Role němé uklízečky ve snímku Tvář vody ji vystřelila do výšin. Sally Hawkins je ale blízká i nezávislá scéna

Herečkou se chtěla stát po její první návštěvě cirkusu.
Vystudovala hereckou univerzitu, Royal Academy of Dramatic Art, kterou dokončila v roce 1998.Velmi podstatnou úlohu ztvárnila ve filmu Tvář vody.Díky brilantně odvedenému výkonu film proměnil čtyři nominace na letošních Oscarech.Do svého filmu Jasmíniny slzy ji obsadil režisér Woody Allen.+ 4 fotky+ 5 fotek

Není tomu dlouho, co snímek Tvář vody proměnil na letošních Oscarech čtyři nominace. Bezesporu tomu dopomohl brilantní herecký výkon Sally Hawkins (41). Těžko říct, zda by bez ní film získal i hlavní cenu - nejlepší film. Herečce byla přitom svého času komerce velmi vzdálená. Zářila totiž i v avantgardních kouscích.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 10. 03. 2018 01:24

Sally Hawkins v rodině herce nemá. Narodila se ilustrátorce dětských knih Jacquii a spisovateli Colinovi. Umělecké sklony tedy měla po kom zdědit. Dětství strávila v londýnské čtvrti Dulwich, kde chodila do dívčí školy Jamese Allena. Herečkou se chtěla stát po její první návštěvě cirkusu, a tak vystudovala hereckou univerzitu, Royal Academy of Dramatic Art, kterou dokončila v roce 1998.

Poprvé si ji veřejnost zapamatovala, když hrála v dramatu Fingersmith. Známá je ale i z filmu Happy-Go-Lucky, kde si zahrála učitelku Poppy. Za roli získala Zlatý glóbus a Stříbrného medvěda na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu.

Do svého filmu Jasmíniny slzy ji obsadil režisér Woody Allen. Za roli v něm si odnesla Filmovou cenu Britské akademie. Velmi podstatnou úlohu ztvárnila ve filmu Tvář vody. Díky brilantně odvedenému výkonu film proměnil čtyři nominace na letošních Oscarech.

Vyhrál v následujících kategoriích: Za nejlepší režii, nejlepší výpravu, nejlepší hudbu a v neposlední řadě tu nejhlavnější kategorii – nejlepší film. Sally Hawkins v něm hraje němou uklízečku Elisu. Uvěříte jí každé gesto, ale moc toho neprozradíme. Však posuďte sami. 

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články