Podle výzkumníků jsou atraktivnější ti, co na esemesky neodepisují hned

Podle výzkumníků jsou atraktivnější ti, co na esemesky neodepisují hned

Proč předstírat nezájem, když víte, že člověk na druhé straně vyčkává s mobilem v ruce na odpověď stejně jako vy? Protože je za tím víc než pubertální hra na nedosažitelnost. Totiž touha po odměně.

Jana Jánská
Jana Jánská 07. 04. 2017 11:25

Představte si někoho, kdo má pro vás dárek. Jenže vám později oznámí, že vám ho dá, až se mu zamane. Začnete být nedočkaví, zvědaví a jistě se při každém setkání nezapomenete „připomenout“. Odměna už není na dosah, jak se zdála zpočátku. Jistota je tatam.

S esemeskováním se to má podobně. Čekání s odpovědí se však může podepsat i na vaší přitažlivosti. Pozitivně!

Systém odměn

Psychologové v minulosti provedli experiment na zvířatech, aby otestovali něco, čemu se říká systém odměn. V rámci něj měla zvířata tisknout páky uvolňující potravu. Ta ale nepřicházela s každým stisknutím.

Vědci monitorovali centra odměn v jejich mozcích a objevili zajímavou souvislost – nejistota, zda potrava přijde, ve skutečnosti zvýšila jejich zájem o ni.

Může za to dopamin

Může za to neuropřenašeč zvaný dopamin. Ten nejenže kontroluje mozková centra odměn, ale i potěšení. A „probudí“ se i tehdy, když čekáme s telefonem v ruce na odpověď. Esemeska je tedy pro nás tím, co pro zvířata potrava – odměnou.

Pokud tedy budete dlouhodobě odpovídat partnerovi na zprávy okamžitě, začne to považovat za jistotu. Nebude cítit tlak ani vzrušení odepsat rychle. A jeho celkový zájem poklesne.

Zvlášť pokud se nacházíte v počáteční fázi vztahu, nebojte se s odpovědí počkat. Vyvoláte v partnerovi pocit nejistoty, zvědavosti i vzrušení zároveň.

Dovolte hladině jeho dopaminu vzrůst… a vnést do vztahu dráždivé napětí.

Zdroj: Lifehack

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články