Sex v těhotenství: Všechno, na co jste se báli zeptat, s doktorkou Hanou Fifkovou

Vnímá plod sexuální aktivitu rodičů? I na to jsme se s odbornicí zaměřili.
Zdroj: Pixabay.com

Sex a těhotenství? Pro někoho citlivá tematika. Nebo taková, jež budí zvláštní pocity. V ženě roste nový život, nezřídka označovaný jako zázrak. Utváří se silné pouto mezi matkou a něčím, co je pro mnohé symbolem čistoty. V souvislosti s těhotenstvím se tak často užívá synonym pro slovo „láska“. Sex? Něco, o čem je snad až neslušné v tomto „vznešeném“ období mluvit...

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 13. 09. 2017 15:02

Přesto (nebo právě proto) je milování mezi nastávajícími rodiči velkým tématem. Jak pro ně samotné, tak pro okolí. Nezasvěcené jako první zřejmě napadne triviální otázka: jde to i s vypouklým bříškem?

„Samozřejmě, sex v těhotenství je určitě možný,“ vyvrací pochybnosti sexuoložka a psychoterapeutka MUDr. Hana Fifková. Vždyť mnoho žen o změně v prvních týdnech ani neví! Za jakých podmínek se může pár v tomto období milovat, je už ale komplikovanější.

Když je předehra zároveň dohrou

„V první řadě by měli mít oba partneři chuť. Většinou nás napadá, že pokud někdo nemá chuť, bývá to žena a je třeba to respektovat. Ale to samé platí i obráceně. Nemá-li chuť muž (a skutečně existuje mnoho mužů, pro které je sex v těhotenství partnerky tabu), neměl by se nutit také,“ odhaluje doktorka nejprve psychologickou stránku.

Pixabay.com

Pokud se sexuální libida sejdou, přichází na řadu stránka fyziologická. Nastávající rodiče by se měli ohlížet na několik faktorů – zdali těhotenství postupuje bez problémů, jaké sexuální pozice matce vyhovují (nejen z hlediska potěšení) a jestli upřednostňují ejakulaci do pochvy.

„Milování v těhotenství by mělo vždy respektovat to, jak se žena cítí, a polohy při souloži volit tak, aby žena měla maximální komfort,“ uvedla sexuoložka pro server Lifee.cz. V pozdní fázi těhotenství ale tuto otázku možná řešit nebudete. Ženy, jež zanedlouho porodí, si podle doktorky Fifkové totiž s daleko větší chutí dopřávají nekoitální sex. Tedy takový, v němž na průnik ani nedojde.

Na ejakulaci do pochvy pozor

My ženy ale býváme komplikované. Nelze na nás vytvořit manuál, s nímž by muž přečetl naše momentální chutě. Někdy oceníme dlouhou předehru, jež je zároveň dohrou. Zatímco jindy se nedočkavě ženeme vstříc splynutí…

Pixabay.com

V těhotenství bychom ale neměly být tak hrr – ne všechny sexuální pozice totiž korespondují s bezpečným těhotenstvím.

„S postupujícím stupněm těhotenství je třeba častěji volit polohy, při kterých není vyvíjen tlak na břicho ženy, a také ty, při kterých nedochází k příliš hlubokému zavedení penisu do pochvy,“ upřesnila odbornice.

Používání erotických pomůcek, zejména vibrátorů, přitom nevadí. V pokročilé fázi těhotenství však platí stejná pravidla jako při souloži.

A ejakulace do pochvy? Možná vás to překvapí, ale nemusí být překážkou ani ta. Ovšem jen pod podmínkou, že není partner přenašečem infekce. „Záleží na tom, jak to má ta která dvojice nastavené – někdo své zdraví postaví pouze na důvěře k partnerovi, ale jsou dvojice, které vždy právě z důvodů možné nákazy používají kondom.“

Pixabay.com

Pokud jste se dočetli až sem a spadáte do skupiny rizikového těhotenství, na všechna svolení výše zapomeňte. Hrajete totiž podle vlastních pravidel. Podle doktorky Fifkové se milování při zvýšených těhotenských rizicích rozhodně nedá doporučit. Jak hrát, abyste neprohrály, vám ale s ohledem na váš stav detailně odhalí váš gynekolog.

Mami, tati, copak to jen děláte?

Začali jsme u lásky a zázračného vzniku života a u něj také skončíme. Pokud jste v očekávání, určitě vás napadla otázka, zdali tvoreček uvnitř vás něco cítí, když se mazlíte s partnerem.

„To nikdo neví – respektive plod od určité fáze svého vývoje vnímá mnoho věcí, které se kolem něj dějí. Je samozřejmě otázkou, jak tyto podněty zpracovává. Zjednodušeně by se snad dalo říci, že je-li dobře mamince, je dobře i dítěti. Ale skutečně – kdo ví?“

A tak se těhotenství stává ještě kouzelnější.

Pixabay.com

Na závěr jedno důležité poučení: sexuální život se s těhotenstvím může změnit. K lepšímu i k horšímu. Budete-li ho srovnávat s tím, o němž vám vyprávěla kamarádka, můžete zbytečně ublížit sobě i svému vztahu.

„Je potřeba skutečně našlapovat po špičkách. U mnoha dvojic, kde sex před otěhotněním dlouhodobě oboustranně dobře fungoval, může znamenat těhotenství zvrat, a to jak na jedné, tak i na druhé straně. Pokud jeden z dvojice ztratí na milování chuť, je důležité o tom mluvit a snažit se si lásku vynahradit jinak.“

***

MUDr. Hana Fifková (*1961)

Poskytuje poradenství v oblasti sexuologie a psychoterapie. Setkává se s klienty, kteří se potýkají se sexuální dysfunkcí, do jejího odborného rejstříku ale spadají i pacienti s určitou formou sexuální deviace. Je členkou několika profesních společností a publikovala knihy jako Erotické fantazie žen nebo Transsexualita. Více se o ní dozvíte tady.

***

Autorka článku: Andrea Vránová

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články