Spánek je pro lidi stále záhadný. Víte, že si pamatujeme jen 10 % snů? Co dalšího jste o spaní netušili?

Spánek je zatím vědci stále neprobádán. V říši snů můžeme spatřit neuvěřitelné věci
Zdroj: pixabay

Spánek je naprosto úžasná a záhadná lidská potřeba, která je dodnes neprobádána. Jisté je jen jedno. Musí být pro organismus sakra důležitý. Vědci zkoušeli pokusy spánku na myších. Několik týdnů tato zvířátka drželi vzhůru a tím, že jim nedopřáli ani chvilku spánku, je zabili. Jaké další neuvěřitelné zajímavosti se o spánku a snění dají zjistit?

Redaktor
Redaktor 05. 05. 2018 16:40

Zapomínáme 90 % veškerých snů

je prokázáno, že se vám sny zdají každou noc, když spíte. Dokonce jich může být hned několik. Jen 10 % veškerých snů si jsme schopni zapamatovat. Největší šance, kdy si nějaký sen pamatujeme, je ihned po probuzení. Během dne jej zapomínáme. Proč se nám vůbec zdají sny? To zatím nikdo přesně neví.

Slepí lidé také sní a je dokázáno, že se sny zdají ještě nenarozeným dětem v děloze matky

Co se nenarozeným dětem může zdát ale nikdo neví. Lidé, kteří oslepli až během života mají plnohodnotné sny se vším všudy. Ti, kteří se jako slepci narodili sice vizualní sny nemají, ale zato se jim zdá o vůních a o tvarech, na které si mohou sáhnout.

Ve snech vidíme pouze tváře, které známe

Naše mysl si tváře vymyslet neumí. Za svůj život potkáme tisíce lidí a tisíce obličejů, které se uloží do jakési mozkové databáze. Když se nám o někom zdá, jeho podoba má obličej někoho, koho jsme kdysi dávno potkali, ale už si to naše krátkodobá paměť nevybavuje.

O čem sní ženy a o čem muži?

Kupodivu je ve snění mužů a žen opravdu rozdíl. Muži sní více o jiných mužích, zatímco ženy mají sny mnohem vyváženější. Muži mají navíc agresivnější sny než ženy. 

Za jednu noc nám hlavou proběhne 4 až 7 snů

Sice máme co dělat, abychom si zapamatovali jeden sen, ale je tomu skutečně tak: Za jednu noc se nám může zdát až sedm snů. Jen si je nejsme schopni všechny zapamatovat.

I zvířata sní

Zvířatům se zdají sny úplně stejně, jako lidem. Psi mohou ze spaní štěkat, škubat tlapkami a být dokonce i náměsíční. 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články