Otrava cuketou: Příroda nás hořkou chutí varuje, toxické mohou být i nevařené fazole, varuje MUDr. Prokop Seif

Prokop Seif, cuketa
Zdroj: Se souhlasem Krajské zdravotní a.s./Freepik/koláž Lifee

Žena ze Zlína nedávno skončila v nemocnici poté, co se otrávila cuketou, respektive toxinem cucurbitacinem. MUDr. Prokop Seif z Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Most teď v rozhovoru pro Lifee.cz vysvětluje, proč k podobným otravám běžnými potravinami dochází. Na jaké další suroviny si dát pozor? A jak reagovat, pokud k otravě dojde ve vašem okolí?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 11. 10. 2023 16:20

Podle zprávy, kterou přinesl server iDNES, skončila čtyřiapadesátiletá žena ze Zlína na jednotce intenzivní péče po požití cukety. Darovanou cuketu ze zahrádky si měla připravit s rajčaty a se sýrem k zapečení. „Jídlo jsem jedla s chutí, ale po snězení asi dvou třetin se mi chuť začala zdát podivně nahořklá. Bohužel jsem jídlo celé dojedla,“ uvedla pacientka. Po třech hodinách následovaly bolesti břicha, křeče a průjem.

Toxin z cuket je běžně neškodný

MUDr. Prokop Seif, lékař Anesteziologicko-resuscitačního oddělení Nemocnice Most, bere případ jako ojedinělou raritu, se kterou se za dobu své praxe ještě nesetkal. "Toxin cucurbitacin se nachází ve slupce, ale za normálních okolností je neškodný –⁠ tedy pokud se cuketa normálně pěstuje a skladuje. Nevím, kolik cukety paní snědla," zamýšlí se v našem rozhovoru. "Také bych byl nerad, aby veřejnost přestala jíst cukety," dodává odborník.

Příroda nám chutí naznačuje, že jídlo je toxické

Podle doktora Seifa může dojít k otravě jídlem velmi snadno a v zásadě stačí dát v rámci prevence na běžné instinkty. "Důležité je, aby lidé věděli, co jí. A pokud jim to nechutná – je to hořké – tak aby to dál nekonzumovali," vysvětluje lékař prozaicky. "Když nám něco nechutná, tak tušíme, že je to v nepořádku. Běžně nám ta potravina přece chutná. Příroda se nám to snaží naznačit – co je hořké a nedobré, to bychom neměli jíst. Jinak bychom jako lidstvo vymřeli."

Zbystřete u prošlých nebo špatně skladovaných potravin

Jako příklad uvádí doktor Seif staré maso, syrové slupky z brambor nebo dlouho skladovanou rýži, která obsahuje toxické bakterie. "Přece nebudeme jíst maso, které je zelené a zapáchá," říká odborník. Zbystřit bychom tedy měli u potravin, které jsou prošlé, špatně skladované nebo nesprávně připravené ke konzumaci. "Jídla, která připravoval někdo, kdo má záněty okolo nehtů, by se také nikdo neměl dotýkat. Bude plné toxinů z jeho rukou," varuje MUDr. Prokop Seif.

Syrové fazole jsou toxické ve velkém množství

Za velký problém považuje MUDr. Seif také neuvařené fazole. "Abychom se jimi však otrávili, musel by to být specifický typ fazolí a museli bychom jich sníst velké množství," naráží na případ, kdy malé dítě zemřelo poté, co snědlo několik syrových fazolí a lékař provedl výplach žaludku solným roztokem, byť to nebylo nutné. "To dítě, šestnáctiměsíční chlapec, jich nesnědlo tolik a nebyl to ten typ fazolí, které by byly extrémně jedovaté. Nestalo by se vůbec nic nebo by se to dalo vyndat endoskopicky," vzpomíná na kontroverzní kauzu.

Hledejte ověřené zdroje informací

Závěrem MUDr. Prokop Seif v podobných případech radí vyhledávat ověřené informace v Toxikologickém informačním středisku v Praze, v takzvaném TISu. "Jsou tam informace k otravám potravinami, houbami nebo čisticími prostředky a je tam také první pomoc pro dospělé i pro děti. V nejhorším případě je možné zavolat o radu – třeba zda je nutná záchranná služba," uzavírá zkušený odborník z mostecké nemocnice.

Telefonická linka Toxikologického informačního střediska: 224 91 92 93 nebo 224 91 54 02

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Návod, jak si elegantně uvázat šálu: Naučte se čtyři nové způsoby, které vás stylově ochrání před zimou

Související články

Další články