Tipy na rychlé nepečené kuličky: Potřebujete pár surovin a máte přes deset variant

Tipy na rychlé nepečené kuličky: Potřebujete pár surovin a máte přes deset variant
Zdroj: Freepik.com

Nepečené cukroví patří mezi oblíbené vánoční laskominy. Podle našeho základního receptu můžete vytvořit až deset variant cukroví. Není potřeba si lámat hlavu s tím, co tento rok vytvořit, tyhle nepečené kuličky vám umožní mít na stole pestrý talíř vánočních sladkostí.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 21. 12. 2020 11:00

Tohle nepečené cukroví můžete mít v základní podobě hotové během zhruba půl hodiny. Podle velikosti kuliček jich lze vytvořit 40–50 kusů. Jejich varianty ocení i děti a řidiči.

Základní recept na nepečené ořechové kuličky

Tento recept nabízí velké množství variant. Základem jsou ořechy a cukr s máslem, doplněné voňavým rumem. Můžete si zvolit, jestli vaše kuličky budou z vlašských ořechů, z mandlí nebo třeba z lískových ořechů. V základním receptu je i kakaová varianta. V tom případě přidáte lžíci kakaa, jinak může zůstat cukroví bez něj.

Na těsto budete potřebovat: 200 g ořechů, 200 g moučkového cukru, 160 g másla, 2 polévkové lžíce rumu, případně lžíci kakaa.

Na obalování můžete využít: kakao, mleté ořechy, kokos, slunečnicová semínka, sezamová semínka, čokoládové hoblinky, čokoládu na polití.

Ořechy je potřeba nejdříve najemno umlít v mlýnku na strouhanku nebo najemno rozsekat v mixéru. Mírně povolené máslo utřeme s cukrem. Přidáme mleté ořechy a nakonec i dvě lžíce rumu. Pokud jste se rozhodli pro kakaovou variantu, přidejte kakao. Těsto zpracujeme do pevné hmoty. Pokud je potřeba, přilijte rum.

S těstem by mělo jít dobře pracovat, nemělo by být rozbředlé. Pokud je až příliš povolené, je lepší ho na pár minut dát do lednice (ztuhnutí může urychlit i mrazák). Jestli vám bude připadat, že by zasloužilo přidat ještě trochu ořechů, doplňte je a pak těsto znovu dobře zpracujte.

Z těsta vyválejte kuličky. A teď nastává pravý čas pro kreativitu. Připravte si potraviny, ve kterých budete chtít kuličky obalit. Může se jednat o kakao, mleté oříšky, kokos, sezamová semínka, slunečnicová semínka. Nakonec nepečené ořechové kuličky dáme do uzavíratelné misky a do chladu. Toto cukroví je třeba skladovat za nízkých teplot, nejlépe tedy v lednici.

Tip: Pokud jsou kuličky určeny i pro malé děti, můžeme rum nahradit medem nebo čekankovým sirupem. Kromě dětí to ocení i řidiči.

Bonus navíc: Základní kuličky je také možné obalit v rozehřáté čokoládě, a až pak v různých variantách zdobení.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články