Cukrářka Šárka Divácká dává do dortů olivy, škvarky i cvrčky: Někteří návštěvníci mého podniku to nevydýchají

Cukrářka Šárka Divácká je jedním z ambasadorů nového projektu ExtraKurzy. Také její kurz cukrařiny bude nyní k dispozici online.Během tiskové konference se Šárka Divácká pochlubila dortem ve tvaru plechovek s rajčatovou omáčkou, kterému vévodila chuť oliv.Dort slavnostně zakrojila Michaela Kačena, vedoucí obchodního oddělení Extra Online Media.Šárka Divácká během rozhovoru pro Lifee.cz.+ 10 fotek+ 11 fotek

Cukrářka Šárka Divácká na sebe v roce 2020 upozornila v kulinářské show MasterChef. Dnes v Brně provozuje podnik výstižně nazvaný Sorry - pečeme jinak. Její dorty totiž obsahují velmi netradiční ingredience, za které by se nestyděli ani pejsek s kočičkou. Za nejkontroverznější považuje Šárka dort Popelník a v rozhovoru pro Lifee.cz přiznává, že koncept podniku mnozí návštěvníci zkrátka nevydýchají.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 29. 10. 2022 12:00

Nejpopulárnějším dortem v její cukrárně je ten špenátový, který pojmenovala Buď mech a je ozdobený cvrčky. Nalézt zde však můžeme i dorty Chleba se škvarky nebo Popelník, který skutečně chutná po popelu a zákazníci k němu dostávají žvýkačky.

Člověk si tak díky Šárce Divácké připadá jako v kouzelném světě Harryho Pottera, ačkoli to pro mnohé konzervativní hosty může být příliš. „Lidé nám dokonce psali, že jsme to přehnali a že už nepřijdou," vypráví zručná cukrářka v našem rozhovoru. Většina zákazníků ale odchází nadšená a právě kvůli nevšedním ingrediencím podnik vyhledává.

Pokud vás nevšední cukrařina láká, péct dorty pod vedením Šárky Divácké si můžete vyzkoušet prostřednictvím online kurzů, na které se můžete přihlásit na tomto odkazu.

Proč jste se rozhodla být jednou z tváří projektu ExtraKurzy?

Protože můžu po sobě něco zanechat a také lidem ukázat, jak uchopit cukrařinu jinak. S oblibou říkám, že cukrařinu musíte pochopit, abyste jí mohli rozumět. Často se ukazují jen recepty bez toho, že bychom lidem vysvětlili, co se skrývá za procesy uvnitř těsta. Pokud to nezačnete chápat, tak se vám prostě stane, že bábovka bude jednou vysoká 15 centimetrů a jindy třeba jen 10. Chtěla bych českou cukrařinu posunout někam dál.

Začnete od základů?

Určitě, od nich musíme začít, ale bude se to celé hezky prolínat. Budeme dělat složitější dort, ale současně si ukážeme, jak ho nazdobit, pokud nemáte vycizelovanou ruku, nejste profík, nebo vaše ruka není pevná - dort potom s největší pravděpodobností nebude mít ostré hrany. Postupně se na kurzech budeme učit techniky a ukážeme lidem, jak si mohou i v domácích podmínkách připravit dort jako od profíka. Tohle lidé naleznou i v tom úvodním kurzu.

Vaše recepty jsou velmi novátorské a moderní. Kde berete inspiraci pro neobvyklé suroviny, které používáte?

Většinou si sednu a řeknu si: „Tak s čím jsme ještě nepracovali? Co jsme ještě nepoužili do dortu?" A napadne mě třeba kmín. Od toho se potom všechno odvíjí. Současně, když vás napadne taková nezvyklá ingredience, klientovi musíte dort ukázat i v jiné perspektivě. Cukrařina by vás měla bavit, měla byste se smát. Je to vlastně divadelní představení, je to show. Naše dorty jsou barevné a bláznivé, proto byste k nim měla dostat i jejich příběh.

Dort, který jste dnes přinesla, obsahoval například olivy a vypadal jako plechovka rajčatové polévky.

Máme například dort Chleba se škvarky - to je dobrý příklad - nikdy jsme nepoužili škvarky! A co typicky sedí ke škvarkům? Chléb a sůl. Potom už si jen vyvažujete další suroviny, které k tomu dáte. Chleba se pojí i s povidly... takhle to celé vzniká, inspiraci máme všude kolem sebe. Někdy je to jednodušší, jindy je cesta trnitější.

Češi jsou velmi konzervativní národ, nesetkáváte se v tomto směru s předsudky?

Nejkontroverznější, co jsme měli, byl dort Popelník. Ten chutná po popelu a je to reakce sody a kávy. Když tu recepturu vyvážíte, tak se chuťový profil může úplně změnit. K našemu dortu Popelník navíc dostanete i žvýkačku, protože na ty je zvyklý každý kuřák. Má vás to pobavit a máte se tomu zasmát. Lidé nám kvůli tomuto dortu dokonce psali, že jsme to přehnali a že už nepřijdou. Většinu zákazníků to ale baví a očekávají to od nás. Myslím, že kdybychom je přestali bavit, tak by k nám nechodili. Když jdete do divadla, také očekáváte úžasný herecký výkon. Máme na klientelu štěstí.

Jsou nějaké kurzy slané kuchyně, které byste si ráda vyzkoušela?

Já miluji interdisciplinárnost, mezioborovost. My, cukráři, se můžeme velmi dobře inspirovat kuchařskými technikami a využívat je v cukrařině. Stejně tak barmanským světem, kde jsou kombinace chutí rovněž neuvěřitelné. Přála bych si, aby dalším trendem v cukrařině byla právě ta mezioborovost, propojení a provázání.

Související články

Další články