Slavná cukrářka Iveta Fabešová kromě luxusních dortíků vytvořila i briliantové šperky za desítky tisíc

Slavná cukrářka Iveta Fabešová kromě luxusních dortíků vytvořila i briliantové šperky za desítky tisíc
Zdroj: Se souhlasem Martina Linharta
Cukrářka Iveta Fabešová představila světu vlastní set šperků v hodnotě 70 tisíc korun. Ústředním motivem setu je motýl, který symbolizuje nové začátky. Iveta si přála, aby byly šperky decentní. Náušnice, prstýnek a náhrdelník by měl časem doplnit i náramek. + 8 fotek+ 9 fotek

Cukrářka Iveta Fabešová se proslavila před 12 lety v pořadu Na nože!. Od té doby ušla dlouhou cestu a v jeden moment už nesly její jméno čtyři cukrárny v centru Prahy. Po rozchodu s manželem se ovšem musela znovu od začátku pustit do budování své značky a k tomu nyní představila sadu šperků, na jejichž vzniku spolupracovala.

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 17. 09. 2022 13:30

Iveta Fabešová otevřela v roce 2013 svou první cukrárnu v Belgické ulici v Praze. Po účasti v televizním pořadu se Zdeňkem Pohlreichem Na nože! se rozhodla, že vymění svou práci v kanceláři za mnohem voňavější kariéru.

Společně s manželem otevřela další tři kavárny, které ale po rozchodu zůstaly partnerovi. Ze složité rodinné situace se Iveta oklepala a znovuotevřela svou vlastní kavárnu ve Werichově vile. „Podpořila mě nadace Jana a Medy Mládkových, což bylo úžasné, a já se mohla do vily vrátit,“ prozradila v rozhovoru pro Lifee.cz Iveta, která před pár dny rovněž ukázala světu šperky, které vytvořila ve spolupráci se zlatnickou firmou JK Jitka Kudláčková. Sada šperků z červeného zlata je plná motýlů, které má Iveta i ve svém novém logu a symbolizují „nové začátky“.

Šperky ve tvaru motýla s diamanty

Jak se stalo, že věhlasná cukrářka spojila svou tvář s kolekcí šperků?

Vzniklo to velice jednoduše, JK mě napřímo oslovilo, jestli bych se na chvíli nechtěla stát designérkou jiných věcí než jen sladkých, což bylo vlastně úžasné, protože jsem si vždycky přála kolekci vlastních šperků. Myslím si, že je to sen spousty žen. Vznikla tak limitovaná sada, která se propojila s kolekcí Naši motýli, jež už JK Jitka Kudláčková ve svém sortimentu má. V rámci mého nového začátku vzniklo i nové logo a v něm je také motýl, takže mi to spojení dávalo smysl. Vznikly tak šperky, jejichž dominantou je motýl, který symbolizuje nové začátky.

Jak jste se na návrhu šperků podílela?

Já myslím, že asi víc, než všichni chtěli, protože designér, pan David G. Hrubec, který je zjednodušeně tou tužkou a rukama, které to celé vytvořily, je sám o sobě silnou osobností a sám šperky navrhuje, tak mu myslím bylo trochu líto, že jsem měla už od začátku dost jasnou představu. On říkal: "Já to jen namaloval a pozohýbal ze zlata." Nebyl tam moc prostor pro jeho vize. Já věděla, jak by ty šperky měly vypadat, sama nosím velmi decentní a nemám ráda moc výrazné. Mám pocit, že méně je více. On měl zase představu, že by tam těch kamenů mělo být víc a měly by být žluté, ale já nemám ráda barevné diamanty.

Jak se tak na šperky dívám, maličko vypadají i jako kytička.

Ono to tak malinko je. Když se na šperky zaměříte, tak je to motýl, i když ten má ostřejší hrany, což by se mi v tom šperku nelíbilo. Působilo by to jako kubismus, který mi není blízký. Takže jsou ta křídla maličko dokulata a celé to může působit i jako kytička.

Budou šperky vystavené hned vedle vašich vyhlášených dortů?

Ne ne, budou jen ve zlatnictví JK Jitka Kudláčková. Ono to vzniklo pro mě a i když přes sociální sítě byly na šperky pěkné ohlasy, není v plánu je vyrábět ve velkém množství, stále je to ruční výroba. Jde o limitovanou sadu, takže si myslím, že vznikne jen pár kusů (sada prstenu, náhrdelníku a náušnic vyjde na zhruba 70 tisíc korun - pozn. red.).

Ze čtyř provozoven má Iveta Fabešová jednu cukrárnu

Setkaly jsme se v krásném prostoru Werichovy vily, tohle je v tuto chvíli vaše jediná cukrárna?

Funguji pouze ve Werichově vile, ono se mi totiž po té nechtěné restrukturalizaci, jak tomu říkám, podařilo vrátit se sem, kde bylo i původní IF Café. Podpořila mě nadace Jana a Medy Mládkových, což bylo úžasné, a vlastně i původní dohoda zněla, že tady bude IF Café. Po všech změnách jsme se znovu dohodli na spolupráci, a já se tak mohla vrátit do Werichovy vily. Ač už jsem to do médií opakovala několikrát, tak si mě lidé stále spojují s předešlými kavárnami. Často přijdou zákazníci, vidí, že je tu plno, a řeknou jen, že jdou tedy na Tylák. A to se děje pravidelně. I se mě ptají, jestli jim tam dezerty dovážím.

Jak to po rozvodu zvládáte všechno stíhat s dětmi a podnikáním?

Já ještě nejsem rozvedená, teda bohužel. On je to poněkud delší proces, než bych si představovala. Já jedu v režimu práce a dětí celou dobu, takže pro mě se toho tolik nemění. Spíš naopak! Řekla bych, že je to maličko snazší, protože z těch čtyř provozoven a z té cukrářské výroby máte jednu. A děti už jsou taky trošku větší. Navíc máte ten půlden, kdy jsou ve školce, a pak mám maminku, která, když je potřeba, tak pomáhá, za což jsem vděčná.

Jak to vypadá s vaší komunikací s manželem? Určitě to nebylo jednoduché vzhledem k tomu, že vás spojovalo i podnikání.

Je to stále ve stejném režimu. Myslím, že na to je potřeba, aby člověk trochu zapracoval sám na sobě. Tady je to maličko nešťastné v tom, že mě manžel v tuhle chvíli považuje nějakým způsobem za konkurenci. Je to nepříjemné, když se vám prolínají osobní spory s těmi pracovními.

Jméno IF Café ovšem zůstalo vám?

Já měla od začátku ještě jako svobodná holka ochrannou známku na logo, které mi v té době navrhoval kamarád hned po pořadu Na nože! To bylo původní logo, teď mám nový brand a logo s motýlem.

Iveta Fabešová vede kurzy cukrářství pro amatéry

A zůstaly kurzy, které jste dříve také vedla?

Já už dělám kurzy jen pro amatéry, a to v akademii Grosseto v Průhonicích, kde funguji zhruba rok. Mám dva kurzy do měsíce, což aktuálně stačí, mám to ráda. Vždy je to pro 14-16 lidí na 3 až 4 hodiny a je to taková moje aktivita pro radost.

Je možné v kurzu nějak pokračovat?

Zatím další kurz nemáme a přiznám se, že jsem teď měla tolik práce, že i když si už rok říkám, že udělám kurz nový, tak jsem to zatím nezvládla, a stávající kurz je navíc stále vyprodaný. Teď jsme na Vánoce připravili vánoční celodenní kurz. Bude mi totiž vycházet nová knížka, kdy mi Albatros nabídl příležitost předělat starou kuchařku paní Sandtnerové.

O paní Sandtnerové toho moc nevím.

Jak byla paní Rettigová, tak byla právě i Sandtnerová - byly to dvě velké dámy české gastronomie. A Sandtnerová vydala knížku, která se týká jen vánočního cukroví. Já byla jsem oslovena, abych knížku předělala, což je pro mě krásná výzva - dát starým receptům moderní ráz. Tak jsme si i říkali, že k tomu uděláme kurz, což je spíš takové společné pečení, z něhož si každá žena odnese zhruba 2kg cukroví. Já jsem v minulosti takový kurz už dělala a přišlo mi hezké, že jeden dělá těsta, někdo to vykrojí, další slepí, ozdobí. Víceméně strávíte jednu hezkou sobotu, pijete u toho prosecco a vaječný koňak a to pečení jde lépe. Navíc si odnesete cukroví a všechno po vás někdo uklidí, takže ani s tím nemáte starosti.

Vy sama se ještě někde školíte? Jsou ještě kurzy, které vás zajímají?

Absolvovala jsem pár online kurzů šéfů, jejichž práce mě zajímá. Většinou jde o specializace. Teď jsem si například dala kurz džemů, ono se to zdá lehké, ale taky je to věda a začalo mě to bavit. Pak už jsem v takové fázi, že mi stačí vidět finální produkt, dohledám si sama video a jsem schopna odvodit a poskládat, jak na to. Potom už je to jen o praxi.

Oblíbeným dezertem Fabešové je obyčejný věneček

Chystáte na podzim i nějaké speciální dezerty do své cukrárny? 

Právě se Sandtnerovou vznikla myšlenka vyrobit pět dezertů, které budou věnované starým českým cukrářům z první republiky. Takže jsem teď ležela ve starých knihách, vybrala jsem pět významných českých jmen a každému jsem vytvořila dezert z těch pro něj nejtypičtějších ingrediencí. Pokud si jeden z nich dáte, dostanete k tomu i brožurku s informacemi o nich. Například existoval cukrář, který se jmenoval Deml. Ten byl vůbec prvním českým cukrářem, který si sám vozil kakaové boby a dělal si čokoládu. To jsou takové zajímavosti, které člověk neví. To bude můj český podzim.

Jaký je váš nejoblíbenější dezert?

Já miluji věneček a je mi líto, že jsem ho teď z nabídky vyřadila. Pro mě splňuje jak velikostí, tak i chutí ten pocit, když mám chuť na něco sladkého. Je to první, co bych si dala, když pomyslím na sladké. Věneček pro mě má optimální množství cukru, které na den potřebuju.

Co se naopak u vás nejvíc objednává?

Já zrovna dělala přehled dortů, které se nejvíce prodávaly, a překvapivě to vyhrála malinová tartaletka. Uvnitř je pečený krém, nahoře pěna a vše je zdobené čerstvými malinami. Na druhém místě byl citrón, třetí pistácie, pak mléčná rýže a ostružinový dortík. To je taková pětka nejoblíbenějších produktů. Ono je pak vždy těžké něco vyřadit.

Takže chápu správně, že dezerty obměňujete?

Ano. Když jsme měli čtyři provozovny, bylo to trochu složitější, takhle s jednou je fajn, že mohu lépe držet sezónnost.

A provozovny, které nyní fungují bez vás a vede je manžel, mají stejný sortiment?

Na receptury jako takové neexistují autorská práva, stačí, že tam dáte o pár gramů více cukru a už je to váš recept, protože je upravený. Jednoduše to nejde patentovat, to je jako by někdo chtěl patentovat svíčkovou. Co můžete, je nějak vyřešit vizuál, protože každý dezert má určitý rukopis.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články