Za kolik se letos peče a kdy je ideální čas? Domácí cukroví vyjde kolem dvou stovek za kilo, kupované i na 1 200 korun

Na Vánoce 2022 se vám vyplatí upéct si cukroví doma. Kupované vás může stát až 1 200 Kč za kilo
Zdroj: Se souhlasem Markéty Behinové
V českých rodinách se s oblibou pečou vanilkové rohlíčky, pracny, ale i linecké stříkané.Ani vánoční perníčky nesmí chybět na české adventní tabuli.Mezi stálice českého cukroví patří pracny, které mají kakaovou chuť.Linecké cukroví, které patří mezi nejoblíbenější kousky nejen malých dětí.+ 4 fotky+ 5 fotek

Začíná advent a s ním i čas nakoupit suroviny, oprášit vykrajovátka a formičky a pustit se do vánočního pečení. Pokud zvažujete, jestli letos cukroví kupovat, nebo si upéct vlastní, pomůže vám v rozhodování naše kalkulačka. A hodit se vám bude i pečící plán, v jakém týdnu péct konkrétní druhy cukroví.

Markéta Behinová
Markéta Behinová 26. 11. 2022 14:57

Zkušené hospodyňky začínají péct vánoční cukroví už koncem listopadu. Některé druhy totiž potřebují odležet a změknout. Jako třeba zázvorky a hlavně tradiční perníčky, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Pokud čas na perníčky promeškáte, nic se neděje. Zachránit vás může recept, díky kterému jsou perníčky měkké hned.

Kdy péct jednotlivé druhy cukroví

Vanilkové rohlíčky, ořechy, kakaové cukroví a linecké se začínají péct od první adventní neděle. Upečené cukroví pak uložíte do krabice a schováte do špajzu, nebo na jiném chladném suchém místě.

Zhruba po týdnu můžete začít plnit a slepovat. Pokud to uděláte později, nic se nestane. Kromě toho, že cukroví víc změkne a spojí se hezky chutě, tak to má i další výhodu – uchráníte ho před mlsnými jazýčky.

Pusinky a kokosky pečeme později

Dva týdny před svátky bývá ideální pro pečení cukroví ze sněhového těsta jako jsou pusinky či laskonky. A pečou se i další oblíbené kousky – marokánky a kokosky. Slepené linecké i další druhy můžete v tomto období dozdobit polevou.

Pomyslnou cílovou rovinkou hospodyněk bývá týden před Štědrým dnem. Cukroví by už mělo být slepené a ozdobené, a přichází čas na nepečené kousky.

Na kolik vás letos vyjde domácí cukroví

Možná zvažujete, jestli cukroví kupovat, nebo si upéct vlastní. Záleží na vašich preferencích. Pokud péct umíte, máte na to čas i potřebné vybavení, pak asi není co řešit. V dnešní době je vzácný i čas, který můžete u pečení strávit se svými blízkými. Nemluvě o neopakovatelné atmosféře a vůni, která je s domácím pečením spojená.

Cena cukroví (domácího i kupovaného) závisí na spoustě faktorů. U domácího se dá předpokládat, že máte některé ingredience z vlastních zdrojů, stejně tak jste mohli ulovit určité suroviny výhodně „v akci“. Kilo domácího cukroví vás podle našich výpočtů vyjde přibližně na 200 Kč.

Vánoční cukroví kupované

Cukroví je rok od roku dražší a při dnešních cenách potravin to platí dvojnásob. Mouka meziročně zdražila o 64 %, láhev oleje o 50 % a cukr o 41 %. Jestli sáhnete z jakéhokoliv důvodu pro cukroví kupovaném, pak si pečlivě rozmyslete, kde ho pořídíte. Nekupujte zajíce v pytli, ale pozeptejte se u kamarádek na osvědčené tipy. Oslovit můžete třeba i sousedku, která si ráda přivydělá.

Využít můžete i nabídky na inzertních webech. Domácí cukroví tady pořídíte přibližně od 450 do 800 Kč za kilo.

V cukrárnách a pekárnách se letos pohybují ceny kolem 900 korun za kilo. Ve „značkových“ cukrárnách a u speciálních druhů (např. bezlepkových) se cena může vyšplhat až na 1 400 korun.

Variantou na poslední chvíli může být nákup cukroví v supermarketu, kde se cena pohybují přibližně od 300 Kč za kilo. Počítejte ale s tím, že nízká cena se může promítnout na kvalitě.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články