Popelka Eva Hrušková (71): Ukázala nám unikátní sbírku lístečků, díky kterým zvládla péči o své tři malé syny

Popelka Eva Hrušková (71): Ukázala nám unikátní sbírku lístečků, díky kterým zvládla péči o své tři malé syny
Zdroj: Herminapress
Herečka Eva Hrušková našla lísteček s poznámkami pro svého nejmladšího syna Pavla Kříže.Lístečkovou metodu Eva Hrušková praktikovala se všemi třemi syny, aby během školního roku celá rodina fungovala.Eva Hrušková se svým nejmladším synem Pavlem a se svým současným manželem Janem Přeučilem.S nejstarším synem Zdeňkem Rohlíčkem hraje Eva Hrušková loutkové divadlo pro děti.+ 6 fotek+ 7 fotek

Představitelka legendární černobílé Popelky, herečka Eva Hrušková (71), zavzpomínala na Lifee.cz díky lístečkům s poznámkami na dobu, kdy byli její tři synové školou povinní. Zdeněk Rohlíček (43), Vojtěch Rohlíček (37) a Pavel Kříž (32) měli školu pět minut od domu a maminka jim čas důsledně organizovala. Proč záviděli spolužákům svačiny? A zvládala Eva nákup školních pomůcek?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 05. 09. 2023 08:00

Herečka Eva Hrušková (71) zvládala vedle výchovy tří synů chodit do práce a obstarávat domácnost. Všechno klapalo také díky tomu, že syny pravidelně instruovala za pomoci lístečků s poznámkami, v kolik hodin je vyzvedne a co nesmí zapomenout do školy. Jeden z nich nedávno objevila a vy si ho můžete prohlédnout v naší fotogalerii.

Důmyslná byla také v otázce přípravy svačin do školy. "Řekla bych, že svačiny byly největší stres. Neustále jsem se snažila něco nového vymýšlet a dokonce jsem si psala systém – v pondělí šunka, v úterý tvrdý sýr, ve středu zase něco jiného. Takový jídelní lístek," vzpomíná Eva Hrušková v našem rozhovoru. Synům se ovšem nezavděčila. "Ve výsledku si ze mě nejstarší Zdenda akorát dělá legraci: "Vždyť my jsme měli pořád chleba se sýrem!“ Na to mu říkám: "Ty blboune, to bys chtěl radši housku s gothajem? Buď rád, že jsem vás vychovávala zdravě.“

Eva Hrušková vypravovala do školy tři syny

Evi, jste trojnásobná maminka. Vypravit tři kluky do školy, to muselo být něco!
Jsou daleko od sebe, takže se to hezky rozložilo. Mezi nejstarším Zdendou a nejmladším Pavlíkem je rozdíl 11 let. Mezi nimi je prostřední Vojta a toho jsem nemusela upozorňovat vůbec na nic. Byl zase „exot“ v něčem jiném. Třeba jsme mu koupili modré bačkory, druhý den jednu ztratil, tak jsme koupili zelené bačkory. Další den ztratil jednu zelenou. Dopadlo to tak, že nosil na jedné noze modrou a na druhé zelenou. Ale vůbec to nevadilo, s paní učitelkou jsme se tomu smály.

Vychovávala jste nějakou dobu své syny sama? Byla jste samoživitelkou?
Školní věci jsem s nimi stejně vždycky dělala já. A hlavně jsem byla bez babičky, protože moje maminka byla daleko. A bez babiček se vychovává opravdu těžko. Tyhle věci mi chyběly. Naštěstí byla škola blízko a hudebka také. Když chodili do Bambini, tak s prostředním Vojtou chodil můj manžel. Ten byl hodný a zapojoval se do celého procesu. Musela jsem to zkrátka zvládnout. Když bylo potřeba, tak je moje maminka pohlídala, ale to byli ještě hodně malí. Třeba Pavlík tam byl dlouho, a když mu byly dva nebo tři roky, tak u ní pobýval opravdu často. Tady v Praze jsem nikoho k ruce neměla.

Kluci záviděli spolužákům nezdravé koblihy

Jak jste řešila svačiny? Namazali si kluci sami rohlíky?
Ne. Řekla bych, že svačiny byly největší stres. Neustále jsem se snažila něco nového vymýšlet a dokonce jsem si psala systém – v pondělí šunka, v úterý tvrdý sýr, ve středu zase něco jiného. Takový jídelní lístek. Jenže ve výsledku si ze mě nejstarší Zdenda akorát dělá legraci: "Vždyť my jsme měli pořád chleba se sýrem!“ Na to mu říkám: "Ty blboune, to bys chtěl radši housku s gothajem? Buď rád, že jsem vás vychovávala zdravě.“ To chápe s odstupem času až teď. Říká, že spolužákům strašně záviděl, když měli třeba koblihu. To se u nás nepěstovalo, on měl chudák chleba s máslem a s tvrdým sýrem a cítil se tím hrozně poškozený. Záviděl klukům housku s gothajem.

Jak jste zvládala nákup školních pomůcek? Aktuálně se řeší, jak jdou ceny nahoru. Bylo to únosné?
Vybavuji si, že tohle mi nikdy nevadilo. Asi proto, že jsme neměli hluboko do kapsy, když jsem byla sama. Tohle jsem tragicky neřešila. Ale určitě si myslím, že když je v dnešní době maminka sama, tak hluboko do kapsy má.

Chodili kluci na obědy do školní jídelny?
Ano, na obědy chodili. Nejsem si teď jistá, jak se řeší kvalita školních jídelen. To by mě opravdu zajímalo, protože já hodně podporuji odbornici na výživu Margit Slimákovou, která usiluje o to, aby v jídelnách vařili zdravě a bez polotovarů. Moje vnučka chodí do školky v Říčanech a obědy odebírají od nějaké velké firmy. Jsou to obědy, které dostává i škola. A to mi neříkejte, že školkové děti mohou jíst to samé, co třeba deváťáci.

Na lístečkový systém Eva nedala dopustit

Vzpomínala jste na svůj lístečkový systém. Na jejich fotky se čtenáři mohou podívat v naší fotogalerii. Takhle jste s kluky organizovala čas, aby na nic nezapomněli?
Ano, protože to bylo nutné. Oni tenkrát hodně dabovali a já jsem dopoledne hrála. Na tomhle lístečku je třeba napsáno, že se vrátím ve 13.15, ale možná to nestihnu, takže určitě ve tři. Lístečky fungovaly a všechny napsané položky jsme odškrtávali. Pokud jsem chtěla, aby všechno dobře klaplo, tak jsem si to den předem připravila a naplánovala si den.

Vrátila jsem se třeba v jednu hodinu, kluci byli po obědě, ti mladší – Pavlík a Vojta. Zdenda už byl na konzervatoři. Kluky jsem posadila do auta a jeli jsme do studia na Barrandov nebo na Kavčí hory. Co jsem kluky nikdy nenaučila, bylo to, aby si každý vzal službu na domácí práce – vynést koš, umýt nádobí. Nikdy jsem nebyla takhle důsledná. Ale ono je to vlastně úplně jedno.

V kolik hodin jste ráno vstávali?
Já určitě na šestou. Kluci měli školu pět minut od domu, takže si nemyslím, že by ráno měli stres. Vzpomínám si na jednu historku z mého dětství.

Povídejte.
Mohlo mi být třeba deset let a bydleli jsme v Hradci Králové. Moje maminka také chodila do práce. Jednou odpoledne jsem jezdila po venku na kole, když jsem si uvědomila, že mám vlastně soutěž ve zpěvu! Kolo jsem rychle někde opřela a šla jsem na tu soutěž. Co čert nechtěl, moje maminka seděla v porotě. Měla jsem na sobě otrhané manšestráky a starý svetr. Přišla jsem, zazpívala a šla domů. Doma byl strašný skandál kvůli tomu, že jsem byla špatně oblečená. Oplakala jsem to. Později jsem se o tom s maminkou bavila a říkala jsem jí: "Pochop, že kdybys mi ty věci ráno přichystala na židli a upozornila mě, tak se obléknu hezky!“. No, maminka zkrátka nepoužívala lístečkovou metodu. Řídila se totiž heslem: "Neobtěžuj děti přehnanou péčí.“ A to zkrátka občas není na místě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články