Recept na išelské dortíčky, které proslavily rakouský Bad Ischl

Recept na išelské dortíčky, které proslavily rakouský Bad Ischl
Zdroj: Albert ČR

Nebýt císaře Františka Josefa a ostatně i celého vídeňského dvora, išelské dortíčky by možná neopustily hranice rakouských lázní Bad Ischl. A to by byla škoda, protože správně připravené se doslova rozplývají na jazyku.

Jana Jánská
Jana Jánská 05. 12. 2020 10:30

Stejně jako se můžete setkat s drobnými obměnami jména tohoto cukroví, tak trochu nejednotný je i recept. Tento fakt je nejspíš dán oblíbeností išelských dortíčků, které si povšimli i cukráři v ostatních rakouských městech a začali připravovat vlastní varianty. Někdy tak bývají išelské dortíčky plněné meruňkovou nebo rybízovou marmeládou, jindy čokoládovým krémem. Také poleva může být čokoládová, kávová nebo z fondánu.

Rakouský originál

Na rozdíl od drobných išelských dortíčků, které se pečou v řadě českých rodin jako jeden z tradičních druhů vánočního cukroví, rakouský originál na talíři rozhodně nepřehlédnete, protože má průměr kolem šesti centimetrů. Rakušané si tohoto císařského pečiva velmi považují. Na jeho počest skladatel Eugen Brixen dokonce zkomponoval valčík Ischler Törtchen.

Letní a zimní varianta

Cukrárna Zauner v Bad Ischlu, která přišla s původním receptem a odkud si císař Josef odvážel krabice, když se vracel do Vídně z letního pobytu v jeho tamním sídle, dokonce vymyslela dvě varianty. Jednu letní s glazurou z kakaového fondánu, v zimní byla pro změnu krémová nebo meruňková náplň a kávová poleva.

Recept na išelské dortíčky

Budete potřebovat:

Na těsto: 210 g bio hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1 lžíce mléka, 1 žloute, 125 g másla

Na náplň: 70 g nastrouhaných ořechů, 75 ml vařícího mléka, ½ vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g másla, lžíce rumu, do zhoustnutí doplnit namletými piškoty

Na dokončení: 400 g čokolády na vaření, plátky mandlí

Postup: V míse smíchejte mouku, moučkový a vanilkový cukr, mléko, žloutek a máslo. Vzniklé linecké těsto vyválejte, vykrájejte z něho malá kolečka a ta pak pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi pět minut. Mezitím si připravte náplň. V hrnci smíchejte nastrouhané ořechy, vařící mléko, vanilkový a moučkový cukr, máslo a rum. Vše zahřejte, ale nevařte. Pokud bude směs příliš tekutá, zahustěte namletými piškoty. Po zchladnutí náplň vpěchujte do cukrářského sáčku a postupně k sobě lepte vždy dvě kolečka. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a hotové ischelské dortíčky jí polévejte. Dozdobte plátky mandlí.

Zdroj receptu: www.albert.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články