Zábava v kuchyni: 3 snadné svačinky, které zvládnou i nejmenší děti

Zábava v kuchyni: 3 snadné svačinky, které zvládnou i nejmenší děti
Zdroj: Albert

I ty nejmenší děti jsou několikátý týden doma a možná i vám už došly kreativní nápady nebo čtvrtky a lepidlo. Pak je ten správný čas na zapojení kuchyně. Připravili jsme si pro vás tipy na zdravé a chutné svačinky, jejichž příprava zkrátí dětem dlouhou chvíli a vy si společně s nimi užijete spoustu legrace nad něčím dobrým do žaludku.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 16. 03. 2021 09:00

Alena Paldusová, manažerka programu Zdravá 5, ráda vymýšlí aktivity, při kterých se společně zabaví děti i dospělí. Teď, když jsme všichni neustále zavření doma, je skvělou volbou příprava svačinek pro celou rodinu.

 „Nejlepší je, když své děti zapojíte v momentě, kdy mají samy zájem vám s vařením pomoci. Často se tak stává ve věku kolem 2-3 let, kdy děti chtějí zkoušet vše, co vidí u rodičů,“ říká.

Sbírejte zkušenosti spolu s dětmi

Pokud vaše děti teprve začínají a s vařením žádné zkušenosti nemají, pro začátek je nechte pomáhat s mícháním, přisypáváním surovin, mazáním pečiva nebo zdobením výsledných pokrmů. Vždy je však i u těchto aktivit hlídejte a nenechávejte v kuchyni bez dozoru. Možná byste ani nevěřili, jak je malé dítě kreativní a během chvíle byste mohli mít kuchyni plnou mouky nebo ratolest bez prstu.

Pro začátečníky samozřejmě také nevybírejte nic složitého na přípravu ani časově náročného. Malé dítě by se totiž brzy mohlo začít nudit nebo vztekat, že mu to nejde. Dítě potřebuje pocit, že přípravu zvládá v podstatě samo a vy mu jen asistujete. To je pak pro něj ta pravá radost z výsledku.

Dbejte i to, aby jídlo bylo chutné a zdravé. Není nic horšího, když se syn nebo dcera s něčím kuchtí a pak jim to nechutná. My vám přinášíme recepty, které obsahují vyváženou kombinaci sacharidů, tuků a bílkovin a dodají tak dětem energii před obědem nebo během odpoledne. Stačí si jen vybrat!

Kuskus s medem a oříšky

Albert
  • 200 g kuskusu
  • 3 lžíce medu
  • voda dle potřeby
  • oříšky, semínka a sušené ovoce

Kuskus nasypte do misky a přelijte vroucí vodou asi 1 centimetr nad hladinu kuskusu. Vyberte takovou misku, ve které zůstane více prostoru, kuskus totiž uvařením nabude na objemu. Přiklopte, aby neunikalo teplo, a nechejte 3 minuty odstát.

Do hotového kuskusu přidejte med, oříšky a sušené ovoce a dobře promíchejte.

Tip Zdravé 5: Semínka, oříšky či ovoce můžete obměňovat různě podle chuti. Můžete podávat teplé i studené.

Banánové ovesné sušenky

Albert
  • 3 zralé banány
  • 2 velké lžíce mléka
  • 3 velké lžíce medu
  • 2 malé lžičky skořice
  • 180 g jemných ovesných vloček

Vidličkou nebo v mixéru rozmačkejte banány na jemnou kaši. Smíchejte je s mlékem, medem a skořicí. Nakonec do směsi postupně vmíchejte vločky, aby vznikla hustá hmota. Nechte ji zhruba 10 minut odstát. Plech vyložte pečicím papírem a tvarujte sušenky (dle formiček, kuličky, placičky) a pečte v troubě při 200 °C asi 20 minut do zezlátnutí.

Tip Zdravé 5: Hotové sušenky můžete dozdobit rozpuštěnou hořkou čokoládou, strouhaným kokosem nebo třeba sušeným ovocem.

Sendvič s mozzarellou a rajčaty

Albert
  • 4 toastové chleby
  • 1 mozzarella
  • 2 rajčata
  • 2 lžičky bazalkového pesta (1/2 lžičky na jeden chléb)
  • ledový či jiný salát dle potřeby

Chléb potřete bazalkovým pestem a položte na něj na plátek mozzarelly, kolečko rajčete a list ledového salátu. Přiklopte dalším chlebem, zlehka přimáčkněte a podélně rozkrojte. Každý trojúhelníček uprostřed propíchněte špejlí, aby dobře držel pohromadě.

Tip Zdravé 5: Toastový chléb můžete před podáváním opéct v topinkovači nebo na nepřilnavé pánvi. Můžete jej vyměnit i za jiný druh pečiva.

Přihlaste ho do soutěže

A pokud uvidíte, že se vaše dítě pro vaření nadchlo, jde mu to a možná z něj bude kuchtík, pak ho do 12.4.  můžete přihlásit do soutěže Finále Zdravá 5 a pomoci mu vyhrát jednu z hlavních cen v podobě nezapomenutelného zážitku. Stačí připravit výživnou svačinku obsahující ovoce nebo zeleninu a zdokumentovaný recept poslat společně s přihláškou. Podrobnosti najdete na webu www.zdrava5.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články