Jak odnaučit svého psa loudit? Jedině důsledností

Žebrání je špatný návyk, ale dá se odnaučit
Zdroj: zdroj: pixabay

Sedíte u stolu s obědem a chcete se v poklidu najíst, jenže vám v tom brání váš pes, který je přilepený k vaší noze, z tlamy mu tečou sliny dlouhé jak námořnická lana a neustále vás hypnotizuje svým pohledem. Tento pocit zažívá plno páníčků svých čtyřnohých kamarádů, kteří se naučili žebrat u stolu. Nejvyšší čas to pejsky zase hodně rychle odnaučit.

Veronika Hándlová
Veronika Hándlová 27. 03. 2018 15:37

Psí žebrání je otravné nejenom vám samotným, ale také třeba návštěvě, která u vás může někdy hodovat. Abyste nemuseli žebrání nikdy řešit, začněte s prevencí. Už od štěněte mu od stolu nikdy nic nedávejte a zakažte to i ostatním. Už jako štěněti mu dejte jasně vědět, kde je jeho místo. U stolu rozhodně ne. Celkem se odvděčilo, dát psovi najíst ve stejnou dobu, kdy jíte vy samotní. Miska ho zaměstná, nažere se, a nebude mít takovou potřebu loudit. Toto je ale přístup, který vyžaduje nejenom vás, ale celou rodinu a každého nově příchozího. Stačí jedno sousto od stolu a pes rychle pochopí, jak loudit.

A dost!

Když už ale váš pes loudí a s žebráním je otravný, zkuste ho to odnaučit. Oznamte to celé rodině, aby mu už od stolu nic nedala a hurá do toho. Nejhorší je totiž sabotování. Vy se o něco snažíte, ale zbytku rodiny je to jedno, a dál na tajňáka psa pod stolem krmí. Takto se to pes neodnaučí opravdu nikdy.

Do boje

Při každém jídle, kdy se pes pokusí loudit, okřikněte ho. Stačí fuj nebo nesmíš, a pošlete ho na místo. Když nechce jít, odveďte ho tam sami. Nemá cenu psa trestat rukou, nepochopí to. Zároveň na psa ani nekřičte. Stačí jen důrazné FUJ! nebo MÍSTO! Neprojevujte lítost a rozhodně mu nevysvětlujte, proč u stolu nesmí být. Pes opravdu nerozumí ničemu, co mu říkáte. Reaguje pouze na razantnost hlasu. Když se mu loudění budete snažit vysvětlit jako dítěti, vezme to jako pozvánku ke stolu.

Důslednost

Za jak dlouho odnaučíte svého pejska loudit, závisí jen a pouze na vaší vytrvalosti a důslednosti. Celé odnaučování je v trapu, když mu dáte byť jedno sousto. Udržte nervy a lítost na uzdě a žebrat přestane.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články