Špatný stisk ruky může pokazit první dojem: Čím se řídit?

Zanechte dobrý první dojem.
Zdroj: unsplash.com
Stisk vaší ruky na pracovním pohovoru by měl být sebevědomý a vřelý.Druhé rande? Můžete se trochu odvázat.Připojení pusy na tvář dovolte jen lidem, které znáte dobře.Staří lidé si na etiketu potrpí obzvláště.+ 2 fotky+ 3 fotky

Nejen vaše vizáž a podvědomá řeč těla o vás druhému člověku mnoho napoví. Stejně tak tomu je i s vaším vědomým chováním. I když jste před pracovním pohovorem nervózní, netiskněte ruku jako leklá ryba. Pozor si ale dejte i na to, abyste svému protějšku nezpůsobila pohmožděninu.

Redaktor
Redaktor 18. 10. 2018 17:49

Čím se tedy v zásadě řídit? V prvé řadě je důležité, komu ruku podáváte.

Podává se ruka pravá, jelikož právě v ní se dříve nosila zbraň a podáním pravačky dáváte najevo, že přicházíte v míru. Podle etikety byste při podávání ruky měla povstat. Ženy a starší osoby nemusí, neplatí to ale ve všech případech. Pohledem do očí dáváte najevo respekt k druhé osobě a značíte, že jste si vědoma její přítomnosti.


Potenciální šéf

Jdete na pracovní pohovor a už teď se vám klepou kolena. Jestliže ale stisk vaší ruky bude kvůli nervozitě mdlý, jako ideální kandidát vypadat nebudete. Tím spíš, pokud se bude jednat o vyšší, třeba manažerskou, pozici. Stisk vaší ruky by měl být sebevědomý a vřelý. Konkrétně u tohoto případu se dívejte člověku naproti vám do očí a stůjte pevně a vzpřímeně. Na druhou stranu to se silou stisku nepřehánějte. Mohla byste tak působit dojmem zbrklosti nebo nezodpovědnosti.



Potenciální partner

Každý je na první schůzce zvyklý se vítat jinak. Někdo zvolí takzvanou „tvářovou pusinku“, někdo zůstane jen u slovního obratu a někdo vám může podat ruku. I zde platí, že byste neměla osobě naproti vám ruku rozdrtit. Vlažné poklimbání může zase vyvolat zdání nezájmu nebo zklamání. Projevy emocí se zkrátka promítnou všude.


Přátelé a rodina

Zde se nemusíte řídit žádnou etiketou. I tak je ale hezké i nejbližším členům rodiny ruku podat. Připojit můžete přátelské poplácání po rameni, polibek na tvář nebo toho druhého lehce obejmout.

Pozdrav podáním ruky je zkrátka nejběžnějším začátkem nového přátelství, vztahu, pracovního poměru nebo jen milým přivítáním někoho, koho máte rádi a chováte k němu respekt.


Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články