Jak na citové vyděrače. Zatočte s nimi a naučte se je chápat

Nedejte na triky vyděrače. Stanete se obětí
Nedejte se!A nepřistupujte na vyděračovu hru.S vyděračem se těžko žije.V kultovním filmu Válka Roseových se Kathleen Turner a Michael Douglas vydírají navzájem.+ 1 fotka+ 2 fotky

Citové vydírání je nepříjemný trend, který funguje a člověk, který druhého citově vydírá si toho je jasně vědom. Je to taková jeho berlička, díky které vždy dosáhne toho svého. Nejvíce citového vydírání se samozřejmě ukazuje v manželství a partnerství. Co se honí hlavou těmto lidem? A jak s nimi zatočit? Proč to vůbec dělají?

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 09. 03. 2018 15:20

,,Jak můžeš být tak sobecká(ý)?“ ,,Jestli odejdeš, něco si udělám!“ ,,Tolik jsem pro tebe obětoval(a) a ty nic!“ Tyto věty oběti citových vyděračů slýchají celkem často. Je jedno, o koho se jedná, jestli je to manžel, otec, matka, dítě, bratr, sestra, nebo kolega v práci. Vydíráme pořád a rádi. Důležité si uvědomit, že citové vydírání je nejvyšším stupněm manipulace. Nenechme sebou manipulovat jen tak.

Vyděrač nezná kompromisy

Vyděrač na první pohled připomíná malé dítě, které si vynucuje to, co chce. Zná citlivé místo svých blízkých, které chce vydírat a přesně tam útočí. Na druhou stranu se ale bojí, že ho jeho protějšek opustí, takže útočí opatrně. Nezná kompromisy a jde mu vždy (nebo z velké části) o svoje blaho. Jiné myšlenky a názory nemají místo. Vždy se snaží druhému vsugerovat svou pravdu. V diskuzi o tom, co on chce, se vás snaží zahnat do kouta, odkud není úniku a nezbyde vám nic jiného, než přistoupit na jeho hru.

Jak se bránit?

Kašlete na vyděračovu kritiku vůči vám - Je nesmyslná. Ve světě platí takové nepsané pravidlo. Aby byl spokojený můj protějšek, musím být spokojený já sám. Když vám tedy vyděrač vmete do tváře, že jste odporný sobec, nic si z toho nedělejte. Vždy je dobrá primárně myslet na sebe a potom na druhé. Jestli chcete jít s kámoškou do kina a jemu se to nelíbí, tak má smůlu. Vy, tam prostě chcete!

Zatnout zuby a vydržet – Sice se to lehko řekne, než udělá, ale zkuste to. Zatněte zuby a ignorujte jeho dokonalou sugesci, pláč, řev, hněv, nebo úzkost.

Jste svobodný člověk a můžete si o sobě také sama rozhodnout – Vztah je o kompromisech a vzájemné toleranci. S neustále ustupování se z vás stane puťka.

V žádném případě nejste zodpovědná za spokojenost svých blízkých – nejste ničí služka. Jestli se váš partner kácí z toho, že nemá vyprané ponožky, tak ať si je vypere sám. Má přeci ruce… a pračku.

Žádné sebeobhajování a vysvětlování – Tím přistoupíte na vyděračovu hru

Nemějte žádný pocit viny- Svalovat na sebe vinu opět přistupujete na vyděračovu hru. Nědelejte to, můžete tak lehce podlehnout

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články