Stříkané linecké cukroví šetří drahocenný čas: Ještě vylepšit se dá mandlovou moukou

Linecké cukroví je taková vánoční klasika, jejíž chuť zkrátka neomrzí. Ale pořád to ještě neznamená, že ji nelze vylepšit. Do těsta místo „obyčejné“ mouky použijte tu mandlovou a v rámci úspory času linecké stříkejte rovnou na plech.

Lucie Daniel
Lucie Daniel 05. 12. 2023 14:00

Linecké cukroví do vánoční sbírky jednoznačně patří. Původně vzniklo jako zmenšená verze proslulého lineckého koláče, jehož ručně psaný recept, pocházející z roku 1653, je vůbec nejstarším dochovaným koláčovým receptem na světě. Jaké suroviny v něm hrály hlavní roli?

Dlouhá historie lineckého cukroví

Kromě obvyklých ingrediencí, jako je mouka, máslo, cukr a vejce, se do lineckého koláče přidávaly i loupané sekané mandle nebo lískové ořechy, díky čemuž těsto získalo hnědý nádech.

Během válečných období, tedy v dobách potravinových nedostatků, se místo ořechů používaly pečené ovesné vločky. Ačkoli novodobá podoba lineckého těsta ořechy v podstatě ignoruje, možná by letos stálo za pokus vykouzlit něco nového a zároveň vznešeného, co ořechovou tradici obnoví.

Klasické linecké cukroví

Základní recept na klasické linecké cukroví (1 dávka):

  • 210 g hladké mouky
  • 170 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 žloutky
  • kůra z jednoho BIO citronu
  • marmeláda (na slepení)

Pokud chcete recept vylepšit, přidejte mleté mandle a klasickou bílou mouku vyměňte za tu mandlovou (vhodná je ovšem i špaldová). Výsledkem bude nejen naprosto nezapomenutelná chuť, ale i přidaná zdravotní hodnota.

Běžně se uvádí, že mandlová mouka překypuje cennými antioxidanty, vitaminy a minerály, takže normalizuje krevní tlak, pomáhá při regulaci škodlivého cholesterolu a příznivě ovlivňuje duševní rovnováhu. Plusem navíc je pak to, že je přirozeně bezlepková, což ocení nejen celiaci. A co dalšího se na lineckém dá změnit?

Jak udělat stříkané linecké cukroví, které šetří čas

Linecké cukroví může být i stříkané (v překladu bleskurychle hotové). Tak na nic nečekejte, nejprve předehřejte troubu na 50 °C, mouku vysypte na plech vystlaný pečicím papírem a dejte ji do trouby nahřát zhruba na čtvrt hodiny. Pokud tento krok přeskočíte, riskujete špatnou konzistenci těsta a s tím spojenou zhoršenou manipulaci.

Studené nesmí být ani máslo, cukr a vejce – je to záruka, že se směs nesrazí a bude s vámi spolupracovat. Těsto následně přendejte do cukrářského sáčku s řezanou špičkou a dejte se do práce.

Požadované tvary stříkejte rovnou na plech – taktéž vystlaný papírem na pečení. Po vyndání z trouby je nechte vychladnout, ale prozatím svoji oblíbenou marmeládu nevyndávejte. Linecké uložte do krabice na vlhké a chladné místo, jako je sklep nebo komora. Do krabice vložte i přepůlené jablko, které zajistí potřebnou vlhkost.

Související články

Další články