte mléko, přisypte mouku, a nakonec i samotný kokos.

Tip redakce: Pokud netrpíte žádnou intolerancí, můžete si připravit plnohodnotné ořechové rohlíčky podle následujícího videoreceptu.


Související články

Další články